Wszystkich połączyła jedna pasja - uwielbiają gotować! Postanowili więc spróbować swoich sił w kolejnej edycji "Pogorzelskiego Masterchefa". Do ostatniej sekundy nie wiedzieli, z czym przyjdzie im się zmierzyć, mimo to pewnym krokiem weszli na salę i bez chwili zawahania, widząc przygotowane produkty, zabrali się do gotowania.
W trzeciej edycji konkursu "Pogorzelski Masterchef" w szranki stanęło 8 drużyn – reprezentanci klas drugich Gimnazjum w Piaskach, Szelejewie, Pogorzeli, Kobylinie, Pępowie, Zimnowodzie i Borku Wlkp. oraz reprezentanci Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Pogorzeli. Areną kulinarnych zmagań była restauracja "Impresja" w Borku Wlkp.
Uczniowie do ostatniej chwili nie wiedzieli, z czym przyjdzie im się zmierzyć. - Wiedzieli, że muszą przygotować danie główne i deser, a motywami przewodnimi będą - ziemniak i jabłko - wyjaśniała Katarzyna Andrzejewska, pedagog ZSOiZ w Pogorzeli oraz prezes Stowarzyszenia "Nowoczesna szkoła". - Każda z drużyn otrzymała takie same składniki. Każdy przepis musiał być więc tak zmodyfikowany, aby wykorzystać jedynie produkty znajdujące się w skrzynkach - mówił Jarosław Adamczak, dyrektor ZSOiZ w Pogorzeli.
W tajemniczych skrzynkach gimnazjaliści mogli znaleźć m.in. ryby, mięso, warzywa, owoce, przyprawy czy mąkę. Na przygotowanie konkursowych specjałów mieli zaledwie 90 minut! Młodzi ludzie dwoili się i troili, biegali między stołami, do kuchni i z powrotem, by jak najlepiej wywiązać się ze swoich zadań i zrobić jak najlepsze wrażenie na jurorach.
- Czas na goni... Trudno powiedzieć, co to za potrawa, jaką gotujemy. Stwierdziliśmy, że zrobimy krem z ziemniaków, z boczkiem, selerem, pietruszką i koperkiem. Na deser jabłko faszerowane bakaliami, miodem, cynamonem, a to wszystko polane śmietaną i czekoladą - tłumaczył reprezentant gimnazjum w Pogorzeli. Nie mniej nerwowo było przy stanowisku reprezentacji gimnazjalistów z Szelejewa. - Przygotowujemy zapiekankę z ziemniakami i serem, a do tego sałatka z serem feta, a na deser jabłka nadziewane miodem i bakaliami oraz ciasto francuskie z jabłkami - relacjonowały uczennice.
Na efekt końcowy składało się wiele elementów – sprawna praca w zespole, dobra organizacja czasu pracy, staranność, wyczucie smaku i estetyka podania. Jury w składzie: Renata Sierszulska z MGOPS w Pogorzeli, dyrektor ZSOiZ w Pogorzeli Jarosław Adamczak, właścicielka restauracji Impresja w Borku Wlkp. Małgorzata Galeja oraz sekretarz gminy Pogorzela Jerzy Hejduk stanęło przed trudnym zadaniem wybrania najlepszych specjałów przygotowanych przez młodych kucharzy.
Ostatecznie udało się jednak wyłonić zwycięzców: I miejsce zajęli przedstawiciele Gimnazjum w Pępowie, na II miejscu uplasowali się reprezentanci Gimnazjum w Pogorzeli, natomiast na miejscu III rywalizację zakończyli uczniowie Gimnazjum w Piaskach. Dodajmy, że każda z trzyosobowych drużyn biorąca udział w zmaganiach musiała przygotować spot reklamowy, którego bohaterem były owoce i warzywa. Zanim uczniowie przystąpili do gotowania, wzięli udział w konkursie smaków.
MiS
Wieczorny poślizg w centrum miasta. Uderzył w ...
Krowy doić a nie za kierowcę .
Pan Jan
11:55, 2025-10-05
Nic nie jest jeszcze przesądzone, ale burmistrz...
To ci dopiero fucha dyrektur muzeum, na tłe by lesiu sie nadłewoł ino że siedzi za miłość niwinnie.
Pękalska
11:50, 2025-10-05
Wieczorny poślizg w centrum miasta. Uderzył w ...
Nic dodać nic ująć pokolenie zet wychowane na socjalu zero muzgu do żadnej pracy sie nie nadają dwie lewe ręce aby wszystko sie nalezy
1111
11:44, 2025-10-05
Zdania są podzielone. Dla jednych to skuteczny sposób..
Najlepiej nie remontować ulic, zostawić dziury to wszyscy pojadą wolniej 🤣
Kierowca
11:36, 2025-10-05
0 0
Czy to w porządku, że w jury zasiadła mamusia jednego z uczestników konkursu? Moim zdaniem to nie fair
0 0
Smakuje nam jedzonko od instruktorki z Piasków
0 0
Smakuje Nam jedzonko od instruktorki Gimnazjum w Piaskach
0 0
Brawo dla Pępowo!
0 0
Gratulacje dla Pępowa!!! Zdolna młodzież, ambitna pasja, wszyscy uczestnicy stanęli na wysokości zadania