"Patelnia nie gryzie" - pod takim hasłem zorganizowano cykl zajęć kulinarnych dla dzieci i młodzieży, chcących udoskonalić swoje umiejętności...w kuchni. Kolejna edycja projektu odbyła się w Krobi. Zajęcia zorganizowali i poprowadzili uczniowie szkół średnich, a konkretnie piątka przyjaciół, uczestniczących w ogólnopolskiej olimpiadzie "Zwolnieni z teorii”.
"Zwolnieni z Teorii" to pierwsza w Polsce olimpiada praktyczna, podczas której młodzież w zespołach realizuje własne projekty. Taki właśnie projekt stworzyła piątka przyjaciół z Gostynia, Krobi i Leszna - Maria Adamczak, Paweł Grzegorzewski, Zofia Selwot, Hanna Gombrych i Aleksandra Krystkowiak. Uczą dzieci i młodzież...sztuki gotowania.
- Stwierdziliśmy, że dużo dzieciaków, naszych rówieśników nie umie gotować. Boją się czasami wejść do kuchni i nie mają z nią styczności. Postanowiliśmy coś zrobić, żeby nie musieli kupować fast foodów - mówi Maria Adamczak, na co dzień uczennica II LO w Lesznie, która bardzo lubi gotować. - Zawsze gotuje z moją koleżanką - dodaje.
Tak zrodził się projekt "Patelnia nie gryzie" skierowany do uczniów szkół podstawowych i średnich. Pierwsze zajęcia odbyły się w Lesznie, w fundacji CAT, kolejne w Gostyniu, a w sobotę - dwie 15-osobowe grupy gotowały w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Krobi.
- Pierwsze zajęcia były zapoznawcze... Po nich wiedzieliśmy jak się zorganizować, podzielić zadania, posprzątać. Uczyliśmy się na błędach - mówił Paweł Grzegorzewski z Zespołu Szkół Zawodowych w Gostyniu, który jak podkreśla, zawsze świetnie czuł się w kuchni.
- Gotuje od kiedy pamiętam. Lubiłem to, pomagałem w kuchni. Czuję się w niej na siłach i wiem, że mogę pokazać innym jak to się w niej odnaleźć i dawać porady - mówił Paweł Grzegorzewski.
Każde zajęcia zaczynają się od przedstawienia zasad bezpieczeństwa i umycia rąk.
- Następnie kilkuosobowe grupy pod opieką organizatorów zapoznają się z przepisem i zaczynają gotowanie. Nie chodzi o to, żeby mówić co mają robić. Kiedy czegoś nie rozumieją, my im to tłumaczymy - mówiła Maria Adamczak.
[FOTORELACJA]9992[/FOTORELACJA]
Zajęcia są dla uczestników bezpłatne. To organizatorzy musieli postarać się o produkty do gotowania i narzędzia kuchenne.
- Znajdujemy sponsorów, którzy nam pomagają - mówiła Maria Adamczak.
W Krobi grupy miały do wykonania po jednym daniu słodkim i jednym słonym. Co zgotowali w kuchni? Miedzy innymi kulki mocy, spaghetti, bezę mascarpone, kurczaka w sosie śmietanowym, tortille z chrupiącym kurczakiem, zupę krem pomidorową, czy galaretki z owocami. Młodzi kucharze dobrze bawili się w kuchni. Niektórzy na co dzień w niej pomagają, inni rzadziej, ale chcieli spróbować . Na koniec był czas na degustację.
- Atmosfera jest super. Ludzie są pozytywnie nastawieni. Wszyscy gotują, słuchają i dobrze się bawią - usłyszeliśmy podczas warsztatów w ZSOiZ w Krobi.
Najbliższe warsztaty kulinarne odbędą się 11 marca w Lesznie, szczegółowe informacje na ich temat znaleźć można na profilu projektu -TUTAJ-
[ALERT]1678005755390[/ALERT]
Rząd potwierdził termin wypłat "czternastki"
Całe zawodowe życie człowiek opłacał składki, i teraz jeszcze podatek biorą😡
oskar
08:39, 2025-08-02
Nie rozglądał się, nie zsiadł z roweru, jeszcze ...
Hm...co by nie było uważać muszą wszyscy:piesi; rowerzyści jak i kierowcy samochodów. Zawsze istnieje zagrożenie w pobliżu pasów. Piesi wchodzą jak chcą z telefonami- przechodzą wolno -jeszcze coś tam pokazują. Rowerzyści nie zawsze schodzą z rowerów a auta nie przepuszczają pieszych i do tego trąbią. Taka już nasza kultura 🙁
Paweł
08:28, 2025-08-02
To nagranie z gostyńskiego ronda powinien zobaczyć...
Typowe doświadczenie kierowcy PGS, ómie tylko prosto jahać, pewnie jeszcze z pępowa tam to analfabeci wiec pisze ich jezykiem
Ed
05:09, 2025-08-02
Gmina szukała ludzi do pracy i znalazła. Znamy nazwiska
Ciekawe dlaczego większość komentarzy zniknęła? 🤷
Andrzej
21:53, 2025-08-01
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz