W Polsce istnieje swoiste społeczno – kulturowe przyzwolenie na spożywanie i nadużywanie alkoholu. Niestety, alkohol jest substancją toksyczną dla ludzkiego organizmu, jego nawet niewielkie ilości mogą negatywnie oddzuaływać na ludzkie zachowanie i sposó postrzegania świata. Regularne spożywanie, a co gorsze – regulare nadużywanie alkoholu – może prowadzić do uzależnienia i kompletnego wyniszczenia organizmu – tym bardziej organizmu chorego na schorzenia przewlekłe – jak cukrzyca.
Wskutek długotrwałego nadużywania alkoholu lub uszkodzenia w jego następstwie wątroby, dochodzi do powolnej degradacji trzustki, co prowadzi do – początkowo nieprawidłowego wydzielania enzymów trawiennych i hormonów – a następnie do ostrego stanu zapalnego trzustki. Tak zaburzona praca metabolizmu powoduje nieprawidłowe przetwarzanie etanolu i węglowodanów, które nie docierają do krwioobiegu. Alkohol tym samym odpowiada za powstanie stanu niedocukrzenia, a w konsekwencji hipoglikemii (nagłego spadku poziomu cukru we krwi), który często nie jest przez pacjentów wiązany bezpośrednio ze spożyciem alkoholu – objawy niedocukrzenia występują bowiem dopiero o kilku godzinach po spożyciu, często w godzinach nocnych i wczesnym porankiem.
Dla procesu rozwoju cukrzycy alkoholowej nie ma znaczenia rodzaj wprowadzanego do organizmu alkoholu – trujące działanie etanolu i ubocznych produktów jego przemiany w organizmie zawsze skutkuje wstrzymaniem produkcji glikogenu przez wątrobę, która utrzymuje stały poziom cukru we krwi. Poważne niedocukrzenie może doprowadzić do:
• ataku padaczki cukrzycowej,
• nagłej utraty przytomności i zapadnięcia na śpiączkę cukrzycową.
Nie każda osoba nadmiernie spożywająca alkohol będzie chora na cukrzycę alkoholową. Problemów z tym schorzeniem uniknąć można:
• nie spożywając alkoholu na czczo,
• kontrolując systematycznie poziom cukru we krwi i odpowiednio wcześnie reagując na nieprawidłowości,
• ograniczając alkohol w życiu codziennym.
Cokrzyca alkoholowa jest cukrzyca typu drugiego. Oznacza to, iż tkanki chorego uodporniły się na działanie insuliny, co powoduje jej nadmierne wydzielanie przez trzustkę, nawet przy niewielkim dostarczeniu ładunku glikemicznego. Z uwagi na wysoki indeks i stężenie tego ładunku w alkoholu, osoba go nadużywająca, naraża się na nagły skok stężenia glukozy w organizmie, który powoduje gwałtowną reakcję trzustki. Chora trzustka nadprodukująca insulinę prowadzi do nadmiernego, dynamicznego spadku poziomu cukru we krwi i hipoglikemii, która może stanowić śmiertelne zagrożenie.
Chory na cukrzycę alkoholową odczuwa wzmagające się wraz z rozwojem choroby:
• senność,
• spadki masy ciała – nagłe i niezamierzone,
• osłabienie,
• spadek kondycji,
• wzmożone pragnienie,
• rozdrażnieni e i rozkojarzenie,
• suchość w ustach,
• wycieńczenie organizmu .
Przy szybkiej diagnostyce, wprowadzeniu odpowiednich ograniczeń i terapii farmakologicznej, cukrzyca alkoholowa jest możliwa do wyleczenia. Leczenie – w przypadku woli zmiany życia przez pacjenta – może przebiegać w warunkach domowych. W przypadkach trudnych – chorym proponuje się leczenie w specjalnych ośrodkach, oferujących detoksykację alkoholową, wdrożenie leczenia ora pomoc psychoterapeuty.
Brak leczenia i konsekwentne nadużywanie alkoholu w stanie cukrzycy alkoholowej prowadzi do szeregu zaburzeń organizmu – cukrzyca oddziałuje bowiem negatywnie na wszystkie organy i układy ludzkiego ciała. Dochodzi do powolnej degradacji wątroby, przewlekłego stanu zapalnego trzustki, chorób nerek. Rozwija się neuropatia, zaburzony zostaje zmysł czucia. Na ciele chorego powstają owrzodzenia i niegojące się rany owrzodzeniowe, dochodzi do uszkodzeń żył, w szczególności w kończynach dolnych i drobnych naczynkach w okolicach narządu wzroku – wskutek jego niedokrwienia z czasem osłabiony zostaje wzrok i chory zaczyna ślepnąć. Nieleczona cukrzyca alkoholowa powoduje gwałtowny wzrost ryzyka udaru, zawału serca i śpiączki cukrzycowej – sytuacji bezpośrednio zagrażających życiu.
Źródła:
https://e-recepta.net/blog/cukrzyca-alkoholowa-czy-alkohol-moze-wywolac-cukrzyce/