Zamknij
NEWS

Niebo w gębie! Poznaj sekret najlepszego przepisu, który dosłownie znokautował konkurencję

mis 13:47, 25.08.2025 Aktualizacja: 13:57, 25.08.2025
4 Foto: Gostyn24 Foto: Gostyn24

Zapach cynamonu, chrupiąca kruszonka i delikatna pianka... W Pogorzeli wybrano jabłecznik, który skradł serca jury i podniebienia mieszkańców. Choć na stołach pojawiło się aż dziesięć wyjątkowych wypieków, to właśnie ten jeden tradycyjny, ale z nutką finezji został okrzyknięty najlepszym w całej gminie. Konkurs, który odbył się podczas gminnych dożynek, udowodnił, że jabłecznik to nie tylko zwykłe ciasto, ale prawdziwa opowieść o tradycji, smaku i sercu włożonym w każdy kęs.

Zapach pieczonych jabłek i cynamonu unosił się w powietrzu, a stoły uginały się od wypieków. Tak wyglądała najsmaczniejsza odsłona tegorocznych dożynek w Pogorzeli. Podczas konkursu na najlepszy jabłecznik jury miało przed sobą nie lada wyzwanie: aż dziesięć ciast, każde inne, każde wyjątkowe, każde przygotowane z pasją i sercem.

- Każdy jabłecznik był inny. Ocenialiśmy nie tylko smak, ale też wygląd, formę podania, a nawet to, jak zostały doprawione jabłuszka - przyznała komisja, podkreślając, że wybór zwycięzców był naprawdę trudny.

Na najwyższym stopniu podium stanęło sołectwo Głuchów. Tamtejszy jabłecznik, przygotowany przez Martę Mintę z Koła Gospodyń Wiejskich, okazał się prawdziwym objawieniem. 

- To tradycyjny przepis – kruche ciasto, jabłka w kawałkach, lekka pianka i kruszonka na wierzchu. Prosto, ale z duszą. I chyba właśnie to zachwyciło komisję - zdradziła Joanna Wielebińska, przewodnicząca KGW Głuchów i wiceburmistrz Pogorzeli.

Zwycięski wypiek został nagrodzony nie tylko brawami, ale i czekiem na 600 złotych, które jak zapewniły gospodynie zostaną dobrze wykorzystane na potrzeby koła.

Burmistrz Daria Wyzuj podkreśliła, że konkurs na jabłecznik to dopiero początek nowej, słodkiej tradycji w gminie.

- Chcemy, aby dożynki każdego roku miały swój smak. W tym roku króluje jabłko, ale za rok może będzie sernik albo czekoladowe ciasto. Smak ma łączyć, inspirować i przypominać o tym, jak bogata jest nasza kulinarna tradycja - mówiła włodarz gminy Poorzela.

Nie zabrakło też innych smakołyków przygotowanych przez koła gospodyń i mieszkańców. Były kompoty, naleśniki, babeczki i ciasta, a wszystko z jabłkiem w roli głównej.  Jedno jest też pewne, ze konkurs na jabłecznik pokazał, że w Pogorzeli nie brakuje kulinarnych talentów, a najprostsze przepisy mogą stać się prawdziwymi dziełami sztuki. I choć zwycięzca mógł być tylko jeden, to wszyscy uczestnicy udowodnili, że tradycja pieczenia wciąż ma się znakomicie, a wspólne smakowanie łączy ludzi jak nic innego.

[ZT]82168[/ZT]

[ZT]82160[/ZT]

[ZT]81957[/ZT]

[ALERT]1756122316268[/ALERT]

(mis)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (4)

M.mM.m

1 0

Pewnie że każdy jabłecznik był inny każde jabłuszko ,smakuje inaczej 🤣

13:57, 25.08.2025
Wyświetl odpowiedzi:0
Odpowiedz

Zszokowana Zszokowana

2 1

Taki błąd redakcja. Nie Joanna a Jagoda Wielebinska.. wstyd redakcjo.

15:05, 25.08.2025
Wyświetl odpowiedzi:1
Odpowiedz

PressPress

1 0

Sorry mielismy $rake po jabłeczniku stont ta literufka

16:19, 25.08.2025

Polfi Polfi

1 0

Ja dożynki? Ja dopiero wdaje po nich tak sobie dałem

17:02, 25.08.2025
Wyświetl odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gostyn24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%