Zamknij
NEWS

Najpierw uczyli się na błędach! Teraz przekonują innych, że patelnia nie gryzie

mis 09:44, 05.03.2023 Aktualizacja: 11:07, 05.03.2023
Skomentuj Foto: Gostyn24/fotomontaż Foto: Gostyn24/fotomontaż

"Patelnia nie gryzie" - pod takim hasłem zorganizowano cykl  zajęć kulinarnych dla dzieci i młodzieży, chcących udoskonalić swoje umiejętności...w kuchni. Kolejna edycja projektu odbyła się w Krobi. Zajęcia zorganizowali i poprowadzili uczniowie szkół średnich, a konkretnie piątka przyjaciół, uczestniczących w ogólnopolskiej olimpiadzie "Zwolnieni z teorii”.

"Zwolnieni z Teorii" to pierwsza w Polsce olimpiada praktyczna, podczas której młodzież w zespołach realizuje własne projekty. Taki właśnie projekt stworzyła piątka przyjaciół z Gostynia, Krobi i Leszna - Maria Adamczak, Paweł Grzegorzewski, Zofia Selwot, Hanna Gombrych i Aleksandra Krystkowiak. Uczą dzieci i młodzież...sztuki gotowania.

- Stwierdziliśmy, że dużo dzieciaków, naszych rówieśników nie umie gotować. Boją się czasami wejść do kuchni i nie mają z nią styczności. Postanowiliśmy coś zrobić, żeby nie musieli kupować fast foodów - mówi Maria Adamczak, na co dzień uczennica II LO w Lesznie, która bardzo lubi gotować. - Zawsze gotuje z moją koleżanką - dodaje. 

Tak zrodził się projekt "Patelnia nie gryzie" skierowany do uczniów szkół podstawowych i średnich. Pierwsze zajęcia odbyły się w Lesznie, w fundacji CAT, kolejne w Gostyniu, a w sobotę - dwie 15-osobowe grupy gotowały w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Krobi. 

-  Pierwsze zajęcia były zapoznawcze... Po nich wiedzieliśmy jak się zorganizować, podzielić zadania, posprzątać. Uczyliśmy się na błędach - mówił Paweł Grzegorzewski z Zespołu Szkół Zawodowych w Gostyniu, który jak podkreśla, zawsze świetnie czuł się w kuchni.

- Gotuje od kiedy pamiętam. Lubiłem to, pomagałem w kuchni. Czuję się w niej na siłach i wiem,  że mogę pokazać innym jak to się w niej odnaleźć i dawać porady - mówił Paweł Grzegorzewski.

Każde zajęcia zaczynają się od przedstawienia zasad bezpieczeństwa i umycia rąk. 

- Następnie kilkuosobowe grupy pod opieką organizatorów zapoznają się z przepisem i zaczynają gotowanie. Nie chodzi o to, żeby mówić co mają robić. Kiedy czegoś nie rozumieją, my im to tłumaczymy - mówiła Maria Adamczak.

[FOTORELACJA]9992[/FOTORELACJA]

Zajęcia są dla uczestników bezpłatne. To organizatorzy musieli postarać się o produkty do gotowania i narzędzia kuchenne.

- Znajdujemy sponsorów, którzy nam pomagają - mówiła Maria Adamczak. 

W Krobi grupy miały do wykonania po jednym daniu słodkim i jednym słonym. Co zgotowali w kuchni? Miedzy innymi kulki mocy, spaghetti, bezę mascarpone, kurczaka w sosie śmietanowym, tortille z chrupiącym kurczakiem, zupę krem pomidorową, czy galaretki z owocami. Młodzi kucharze dobrze bawili się w kuchni. Niektórzy na co dzień w niej pomagają, inni rzadziej,  ale chcieli spróbować . Na koniec był czas na degustację.

- Atmosfera jest super. Ludzie są pozytywnie nastawieni. Wszyscy gotują, słuchają i dobrze się bawią - usłyszeliśmy podczas warsztatów w ZSOiZ w Krobi.

Najbliższe warsztaty kulinarne odbędą się 11 marca w Lesznie, szczegółowe informacje na ich temat znaleźć można na profilu projektu -TUTAJ-

[ALERT]1678005755390[/ALERT]

Dołącz do nas na Facebooku!Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i fotorelacje. Jesteśmy tam, gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!
(mis)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%