Kierownik Oddziału Epidemiologii Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu Anna Pawłowska przekazała w piątek PAP, że najprawdopodobniej, któryś z pracowników szpitalnej kuchni nie dochował odpowiedniej staranności higienicznej. - Badanie próbek żywnościowych potwierdza zanieczyszczenie bakteryjne. Wydamy odpowiednie zalecenie sanitarne dla kuchni w zakresie zapewnienia odpowiednich warunków sanitarno-higienicznych - powiedziała.
Dodała, że do zanieczyszczenia posiłków mogło dość także w trakcie przewożenia żywności do pacjentów. W poniedziałek i wtorek objawy chorobowe takie jak biegunka i sporadycznie wymioty wystąpiły u ok. 80 pacjentów różnych oddziałów rozmieszczonych w kilku budynkach szpitala. wojewódzkiego w Poznaniu - Podejrzewamy, że do zatrucia doszło po spożyciu potraw podawanych z niedzieli na poniedziałek - wskazała.
Dyrekcja szpitala poinformowała sanepid o zatruciu w środę. - Ponieważ zachorowania wystąpiły w jednym czasie, w kilku oddziałach, podejrzewaliśmy, że mogą być związane ze szpitalną kuchnią i przygotowywanymi tam posiłkami - powiedziała Pawłowska dodając, że inspektorzy brali też pod uwagę zatrucie wirusowe lub wystąpienie bakterii salmonelli.
Pawłowska wyjaśniła, że inspektorzy sanitarni nie wydali decyzji o zamknięciu kuchni, ponieważ na wstępnym etapie kontroli nie było ku temu dostatecznych podstaw. - Na szczęście przebieg zachorowań był dość łagodny, a objawy u pacjentów szybko ustąpiły - zaznaczyła.(PAP)
Autor: Szymon Kiepel
zaskoczona13:32, 16.02.2020
Gdzie, jak gdzie, ale w szpitalu zatrucie pokarmowe? Dziwne rzeczy dzieją się ostatnio nawet w takich placówkach. 13:32, 16.02.2020
Szpitalniak21:17, 16.02.2020
To jest tekst który nas ma wyczulic nasza pplske służbę zdrowia. Ze trzebasoe tam samemu żywić! ??? 21:17, 16.02.2020
Prawo17:56, 16.02.2020
0 3
Bezwzględne więzienie dla winnych. 17:56, 16.02.2020