"Dobre Smaki Powiatu"- takie hasło przyświecało tegorocznym dożynkom archidiecezjalno-powiatowym na Świętej Górze. Nieprzypadkowo, bo podczas wydarzenia, lokalnym producentom żywności wręczono specjalne certyfikaty potwierdzające ich wyjątkowy charakter.
W poniedziałek, 15 sierpnia, na Świętej Górze odbyły się dożynki powiatowe pod hasłem: „Dobre Smaki Powiatu”. Tego dnia swój finał miał także konkurs o tytuł najlepszego, lokalnego produktu. Do rywalizacji stanęło 8 producentów. Każdy z nich wystawił jeden produkt. Pięć z nich, na które oddano najwięcej głosów w tygodniku "Życie Gostynia", otrzymało specjalne certyfikaty. - Znają już Państwo "Dobre Smaki Powiatu" (...) Przez ostatnie tygodnie mogli Państwo głosować na nie za pośrednictwem kuponów drukowanych w tygodniku "Życie Gostynia". Teraz chciałabym zaprosić na scenę przedstawicieli wymienionych firm o odebranie certyfikatów, które będą najlepszą recenzją ich wyrobów, bo uzyskaną od klientów – mówiła prowadząca tegoroczne dożynki powiatowe Ewa Misiaczyk z biura promocji i rozwoju powiatu.
Pierwszą uhonorowaną firmą, upoważnioną do odebrania certyfikatu, była Piekarnia Ciążyńscy, a produktem, który został wyróżniony był chleb razowy z mąki żytniej z pełnego przemiału. - Wytwarzany na naturalnym zakwasie chlebowym, produkowany metodą pięciofazową chleb, charakteryztuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego. Przygotowywany jest natomiast na bazie naturalnych składników (...) – opisywali wypiek prowadzący. Wyróżnienie za pieczywo charakteryzujące się intensywnym aromatem, apetycznym wyglądem i smakiem odebrał Roman Ciążyński – właściciel piekarni.
Drugą firmą, której produkt zyskał uznanie w oczach czytelników tygodnika "Życie Gostynia", była Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu i jej masa krówkowa "Kajmak". - Kajmak jest bardzo popularnym dodatkiem do ciast i deserów. Dotychczas był on przygotowywany poprzez gotowanie w warunkach domowych mleka zagęszczonego, słodzonego w puszce. Był to proces czasochłonny, trwał kilka godzin. Obecnie gotowanie odbywa się w firmie – zachwalali całkowicie naturalny, nie zawierający konserwantów produkt Ewa Misiaczyk i Andrzej Konieczny.
Wyróżnienie otrzymały też wyroby lokalnych zakładów mięsnych. Pierwszy certyfikat odebrał przedstawiciel Zakładów Mięsnych "Kaczmarek" z Pępowa za kiełbasę biskupiańska, drugą Zakład Mięsny "Konarczak" za polędwicę staropolską. - Kiełbasa Biskupiańska jest średnio rozdrobniona, wędzona, parzona o zawartości mięsa 95% przyprawiana tylko naturalnymi przyprawami, typu sól, pieprz, czosnek i majeranek. Najbardziej nadaje się do zgrzania. Produkowana jest jak za dawnych czasów – chwalili prowadzący konkurs. Z kolei polędwica staropolska robiona jest z mięsa wieprzowego, wędzona, dojrzewająca, produkowana na podstawie tradycyjnej receptury przekazywanej od pokoleń.
Ostatnim produktem wyróżnionym certyfikatem "Dobre Smaki Powiatu" została kostka alpejska z Piekarni - Ciastkarni Grzegorza Jesiaka z Krobi. To przepyszne ciasto na ciemnym spodzie biszkoptowym, wyśmienite połączenie masy bezowej z kremem i alkoholem.
Wszyscy zwycięzcy, którym wręczono specjalne certyfikaty, przyjęli od prowadzących gratulacje i życzenia kolejnych zawodowych sukcesów, po czym wspólnie pozowali do zdjęć. Uznania w oczach czytelików "Życia Gostynia" nie zyskały Smalec Wyborowy Babuni ze skwarkami firmy AGI z Krzekotowic, rożki produkowane przez Cukiernictwo Marcin Olszowy oraz sok pomidorowy ze świeżych pomidorów produkowany przez Pudliszki Sp. Z o.o.
Z regulaminu konkursu "Dobre Smaki Powiatu" wynika, że spośród osób, które wypełniły kupony publikowane w tygodniku "Życie Gostynia" rozlosowane zostały nagrody w postaci sprzętu AGD ufundowanego przez Powiat Gostyński. Nazwiska szczęśliwców pojawią się prawdopodobnie w najbliższym wydaniu gazety.
ŻaR
Piotr09:57, 17.08.2016
brawo Panie Grzegorzu
robert13:30, 17.08.2016
A pracownice piekarni wydają produkty : bułki, chleb itp. Nie zakładajac rękawiczek a później tymi rękoma przyjmują i wydają pieniądze - uuuuuu ochyda. Oby nikt wcześniej tych pieniędzy w tylku nie trzymal, albo z osikanej przez psy ziemi nie podniósł. No chyba ze wy te produkty przed spożyciem myjecie?
Radzę zwracac uwagi na takie rzeczy bo w gostyniu to nie jedyny podmiot którego pracownicy maja to gdzieś nawet po zwróceniu uwagi. Nagroda za produkt sluszna za przestrzeganie podstawowych wymagań higienicznych przez obsługę niestety pała
kaz14:06, 17.08.2016
a gdzie ten smalec mozna kupic i czy taki bedzie jak podczas konkursu bo to nie sztuka zrobic na ocenę ale sztuka aby był taki cały czas
Yy18:12, 17.08.2016
Panie starosto skoro stać powiat na imprezę to konferansjerem powinna być osoba kompetentna a nie beztalencie on jest dobry ale w inne klocki . A on jest do tego szfarzem żenada.
ja20:48, 17.08.2016
Takie to trochę naciągane pic na wypromowanie się chleb żytni potrafi upiec każdy piekarz a kostka alpejska też jest ciastem pieczonym w całej Polsce jak już chcieli wymyślić to trzeba było zrobić naprawdę swój i tylko swój produkt.
buła00:38, 18.08.2016
panie piekarzu kiedy będą drożdżówki bez os ?
KINMJ08:04, 18.08.2016
Ten smalec AGI można kupić np w marketach Dino :)
Tosia04:29, 19.08.2016
Brawo dla Pana Jesiaka! To bardzo dobry człowiek, a ich bułki najlepsze na swiecie i oczywiście inne wyroby tez
modry08:26, 19.08.2016
Mysle,ze drozdzowki bez os beda w okresie jesienno-zimowym,gdy te owady zasna.Smalec z marketu Dino nadaje sie do smarowania lozysk.Brawo do innych piekarzy,bowiem bulki z innych piekarni sa nawet lepsze od tych z piekarni pana Jesiaka.A tak na marginesie,panie Starosto,bylo trzeba wprowadzic bezplatny autobus na te uroczystosci,bowiem na miejsca parkingowe przyy klasztorze zabraklo nawet miejsc na pobliskich polach.
jaś 12:39, 19.08.2016
I dobrze, że starosta nie dał kasy na konferansjerkę ... pan Andrzej i pani Ewa poradzili sobie ....po co dawać kasę obcym . Ja jestem synem piekarza to ciężka praca ,pozdrawiam serdecznie wszystkie piekarnie. Drożdżówki z osami ?Wbrew pozorom osy, byle czego nie zjadają.To czyste owady. Impreza za świeżym powietrzu to i osy skorzystały z okazji. Matko ludzie, jakie wy macie problemy.Ci co narzekają- trzeba upiec sobie drożdżówki w domu.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gostyn24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brzezie świętowało plony. Wiceburmistrz i prezes...
Co tam robi "gospodyni "z Olejniczaka? Jak można z pogardą się wypowiadać o ludziach (wsióry,wieśnioki i wieśniary) a później brylować z tymi samymi ludźmi jak jedna z nich. Byle błysnąć.
Siksy
22:59, 2025-08-03
Błąkające się psy sieją postrach na wsiach w gminie ...
Patusy z tymi swoimi śmierdzielami jak chcą wychodzić na miasto to obowiązkowo kaganiec i sprzątać po swoich pupilach
As
21:40, 2025-08-03
To koniec pewnej epoki. Z kultowego basenu niewiele ...
a kogo to obchodzi nasr...ć nawet tam mogą co gostyn obchodzi leszno
q
20:39, 2025-08-03
Błąkające się psy sieją postrach na wsiach w gminie ...
Będę sprzatała jak będzie gdzie wyrzucać woreczki , jakiś baran pousuwał kosze na śmieci a nie będę paradowała z woreczkiem pół miasta
pancia z pieskiem
20:39, 2025-08-03