Gdy tylko przekraczasz bramę tej szkoły, masz wrażenie, że wchodzisz do świata, w którym nauka spotyka się z pasją, tradycja z nowoczesnością, a zapach świeżo pieczonego ciasta miesza się z dźwiękiem musztry i szelestem wiosennej zieleni. Właśnie tak Zespół Szkół Rolniczych w Grabonogu przywitał wyjątkowych gości – z otwartym sercem, stołem pełnym smaków i uczniami, którzy z dumą prezentowali, czego się uczą i kim chcą zostać.
Placówkę odwiedzili dr Igor Bykowski – Wielkopolski Kurator Oświaty, Jan Jerszyński – zastępca dyrektora Delegatury Kuratorium Oświaty w Lesznie, Robert Marcinkowski – starosta gostyński oraz Marek Smektała – naczelnik Wydziału Oświaty i Spraw Społecznych. Wizyta była nie tylko okazją do zaprezentowania dorobku szkoły, ale także do przedstawienia jej wyjątkowego klimatu, łączącego nowoczesność z głębokim szacunkiem do tradycji.
Spotkanie rozpoczęło się w niezwykle smakowity sposób – od poczęstunku przygotowanego przez uczniów technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Przy wspólnym stole Agnieszka Sadzka, dyrektor Zespołu Szkół Rolniczych, przy pomocy prezentacji multimedialnej, omówiła kierunki kształcenia oraz organizację pracy w szkole. Przy tej okazji dr Igor Bykowski wręczył Pani Dyrektor ocenę pracy – ważny dokument, będący wyrazem uznania dla działalności placówki.
Foto: ZSR Grabonóg
Kolejnym punktem programu była część praktyczna, prezentacja codziennego życia szkoły. Goście mieli okazję odwiedzić: pracownię chemii, czy prosektorium, w którym przyszli technicy weterynarii analizowali ośrodki i narządy zwierzęce. Spacerując przez parkowo-dworską przestrzeń w stylu angielskim, rozświetloną wiosenną zielenią i śpiewem ptaków, odwiedzający mogli obserwować uczniów przygotowujących się do egzaminu zawodowego, a także ćwiczących jazdę na kategorie T i B.
Szkoła pochwaliła się także pomocami dydaktycznymi zakupionymi dzięki projektom unijnym. W programie nie zabrakło także prezentacji nowego kompleksu sportowego oraz pracowni architektury krajobrazu, w której uczniowie tworzyli kokodamy – ekologiczne wiszące ogrody z mchu i roślin kwitnących.
Ważnym punktem wizyty była również wizyta w Muzeum Bł. Edmunda Bojanowskiego, gdzie goście zapoznali się z życiem i działalnością wybitnego lokalnego społecznika. Następnie odwiedzili internat, w którym może mieszkać ponad 80 uczniów, poznając m.in. nową kuchnię stworzoną z myślą o ich samodzielności. Przed internatem szkolni kadeci klasy policyjnej prezentowali musztrę, a zapachy z kuchni prowadziły gości do pracowni gastronomicznej, gdzie swoje umiejętności rozwijała klasa pierwsza.
Na zakończenie wizyty goście mieli okazję zobaczyć prace uczniów technikum kształcącego w zawodzie technik procesów drukowania. Kartonowe ramy obrazów, kosze do segregacji odpadów oraz okolicznościowe opakowania powstały we współpracy z firmą Mondi Simet, stanowiąc dowód na praktyczne przygotowanie młodzieży do rynku pracy.
[ZT]78734[/ZT]
[ZT]78588[/ZT]
[ZT]78594[/ZT]
[ALERT]1745611093570[/ALERT]
0 0
Otwierasz lodówkę a tam marcinkowski.
0 0
A najpiękniejszy zapewne był zapach prosektorium. Ciekawe kto tej profesjonalnej sekcji zwłok dokonał ? Najlepiej zaraz po cieście i koniecznie przed musztrą.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gostyn24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz