Zamknij

Beta-karoten który wybrać?

artykuł sponsorowany + 14:33, 22.06.2021 Aktualizacja: 12:59, 11.08.2021

Prekursor witaminy A pochodzenia roślinnego zwany karotenoidem, znajduje się w owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych. Średnio około 65% całkowitego spożycia witaminy A ma postać gotowej witaminy i około 35% w postaci jej prekursorów – karotenoidów. Posiada właściwości antyoksydacyjne i zapobiega tworzeniu się wolnych rodników tlenowych, przez co hamuje utlenianie lipidów i zmniejsza ryzyko zmian zwyrodnieniowych.

Prowitamina A nie tylko przyspiesza opalanie

Co to jest prowitamina witaminy A? To beta-karoten http://www.scenariusz.edu.pl/ czemu-zapobiega-witamina-a/, który ma ogromne znaczenie w każdym wieku, w tym dla zdrowia komórek i narządów wzroku. Ponadto jest to silny przeciwutleniacz, który wydaje się być w stanie obniżyć ryzyko zachorowania na raka. W przeciwieństwie do witaminy A, większe dawki beta-karotenu nie mają właściwości toksycznych i nie powodują hiperwitaminozy, ponieważ tylko niezbędna dla organizmu ilość witaminy jest przekształcana w retinol, a jej nadmiar kumuluje się w tkance tłuszczowej. Beta-karoten, który wybrać? Oczywiście naturalny przeciwutleniacz z mieszanką tokoferoli. W naszym sklepie posiadamy w sprzedaży naturalny beta-karoten https://ukryteterapie.pl/ (CaroCare 30%). Wystarczy jedna kapsułka dziennie przyjęta po posiłku aby szybko odczuć jego dobroczynne działanie na organizm. Najwięcej prowitaminy A znajduje się w zielonych warzywach liściastych (brokuły, szpinak, jarmuż), warzywach pomarańczowych i żółtych (marchew, bataty, papryka, dynia, morele, mango). Jak lepiej wchłania się beta-karoten? Beta-karoten po spożyciu jest przekształcany w retinol. Oznacza to, że jest prekursorem (prowitaminą) witaminy A. Jest rozpuszczalna w tłuszczach i wchłaniana tylko w obecności tłuszczów.

Jaką prowitaminę A wybrać?

Poszukując sposobu na wzmocnienie swojego organizmu można przyjmować prowitaminę A, czyli beta-karoten, ale który wybrać? Trzeba szukać dobrych suplementów diety, które posiadają jego naturalną postać. Dlaczego? Przeprowadzone badania jednoznacznie wskazują, że są to produkty wyróżniające się znacznie lepszą biodostępnością. Co więcej, naturalny beta-karoten może posiadać inne wartościowe karotenoidy. Udowodniono, że taka jego postać może pomóc kobietom i ograniczyć niebezpieczeństwo zachorowania na raka piersi i raka jajnika.

Dlaczego prowitamina A cieszy się tak dużą popularnością i jest zalecana przez lekarzy?

  • Posiada działanie przeciwutleniające
  • Zapewnia ochronę oczu
  • Posiada efekt wzmocnienia opalenizny a przy tym chroni skórę przed promieniami UV
  • Ogranicza ryzyko wystąpienia schorzeń skórnych
  • Wzmacnia odporność organizmu.

Przyjmowanie naturalnego beta-karotenu może przyczynić się do redukcji zmarszczek a także poprawienia elastyczności skóry. Jest zalecany do stosowania przed wystawieniem się na działanie słońca (opalanie). Beta-karoten, jako naturalny przeciwutleniacz, pełni funkcję ochronną przed światłem. Z niego syntetyzowana jest witamina A (retinol), która odgrywa kluczową rolę w tworzeniu odporności, utrzymaniu elastyczności skóry i aktywacji oddychania tkankowego. Wpływa korzystnie na zdrowie skóry, nie tylko chroniąc komórki przed uszkodzeniem, ale także odżywiając ją od wewnątrz, łagodząc łuszczenie i przesuszenie. Wykazano również, że beta-karoten poprawia funkcje poznawcze poprzez stymulację mózgu, zwiększa koncentrację i poprawia pamięć.

Prowitamina A w diecie

Wchłanianie i biodostępność beta-karotenu w diecie jest bardzo zróżnicowane. Może mieć na to wpływ skład pokarmu (m.in. zawartość w nim tłuszczu, z którym jest lepiej przyswajalny, błonnik, inne karotenoidy i witamina A), sposób gotowania. A także ogólny stan witaminy A w organizmie, niedobory żywieniowe, praca przewodu pokarmowo-jelitowego, problemy genetyczne związane z metabolizmem karotenoidów.

Na poziom we krwi i szybkość konwersji beta-karotenu do retinolu może wpływać status witaminy A, zmiany w metabolizmie lipoprotein i wskaźnik masy ciała. Zatem zawartość beta-karotenu w surowicy zmienia się w zależności od aktualnej diety i stanu organizmu, częściowo odzwierciedla ostatnie spożycie, nie zawsze koreluje ze stanem witaminy A. Wzrost stężenia w surowicy po pojedynczej dawce, mogą utrzymywać się nawet do kilku tygodni. Intensywne spożywanie karotenoidów w pożywieniu jest nietoksyczne, ale może powodować wzrost karotenu we krwi i przebarwienia skóry okolicy nosowo-wargowej, żółte dłonie i stopy. Kolor twardówki się nie zmienia. Wynika to z odkładania się karotenu w naskórku, ale można go pomylić z żółtaczką.

Niedobór prowitaminy A

Oznaki niewystarczającego spożycia beta-karotenu i niedoboru witaminy A obejmują problemy z:

  • Kośćmi i zębami
  • Suchość i podrażnienie oczu
  • Wypadanie włosów
  • Zmniejszony apetyt
  • Wysypki skórne
  • Nawracające infekcje i problemy z widzeniem w nocy (ślepota nocna).

Niedobór beta-karotenu może być związany z marskością wątroby i niewydolnością wątroby. W przeciwieństwie do witaminy A, większe dawki beta-karotenu nie mają właściwości toksycznych i nie powodują hiperwitaminozy, ponieważ tylko niezbędna dla organizmu ilość witaminy jest przekształcana w retinol, a jej nadmiar kumuluje się w tkance tłuszczowej.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%