Tego dnia, podgostyńskie Krajewice zamieniły się w lokalną ambasadę ziemniaka, a mieszkańcy cieszyli bogatym i pełnym atrakcji programem przygotowanym specjalnie dla nich na tę okazję. Jak się można domyślić, głównym bohaterem sobotniej "Pyrlandii" były ziemniaki, które podawano na wiele sposobów.
Organizatorem spotkania była Grupa Odnowy Wsi Krajewice, która dzięki wsparciu z programu grantów społecznych PGS Grant zorganizowała prawdziwe święto ziemniaka.
- Jesteśmy nieformalną grupą, ale nasze zaangażowanie i pasja sprawiają, że możemy realizować takie projekty jak "Pyrlandia” - mówiłą Izabela Wojtkowiak i dodała - Dzięki tej inicjatywie dzisiejszy dzień w Krajewicach stał się wyjątkowy, zamieniając naszą miejscowość w "Pyrlandię", miejsce pełne smaków i tradycji, gdzie wszystko kręci się wokół ziemniaka
Wydarzenie zaczęło się od spotkania z dietetykiem, który mówił o znaczeniu ziemniaków w diecie. Warsztaty i wykłady okazały się doskonałą okazją do poszerzenia wiedzy na temat tego warzywa, które od wieków króluje na wielkopolskich stołach. Dla miłośników tradycji przygotowano też konkurs gwary i warsztaty plastyczne, podczas których można było stworzyć własne prace na bazie pyry, takie jak pieczątki czy gniotki. Na odważnych czekały także zajęcia sprawnościowe z pyrą, które połączyły dobrą zabawę z aktywnością fizyczną. Niezwykłą atrakcją okazała się "pyrkowa budka" do zdjęć, gdzie można było uwiecznić niezapomniane chwile z tego dnia.
Najważniejszym elementem sobotniej "Pyrlandii" była jednak kuchnia. Na rozgrzewkę uczestnikom zaserwowano aromatyczny krem kartoflanka z ptysiem, dekorowany świeżą pietruszką prosto z ogrodu. Nie zabrakło też tradycyjnej pyry z ogniska, która przyciągnęła wielbicieli prostych, ale jakże smacznych dań. W menu znalazły się również wykwintne potrawy takie jak - pyra w przebraniu, czyli tradycyjna pyra z gzikiem, pieczona pyra z parmezanem, bekonem, pieczarkami i szczypiorkiem oraz pyra po bułgarsku – z fasolką, sosem pomidorowym i serową kołderką. Dla tych, którzy chcieli poczuć się jak prawdziwi kucharze, przygotowano możliwość skomponowania własnej pyry z wybranymi dodatkami.
- To niesamowite, ile różnych dań można przygotować z ziemniaka - zauważa Izabela Wojtkowiak i dodaje. - Każdy mógł skomponować swoją własną pyrę z wybranymi dodatkami, co było prawdziwą frajdą dla smakoszy.
Na zakończenie festynu uczestników poczęstowano pysznymi wypiekami. Był keks ziemniaczany oraz tradycyjny drożdżowy keks, które idealnie zamknęły kulinarną podróż po "Pyrlandii". Dodajmy, że dzień wcześniej, w ramach pierwszego etapu projektu, odbyły się warsztaty kulinarne z mieszkańcami sołectwa.
[FOTORELACJA]12074[/FOTORELACJA]
[ALERT]1725130737505[/ALERT]
Użytkownik10:57, 01.09.2024
Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.
Kk14:04, 01.09.2024
Dmuchance to właśnie żenada i ty
Użytkownik22:27, 01.09.2024
Naruszono regulamin portalu lub zgłoszono nadużycie. Komentarz został zablokowany przez administratora portalu.
Hej22:40, 01.09.2024
Jakoś za poprzedniego sołtysa wioskę było stać na wsztkiego dzień dziecka dożynki zakończenie lata a za obecnego od 3 lat na nic dla dzieci czytanie książek prze rodziców dla dzieci śmiechu warte wiata za 100000 tys kpina
SK21:50, 04.09.2024
Bardzo łatwo oceniać ludziom, którzy nigdy społecznie się nie angażowali, nie wiedzą ile wkłada się w to pracy, poświęcenia a dostaje w zamian tylko zamiast dziękuję bezpodstawne oskarżenia. Tak się nie postępuje drodzy Państwo.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gostyn24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
2 0
100000 tys ? Wróć do szkoły.