Działają niespełna rok, a już odnoszą sukcesy, łechcąc podniebienia smakoszy. Mowa o "Farmie Seronada" z Babkowic, którą wyróżniono podczas "Wielkiego SERwowania" we Wrocławiu. Jeden z jej produktów zajął pierwsze miejsce w kategorii serów dojrzewających twardych, a zarazem Grand Prix kulinarnego wydarzenia.
"Farma Seronada" to rodzinna firma z Babkowic. Właścicielem jest Grzegorz Junatowski, który cały czas uczy się u boku ojczyma - mistrza serowarskiego Jarosława Marcinowskiego. Jak można przeczytać na stronie Facebookowej ideą firmy jest poszerzanie świadomości konsumentów oraz dostarczanie im prawdziwych, naturalnych, wykonywanych tradycyjnymi metodami produktów - serów, jogurtów i serków smakowych. Potwierdzeniem tego, że sery z Babkowic robione są z prawdziwym kunsztem i potrafią zachwycić swoimi walorami smakowymi są ostatnie nagrody zdobyte podczas "Wielkiego SERwowania" we Wrocławiu. Wojciech Harapkiewicz - szef kuchni, jeden z członków jury o serze z Babkowic powiedział tak. - Ten ser mnie zaskoczył. To młody ser, ale jego orzechowość, kremowość, balans soli, to wszystko co się w nim wydarzyło, ta piękna skórka...Ten ser dla mnie jako mistrza kuchni otwiera bardzo dużo możliwości...Zresztą sam w sobie może być potrawą... - mówił na podsumowaniu Wojciech Harapkiewicz.
Właściciel firmy "Farma Seronada" z Babkowic nie kryje radości i zadowolenia - Pojechaliśmy do Wrocławia, żeby zaistnieć. Żeby pokazać swoje wyroby. Okazało się, że częścią wydarzenia jest konkurs na najlepszy ser... Wystawiliśmy młody ser... Dojrzewający zaledwie od paru tygodni kozi farmerski z dodatkiem pieprzu, kolendry i kozieradki - mówi Grzegorz Junatowski. - I nie spodziewaliśmy się nagrody. To młody ser, który tak faktycznie z tygodnia na tydzień będzie jeszcze bardziej dojrzały i jeszcze lepiej będzie uwydatniał swoje walory. Co za tym idzie, będzie smakował jeszcze bardziej. - kontynuował. Dodał też, że zwycięstwo w takim wydarzeniu odjęło im mowę. - Byliśmy zszokowani, ale jednocześnie dumni. Myślę, że to wyróżnienie otworzy nam drzwi do rozwoju i smakosze chętniej będą kupować nasze sery... Tym Grand Prix udowadniamy, że choć jesteśmy małą serowarnią zagrodową, to nasze sery są klasy Premium - podsumował Grzegorz Junatowski, właściciel firmy "Farma Seronada" z Babkowic.
W wydarzeniu wzięło udział blisko trzydziestu serowarów z całej Polski.
Widz13:08, 15.10.2019
...no właśnie a gdzie można kupić te sery ? Chętnie bym spróbował. 13:08, 15.10.2019
Franek13:37, 15.10.2019
Ja również bardzo chętnie bym spróbował. Gdzie je można kupić?
13:37, 15.10.2019
ania14:21, 15.10.2019
w delikatesach centrum 14:21, 15.10.2019
5518:50, 15.10.2019
Gratulacje dla właścicieli.Bardzo dobre jest wszystko co produkują 18:50, 15.10.2019
Babcia Beata15:30, 16.10.2019
Ksiądz Szydło ma dziecko z 16 latką to pewno ją zapalił jak miała 15 lat. Ciekawe od kiedy z nią współżycie rozpoczął hihi 15:30, 16.10.2019
Smakosz07:54, 17.10.2019
Wszystkie sery są super. W delikatesach Centrum można kupić jedynie sery miękkie, po twarde krowie, kozie lub owcze trzeba udać się bezpośrednio do Babkowic. Najlepiej przrdtem zadzwonić 07:54, 17.10.2019
mike08:16, 17.10.2019
Można rzeczywiście kupic, ale cena zabija. Biały ser za 67 zł kg Rozumiem, że naturallne, nasze i dobre, ale marża sklepowa pewnie i tak zabije ten biznes lokalnie. 67 zł to kosztuje dobry francuski ser żółty albo szynka parmeńska. Bez przesady panie włascicielu sklepu bo jak mówią chytry dwa razy traci. Ja już nie kupie 08:16, 17.10.2019
Polecam. Mariusz17:37, 19.10.2019
Te sery można kupić w centrum serowarstwa, czyli w Pogorzeli. 17:37, 19.10.2019
60 plus22:13, 19.10.2019
Sery faktycznie bardzo dobre ale ceny zwalaja z nog 22:13, 19.10.2019
gość09:11, 17.10.2019
1 0
widziałam te sery w sklepie p. Konarczaka na ul. Witosa 09:11, 17.10.2019