Zamknij

Jest jak polska gościnność – nieco przesadzony, ale zawsze przyjęty z wdzięcznością

08:12, 07.11.2024 W.A/Redakcja Aktualizacja: 10:35, 17.11.2024
Skomentuj Foto: Canva Foto: Canva

Dzisiaj, drodzy Czytelnicy, obchodzimy jedno z najsmaczniejszych, najcieplejszych i najbardziej chrupiących świąt w polskim kalendarzu – Dzień Kotleta Schabowego! Tak, ten bohater talerza, pan i władca panierki, otrzymał swoje własne święto. I całkiem zasłużenie! Jak powiedział kiedyś pewien smakosz, „schabowy to nie tylko kawałek mięsa – to kawałek duszy”. Trudno się z nim nie zgodzić.

Polski kotlet schabowy to coś więcej niż zwykły obiad. Dla wielu z nas to smak dzieciństwa, niedzielny rytuał, niezawodny sposób na poprawę humoru. Jakże cudowny jest moment, gdy ten pachnący pełnią aromatów skarb ląduje na naszym stole. Wtedy nadchodzi moment decyzji – czy pochłonąć go w całości, rozkoszując się każdym kęsem, czy najpierw nacieszyć się chrupkością panierki? To kulinarny dylemat niemal na miarę Hamleta: „Od której strony zacząć ucztę?”

Prawdziwy kotlet schabowy, wymaga też pewnych umiejętności. Nie wystarczy po prostu włożyć kawałka mięsa w mąkę, jajko i bułkę tartą. Trzeba go wcześniej rozbić, otoczyć opieką, a potem wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, aby po chwili usłyszeć ten charakterystyczny dźwięk skwierczącej doskonałości. Bo kotlet schabowy to sztuka, której uczono nas z pokolenia na pokolenie.

Kotlet schabowy to także symbol naszej polskiej serdeczności. Jest obecny niemal na wszystkich przyjęciach, weselach, rodzinnych obiadach i świętach. Można by rzec, że bez niego stoły byłyby o połowę mniej suto zastawione. Mało kto odmawia schabowego, bo jest on jak polska gościnność – nieco przesadzony, ale zawsze przyjęty z wdzięcznością.

Przy okazji dzisiejszego święta warto przypomnieć sobie, że kotlet schabowy ma wielu krewnych na świecie. Niemiecki schnitzel, japoński tonkatsu, włoska cotoletta – wszyscy oni to kuzyni naszego poczciwego schabowego. Ale czy mogą się równać z polską wersją? No cóż, kotlet schabowy nie ma konkurencji, bo nie chodzi tylko o smak. To, jak schabowy jest podawany – z  ziemniakami i zasmażaną kapustą – to prawdziwa symfonia smaków, przy której serca Polaków biją znacznie szybciej.

Z okazji Dnia Kotleta Schabowego życzymy wszystkim, aby dziś cieszyli się tą polską klasyką na talerzu. Panierka niech będzie idealnie chrupiąca, a mięso soczyste i pachnące. I pamiętajcie – schabowy to nie tylko jedzenie. To nasza polska, chrupiąca tożsamość. Smacznego!
 

[ZT]73529[/ZT]

[ZT]73300[/ZT]

[ZT]73157[/ZT]

[ALERT]1730963404947[/ALERT]

 

(Z przymrużeniem oka)
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

juziu stalin juziu stalin

0 2

Wszystko wiymy, to to jest ok. 10:35, 07.11.2024

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%