Ponad siedemdziesięcioro dzieci stanęło za kuchennym stołem w trakcie warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez Gminne Centrum Kultury w Poniecu. Najmłodsi nauczyli się, jak wyrabiać ciasto na pizzę, dobierać składniki i stworzyć sos. Samodzielnie wypieczone pizze błyskawicznie zniknęły, zjedzone przez młodych kucharzy.
Warsztaty kulinarne były jedną z większych atrakcji dwutygodniowego programu ferii w ponieckiej gminie. Przy okazji ich organizacji do Ponieca zawitała Akademia Umiejętności "Kulinarne Przygody" z Poznania, a sala Gminnego Centrum Kultury na jeden dzień zamieniła się w sporych rozmiarów kuchnię.
- Mali uczestnicy zajęć zobaczyli, jak wygląda praca w kuchni oraz pod czujnym okiem profesjonalistki mogli sami skomponować ulubioną pizzę. Dla każdego dziecka było przygotowane miejsce przy stole, fartuszek oraz potrzebne przybory. Podczas warsztatów dzieci dowiedziały się, jak zrobić prawdziwe ciasto na pizzę, przygotować pyszny sos oraz poszatkować potrzebne produkty. Kiedy wszystkie składniki zostały już rozłożone, ciasto trafiało do pieca, a następnie na stół – mówi Mikołaj Skrzypczak z ponieckiego GCK.
Najlepszą rekomendacją dla wypieków był fakt, że wszystkie kawałki samodzielnie przygotowanych pizz błyskawicznie zniknęły z talerzy kucharzy. W kulinarnych warsztatach w Poniecu wzięło udział 74 dzieci.
(m)
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gostyn24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz