Potrójnie świętowali mieszkańcy Pogorzeli. Dni Miasta, których gwiazdą wieczoru był Mezo, połączono z dożynkami gminnymi i Świętem Sera Smażonego. Wspólne biesiadowanie i dziękowanie za plony zgromadziło wielu mieszkańców i gości.
Miejskie uroczystości zainaugurowała msza święta w intencji rolników, po której korowód dożynkowy przeszedł ulicami Pogorzeli do parku miejskiego. Mieszkańców i gości powitał burmistrz Piotr Curyk. - Dożynki to czas, kiedy dziękujemy rolnikom za ich ciężką pracę. Zawdzięczamy im, że na naszych stołach nie brakuje chleba, a chleb jest tym produktem, który był i jest spożywany przez wszystkich. Szacunek do chleba leży głęboko w polskiej tradycji - mówił włodarz Pogorzeli. - Żniwa były kiedyś zwieńczeniem wielkiego, gospodarskiego trudu. Dzisiaj rozwój techniki zmniejszył ich czasochłonność i okres zbiorów znacznie się skrócił, jednak jakość i ilość zebranego plonu zawsze zależy od pogody. Mimo że tegoroczne plony z powodu suszy zapowiadały się źle, to na szczęście w naszej gminie okazały się w miarę przyzwoite. Oby cena za produkty rolne zrekompensowała nieco niższe w niektórych przypadkach plony - dodał burmistrz. Następnie starostowie dożynek - Elżbieta Tomaszewska z Wziąchowa i Radosław Poślednik z Ochli - podzielili chleb pomiędzy licznie zgromadzonych mieszkańców.
Rozstrzygnięto też konkurs na najładniejszy wieniec dożynkowy i na najsmaczniejszy ser smażony, czyli regionalny przysmak. O przetwórstwie i produkcji sera smażonego chętnie opowiadała przedstawicielka Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. - Ser smażony związany jest bardzo mocno z wielkopolską wsią. Produkowany był od dziesiątek lat w domach chłopskich głównie i większość ludzi, którzy pochodzą ze wsi, ten smak domowego sera smażonego zna – przekonywała Anna Grześkowiak-Przywecka. - Trudno powiedzieć, kiedy ser smażony powstał. Są legendy o serze smażonym, tak jak w Pogorzeli o starym gliwie - kontynuowała.
Na pytanie, jaki ser smażony jest idealny, odpowiedziała: - Każda gospodyni ma swój sposób. Każdy się czymś różni. Wszystkie są żółte, ale mają inną konsystencję, smak, zapach... Mnóstwo rzeczy wpływa na ostateczny bukiet smakowo-zapachowy. Każdemu też smakuje inny ser smażony - podsumowała kustosz Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Wśród atrakcji przygotowanych na tegoroczne obchody każdy znalazł coś dla siebie. Mieszkańcy chętnie korzystali z oferty gastronomicznej, a najmłodsi z dmuchanych zamków i karuzeli. Do wspólnej zabawy zapraszały zespoły występujące na scenie, zarówno lokalne, jak i z zagranicy. Gwiazdą wieczoru był Mezo.
Złożyły dokumenty i mają to! Awanse nauczycielek z ...
Bardzo pozytywne, nie żeby puzniej chłedzic z trłesowanum sabum płe łesiedłu i cłe drługie słewłe mlask mlask i mum taki głes a twarz tłe hamy nawet w XIV nie miały. I tero sabe behawirystka trłesowała i bydzie rłebiuła skoknuj na hasłe.Tłe jest chłere i psychiczne siku w masłe.
Jego mlaskalencja
01:04, 2025-12-18
Koniec polowania na tańsze godziny, do tego drożej
Ceny wyższe ludzi coraz mniej a zbiniu zadowolony i *%#)!&
Jjjj
23:54, 2025-12-17
Koniec polowania na tańsze godziny, do tego drożej
Proponuję od nowego roku wprowadzić obowiązek noszenia czepków. Niektórzy nawet ich nie spinają! Nic przyjemnego wyławiać czyjeś włosy.
Bywalec
22:59, 2025-12-17
Koniec polowania na tańsze godziny, do tego drożej
Te lekcje pływania są fikcją. Nie tak to powinno wyglądać.Woda jest mega zimna dzieci się trzęsą z zimna. A instruktorzy zero empatii . Polowa to ukraincy. Ceny biletów w górę a jakość w dół. Byle dyrektor miał więcej. Racja coś od OSiRu za korzystanie z lekcji przez 10 miesięcy by mogło być. A dzieci nawet" udanych wakacji" nie usłyszały. A coś o bezpieczeństwie nad wodą w wakacje mogli by zorganizować dla tych uczniów. Jakas pogadanka szkoleniebjak zareagować , co robić jak ktoś tonie i np rozdać jakieś dyplomy potem. Warto pomyśleć na przyszłość .
Nauka pływania
21:52, 2025-12-17
4 0
Nie wiem jak smakował ten ser bo go nie jadłem. Był na kartki dla wybranych więc jak można pisać że wszystko smakowało? Jedli tylko Ci co w polu nie pracowali a pierwsi pierś wystawiają do medali.
2 0
W tym roku impreza na bogato bo idą wybory. Ostatnio przed wyborami była Basta. Potem 4 lata kiepsko i znowu wybory to lepiej. czyli znowu będzie chudo.
2 0
JAK ZWYKLE NIC CIEKAWEGO NIE BYLO TA SAMA OBSADA I ZENADA.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gostyn24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz