Zostało mało czasu!
0
0
dni
0
0
godzin
0
0
minut
0
0
sekund
Spraw bliskim radość
zanim będzie za późno!
Kup prezent
Zamknij
NEWS

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce, gotował dziś w Krobi... z uczniami

mis 13:26, 15.12.2025 Aktualizacja: 15:03, 15.12.2025
2 Foto: Gostyn24 Foto: Gostyn24

Oficjalnie oddano do użytku nową pracownię gastronomiczną w ZSOiZ w Krobi Otwarciu towarzyszyły warsztaty kulinarne prowadzone przez Kurta Schellera, jednego z najbardziej rozpoznawalnych kucharzy w Polsce.

Inwestycja jest elementem szerszego programu rozwoju szkolnictwa zawodowego w powiecie. Nowa przestrzeń ma dać uczniom warunki, jakich dotąd w ZSOiZ w Krobi po prostu nie było. Starosta Robert Marcinkowski wskazał konkretne liczby.

- Wyposażenie tej pracowni kosztowało ponad 180 tys. złotych, natomiast przygotowanie w okolicach 250 tys. złotych. Ale to jest jedna z części dużego projektu, który realizujemy w ramach kształcenia zawodowego, a także pozyskania środków unijnych - zaznaczył starosta Robert Marcinkowski.

W tym roku powiat przeznaczył około miliona złotych na rozwój i doposażenie pracowni zawodowych w trzech szkołach, w tym w Zespole Szkół Zawodowych w Gostyniu i Zespole Szkół Rolniczych w Grabonogu.

- Dzisiaj w sposób symboliczny inaugurujemy pracownię gastronomiczną, bo wiemy, że w gastronomii jest przyszłość - podsumował włodarz powiatu.

O tym, jak duża zmiana zaszła w pracowni, mówił dyrektor ZSOiZ w Krobi Krzysztof Perdon.

- Musiałbym pokazać zdjęcia. Jak wyglądało przed, jak wygląda teraz w tym miejscu, w którym jesteśmy. Poza posadzką zmieniło się wszystko. Nie ma nic ze starego sprzętu, nie ma nic, wszystko jest nowe, łącznie z elektryką, z oświetleniem, z wszystkimi mediami - podkreślał. I dodawał krótko. - Wszystko jest całkowicie nowe.

Nowa pracownia została wyposażona od podstaw w pełny ciąg technologiczny, który pozwala prowadzić zajęcia praktyczne w warunkach maksymalnie zbliżonych do profesjonalnej kuchni.

- Mamy gazówki, zlewozmywaki, pochłaniacze, stoły do pracy, lodówki, cały ciąg pochłaniaczy. To wszystko jest na nowo zrobione - wyliczał dyrektor ZSOiZ w Krobi.

W szkole działają obecnie trzy grupy gastronomiczne, łącznie trzydziestu uczniów. I właśnie liczba chętnych jest dziś wyzwaniem, a nie warunki. 

- To jest nasz największy problem, bo chcielibyśmy, żeby tych uczniów było więcej, jak najwięcej. Mamy teraz "Mercedesa" i chcielibyśmy, żeby ten "Mercedes" był na co dzień wykorzystywany - mówił Krzysztof Perdon, wyrażając nadzieję, że rozgłos wokół takich zajęć przełoży się na większe zainteresowanie kierunkiem.

Wyjątkowym elementem otwarcia były warsztaty z Kurtem Schellerem. Na stanowiskach roboczych pracowali uczniowie, a mistrz prowadził ich krok po kroku, kontrolując tempo i technikę. Sam zapowiedział menu bez zbędnych ceremonii, za to z typową dla siebie swobodą.

- To pierwsze danie mam. Salat z warzywami i śledź. Drugi danie. Ja teraz robię Piccata alla Milanese i risotto, ratatouille. I na deser mam krem mascarpone z pomarańczowe - mówił Kurt Scheller.

Zapytany o pracę z młodzieżą, odpowiedział wprost.

- Ja wydaję instrukcje i uczeń gotuje cały danie później - wyjaśnił. A kiedy przyszło do oceny, nie owijał w bawełnę. - Będzie bardzo smaczne - rzucił z uśmiechem.

Uczniowie podkreślali, że choć nazwisko mistrza robi wrażenie, atmosfera nie była "na zimno”. Marta z piątej klasy technikum mówiła, że spodziewała się większego stresu. Zamiast tego dostała konkret i spokój.

- Jest miła atmosfera, a mimo bariery językowej wszystko się da zrozumieć. Licz, że potrawy wyjdą dokładnie tak, jak powinny - mówiła Marta.

Podobnie mówił Mikołaj z czwartej klasy, zwracając uwagę, że kiedy szef dobrze wytłumaczy, praca idzie sprawnie, także przy mięsie i warzywach.

- Naprawdę świetnie nam idzie - mówił Mikołaj.

Nowa pracownia ma być dla szkoły czymś więcej niż ładnym pomieszczeniem i zestawem urządzeń. Ma stać się miejscem, gdzie uczniowie nie tylko "zaliczą” praktykę, ale naprawdę nauczą się pracy w kuchni. A jeśli do tego raz na jakiś czas pojawi się w niej mistrz, który potrafi wymaganiem i żartem jednocześnie podkręcić poziom, to Krobi może się z tej inwestycji zrobić coś naprawdę trwałego.

[ALERT]1765801502413[/ALERT]

[ZT]85671[/ZT]

[ZT]85476[/ZT]

[ZT]85515[/ZT]

(mis)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarze (2)

ZytaZyta

0 0

Witam.Nie jest ważne kto zawitał na inaugurację,ale kto tych młodych ludzi nauczy zawodu.

16:18, 15.12.2025
Wyświetl odpowiedzi:0
Odpowiedz

TVdnoTVdno

0 0

Teraz gdzie nie przełączysz albo pichcą albo spiewają,no i oczywiście reklama ,no i jeszcze kasy nie ma ,abonament ..

16:47, 15.12.2025
Wyświetl odpowiedzi:0
Odpowiedz


Dodaj komentarz

🙂🤣😐🙄😮🙁😥😭
😠😡🤠👍👎❤️🔥💩 Zamknij

Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gostyn24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%