Zamknij

Wybrano najlepsze lokalne produkty

09:20, 17.08.2016
Skomentuj

"Dobre Smaki Powiatu"- takie hasło przyświecało tegorocznym dożynkom archidiecezjalno-powiatowym na Świętej Górze. Nieprzypadkowo, bo podczas wydarzenia, lokalnym producentom żywności wręczono specjalne certyfikaty potwierdzające ich wyjątkowy charakter.

 

W poniedziałek, 15 sierpnia na Świętej Górze odbyły się dożynki powiatowe pod hasłem: „Dobre Smaki Powiatu”. Tego dnia swój finał miał także konkurs o tytuł najlepszego, lokalnego produktu. Do rywalizacji stanęło 8 producentów. Każdy z nich wystawił jeden produkt. Pięć z nich, na które oddano najwięcej głosów w tygodniku Życie Gostynia otrzymało specjalne certyfikaty - Znają już Państwo "Dobre Smaki Powiatu" (...) Przez ostatnie tygodnie mogli Państwo głosować na nie za pośrednictwem kuponów drukowanych w tygodniku "Życie Gostynia". Teraz chciałabym zaprosić na scenę przedstawicieli wymienionych firm o odebranie certyfikatów, które będą najlepszą recenzją ich wyrobów, bo uzyskaną od klientów – zapowiedziała zwycięzców prowadząca tegoroczne dożynki powiatowe Ewa Misiaczyk z biura promocji i rozwoju powiatu
Pierwszą uhonorowaną firmą, upoważnioną do odebrania certyfikatu była Piekarnia Ciążyńscy, a produktem, który został wyróżniony był chleb razowy z mąki żytniej z pełnego przemiału - Wytwarzany na naturalnym zakwasie chlebowym, produkowany metodą pięciofazową chleb, charakteryztuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Przygotowywany jest natomiast na bazie naturalnych składników (...) – opisywali wypiek prowadzący. Wyróżnienie za pieczywo charakteryzujące się intensywnym aromatem, apetycznym wyglądem i smakiem odebrał 
Roman Ciążyśki – właściciel piekarni 
Drugą firmą, której prodykt zyskał uznanie w oczach czytelników tygodnika Życie Gostynia  była Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu i jej  masa krówkowa "Kajmak" - Kajmak jest bardzo popularnym dodatkiem do ciast i deserów. Dotychczas był on przygotowywany poprzez gotowanie w warunkach domowych mleka zagęszczonego, słodzonego w puszce. Był to proces czasochłonny, trwał kilka godzin. Obecnie gotowanie odbywa się w firmie – zachwalali całkowicie naturalny, nie zawierający konserwantów produkt, prowadzący konkurs Ewa Misiaczyk i Andrzej Konieczny
Wyróżnienie otrzymały też wyroby lokalnych zakładów mięsnych. Pierwszy certyfikat odebrał przedstawiciel Zakładów Mięsnych "Kaczmarek" z Pępowa za kiełbasę biskupiańską, drugą Zakład Mięsny "Konarczak" za polędwicę staropolską. - Kiełbasa Biskupiańska jest średnio rozdrobniona, wędzona, parzona o zawartości mięsa 95% przyprawiana tylko naturalnymi przyprawami, typu sól, pieprz, czosnek i majeranek. Najbardziej nadaje się do zgrzania. Produkowana jest jak za dawnych czasów – chwalili prowadzący konkurs. Z kolei polędwica staropolska robiona jest z mięsa wieprzowego,  wędzona, dojrzewająca, produkowana  na podstawie tradycyjnej receptury przekazywanej od pokoleń. 
Ostatnim produktem, wyróżnionym certyfikatem "Dobre Smaki Powiatu" została kostka alpejska z Piekarni - Ciastkarni Grzegorza Jesiaka z Krobi. To przepyszne ciasto na ciemnym spodzie biszkoptowym, wyśmienite połączenie masy bezowej z kremem i alkoholem. 
Wszyscy zwycięzcy, którym wręczono specjalne certyfakaty przyjęli od prowadzących gratulacje i życzenia kolejnych zawodowych sukcesów, po czym wspólnie zapozowali do zdjęć. Uznania w oczach czyteników Życia Gostynia nie zyskały Smalec Wyborowy Babuni ze skawrkami firmy AGI z Krzekotowic, rożki produkowane przez Cukiernictwo Marcin Olszowy oraz sok pomidorowy ze świeżych pomidorów produkowany przez Pudliszki Sp. Z o.o. 
Z regulaminu konkursu "Dobre Smaki Powiatu" wynika, że spośród osób, które wypełniły kupony publikowane w tygodniku "Życie Gostynia" rozlosowane zostały nagrody w postani sprzętu AGD ufundoanego przez Powiat Gostyński. Nazwiska szczęścliwców pojawią się prawdopodbnie w najbliższym wydaniu gazety. 
ŻaK

W poniedziałek, 15 sierpnia, na Świętej Górze odbyły się dożynki powiatowe pod hasłem: „Dobre Smaki Powiatu”. Tego dnia swój finał miał także konkurs o tytuł najlepszego, lokalnego produktu. Do rywalizacji stanęło 8 producentów. Każdy z nich wystawił jeden produkt. Pięć z nich, na które oddano najwięcej głosów w tygodniku "Życie Gostynia", otrzymało specjalne certyfikaty. - Znają już Państwo "Dobre Smaki Powiatu" (...) Przez ostatnie tygodnie mogli Państwo głosować na nie za pośrednictwem kuponów drukowanych w tygodniku "Życie Gostynia". Teraz chciałabym zaprosić na scenę przedstawicieli wymienionych firm o odebranie certyfikatów, które będą najlepszą recenzją ich wyrobów, bo uzyskaną od klientów – mówiła prowadząca tegoroczne dożynki powiatowe Ewa Misiaczyk z biura promocji i rozwoju powiatu.

Pierwszą uhonorowaną firmą, upoważnioną do odebrania certyfikatu, była Piekarnia Ciążyńscy, a produktem, który został wyróżniony był chleb razowy z mąki żytniej z pełnego przemiału. - Wytwarzany na naturalnym zakwasie chlebowym, produkowany metodą pięciofazową chleb, charakteryztuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Przygotowywany jest natomiast na bazie naturalnych składników (...) – opisywali wypiek prowadzący. Wyróżnienie za pieczywo charakteryzujące się intensywnym aromatem, apetycznym wyglądem i smakiem odebrał Roman Ciążyński – właściciel piekarni. 

Drugą firmą, której produkt zyskał uznanie w oczach czytelników tygodnika "Życie Gostynia",  była Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu i jej  masa krówkowa "Kajmak". - Kajmak jest bardzo popularnym dodatkiem do ciast i deserów. Dotychczas był on przygotowywany poprzez gotowanie w warunkach domowych mleka zagęszczonego, słodzonego w puszce. Był to proces czasochłonny, trwał kilka godzin. Obecnie gotowanie odbywa się w firmie – zachwalali całkowicie naturalny, nie zawierający konserwantów produkt Ewa Misiaczyk i Andrzej Konieczny.

Wyróżnienie otrzymały też wyroby lokalnych zakładów mięsnych. Pierwszy certyfikat odebrał przedstawiciel Zakładów Mięsnych "Kaczmarek" z Pępowa za kiełbasę biskupiańska, drugą Zakład Mięsny "Konarczak" za polędwicę staropolską. - Kiełbasa Biskupiańska jest średnio rozdrobniona, wędzona, parzona o zawartości mięsa 95% przyprawiana tylko naturalnymi przyprawami, typu sól, pieprz, czosnek i majeranek. Najbardziej nadaje się do zgrzania. Produkowana jest jak za dawnych czasów – chwalili prowadzący konkurs. Z kolei polędwica staropolska robiona jest z mięsa wieprzowego, wędzona, dojrzewająca, produkowana  na podstawie tradycyjnej receptury przekazywanej od pokoleń. 

Ostatnim produktem wyróżnionym certyfikatem "Dobre Smaki Powiatu" została kostka alpejska z Piekarni - Ciastkarni Grzegorza Jesiaka z Krobi. To przepyszne ciasto na ciemnym spodzie biszkoptowym, wyśmienite połączenie masy bezowej z kremem i alkoholem. 

Wszyscy zwycięzcy, którym wręczono specjalne certyfikaty, przyjęli od prowadzących gratulacje i życzenia kolejnych zawodowych sukcesów, po czym wspólnie pozowali do zdjęć. Uznania w oczach czytelików "Życia Gostynia" nie zyskały Smalec Wyborowy Babuni ze skwarkami firmy AGI z Krzekotowic, rożki produkowane przez Cukiernictwo Marcin Olszowy oraz sok pomidorowy ze świeżych pomidorów produkowany przez Pudliszki Sp. Z o.o. 

Z regulaminu konkursu "Dobre Smaki Powiatu" wynika, że spośród osób, które wypełniły kupony publikowane w tygodniku "Życie Gostynia" rozlosowane zostały nagrody w postaci sprzętu AGD ufundowanego przez Powiat Gostyński. Nazwiska szczęśliwców pojawią się prawdopodobnie w najbliższym wydaniu gazety. 

ŻaR

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(10)

PiotrPiotr

0 0

brawo Panie Grzegorzu

09:57, 17.08.2016
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

robertrobert

0 0

A pracownice piekarni wydają produkty : bułki, chleb itp. Nie zakładajac rękawiczek a później tymi rękoma przyjmują i wydają pieniądze - uuuuuu ochyda. Oby nikt wcześniej tych pieniędzy w tylku nie trzymal, albo z osikanej przez psy ziemi nie podniósł. No chyba ze wy te produkty przed spożyciem myjecie?
Radzę zwracac uwagi na takie rzeczy bo w gostyniu to nie jedyny podmiot którego pracownicy maja to gdzieś nawet po zwróceniu uwagi. Nagroda za produkt sluszna za przestrzeganie podstawowych wymagań higienicznych przez obsługę niestety pała

13:30, 17.08.2016
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

kazkaz

0 0

a gdzie ten smalec mozna kupic i czy taki bedzie jak podczas konkursu bo to nie sztuka zrobic na ocenę ale sztuka aby był taki cały czas

14:06, 17.08.2016
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

YyYy

0 0

Panie starosto skoro stać powiat na imprezę to konferansjerem powinna być osoba kompetentna a nie beztalencie on jest dobry ale w inne klocki . A on jest do tego szfarzem żenada.

18:12, 17.08.2016
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

jaja

0 0

Takie to trochę naciągane pic na wypromowanie się chleb żytni potrafi upiec każdy piekarz a kostka alpejska też jest ciastem pieczonym w całej Polsce jak już chcieli wymyślić to trzeba było zrobić naprawdę swój i tylko swój produkt.

20:48, 17.08.2016
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

bułabuła

0 0

panie piekarzu kiedy będą drożdżówki bez os ?

00:38, 18.08.2016
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

KINMJKINMJ

0 0

Ten smalec AGI można kupić np w marketach Dino :)

08:04, 18.08.2016
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

TosiaTosia

0 0

Brawo dla Pana Jesiaka! To bardzo dobry człowiek, a ich bułki najlepsze na swiecie i oczywiście inne wyroby tez

04:29, 19.08.2016
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

modrymodry

0 0

Mysle,ze drozdzowki bez os beda w okresie jesienno-zimowym,gdy te owady zasna.Smalec z marketu Dino nadaje sie do smarowania lozysk.Brawo do innych piekarzy,bowiem bulki z innych piekarni sa nawet lepsze od tych z piekarni pana Jesiaka.A tak na marginesie,panie Starosto,bylo trzeba wprowadzic bezplatny autobus na te uroczystosci,bowiem na miejsca parkingowe przyy klasztorze zabraklo nawet miejsc na pobliskich polach.

08:26, 19.08.2016
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

jaś jaś

0 0

I dobrze, że starosta nie dał kasy na konferansjerkę ... pan Andrzej i pani Ewa poradzili sobie ....po co dawać kasę obcym . Ja jestem synem piekarza to ciężka praca ,pozdrawiam serdecznie wszystkie piekarnie. Drożdżówki z osami ?Wbrew pozorom osy, byle czego nie zjadają.To czyste owady. Impreza za świeżym powietrzu to i osy skorzystały z okazji. Matko ludzie, jakie wy macie problemy.Ci co narzekają- trzeba upiec sobie drożdżówki w domu.

12:39, 19.08.2016
Odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gostyn24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%