Zamknij
REKLAMA

Zdrowa słodycz – suszone owoce ekologiczne

15:46, 10.06.2020 | Artykuł sponsorowany
Skomentuj

Suszone owoce można wykorzystywać na wiele sposobów, warto mieć je zawsze w zapasie. Mogą być składnikiem dań śniadaniowych i deserów, ale smakują również wyśmienicie jako przekąska w zastępstwie niezdrowych słodyczy. Niezwykle istotna jest jednak ich jakość, najlepiej wybierać bakalie ekologiczne.

Zalety suszonych owoców

Wielkim plusem suszonych owoców jest to, że są uniwersalne, wystarczy mieć pod ręką dowolne z nich - figi, rodzynki, daktyle lub inne ulubione owoce, żeby przygotować pyszną owsiankę, ciasto, mus do naleśników lub zdrowe, domowe batony. Można podawać je dzieciom zamiast słodyczy, albo sięgać po nie w czasie pracy, żeby szybko dodać sobie energii.

Możliwość zastosowania owoców suszonych w kuchni na wiele sposobów to oczywiście nie jedyna ich zaleta. Zawierają one także wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych takich jak błonnik, żelazo, wapń, magnez oraz witaminy. 

Dlaczego bakalie ekologiczne?

Suszenie owoców może odbywać się na różne sposoby, w przypadku tych oznaczonych certyfikatem ekologicznym musi to być proces naturalny – odbywa się w specjalnych piecach lub na słońcu. Zabrania się również stosowania syntetycznych konserwantów. Owoce wolne od chemicznych substancji takich jak dwutlenek siarki są polecane szczególnie osobom o bardzo wrażliwym układzie pokarmowym i ze skłonnością do alergii, a także małym dzieciom, jednak są one najzdrowszym wyborem dla każdego. Zachowują maksymalnie dużą dawkę witamin, są delikatne dla żołądka i nie dostarczają żadnych szkodliwych substancji.

Gdzie szukać najzdrowszych owoców?

Najlepiej wybierać suszone owoce ze sklepu ekologicznego. Tam będziemy mieli pewność, że kupujemy towar najlepszej jakości, w dobrze zaopatrzonym miejscu asortyment może nas zaskoczyć. Jest szansa, że trafimy na mniej popularne, a smaczne i zdrowe owoce takie jak morwa biała suszona, jagody inkaskie czy jagody goji. 

Można również kupować suszone owoce online, to wygodny sposób, jednak trzeba wtedy zwiększyć czujność i uważne czytać opisy. Podstawą wyboru powinien być charakterystyczny zielony listek na opakowaniu – znak certyfikatu ekologicznego UE. Najlepiej jednak sięgać po produkty cenionych i sprawdzonych firm o bogatej ofercie, takich jak największy polski dystrybutor i producent żywności ekologicznej - Bio Planet.

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA