Owoce i warzywa są niezbędne w diecie każdego człowieka. Zawierają witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Szybki tryb życia sprawia, że nie wszystkim równie łatwo przychodzi spożywanie odpowiedniej ilości tych produktów. Dlatego wiele osób szuka wygodniejszej alternatywy, sięgając po soki warzywno-owocowe. Wybierając spośród setek podobnych butelek i kartonów, warto mieć świadomość, że na właściwości soku wpływa nie tylko rodzaj owoców i warzyw wykorzystanych do jego produkcji, ale także sposób ich przetworzenia. Na czym polega proces tłoczenia soków? Czy warto sięgać po opakowania z etykietą NFC?
Proces powstawania soków NFC (z ang. not from concentrate) można podzielić na cztery główne etapy.
1. Przygotowanie
Owoce i warzywa przechodzą proces selekcji. Dzięki ręcznemu sortowaniu do soku trafiają wyłącznie wysokiej jakości produkty. Chore, nadgniłe lub uszkodzone przez szkodniki zostają odrzucone. Następnie owoce i warzywa są dokładnie myte. To proces, który pozwala pozbyć się wszystkich zanieczyszczeń, np. resztek ziemi, kurzu czy pyłków.
2. Tłoczenie na zimno
Owoce i warzywa zostają rozdrobnione w profesjonalnym młynku. Tak przygotowana miazga trafia do urządzenia, które nazywa się prasą taśmową i zostaje tłoczona na zimno. Proces ten wpływa nie tylko na zawartość składników odżywczych w soku, ale także na jego wygląd. Cechą charakterystyczną tego typu produktów jest mętna konsystencja.
3. Filtrowanie i pasteryzacja
Wytłoczony sok jest poddawany delikatnej filtracji i delikatnej pasteryzacji (w temperaturze maksymalnie 78 stopni Celsjusza). Ten proces pozwala na zachowanie w soku cennych wartości odżywczych i minerałów.
4. Rozlewanie
Soki są nalewane do butelek lub specjalnych worków z kranikiem wykonanych z wysokiej
jakości tworzywa sztucznego dopuszczonego do bezpośredniego kontaktu z żywnością.
Następnie worki są umieszczane w kartonowych opakowaniach.
Nie zawierają cukrów dodanych, konserwantów i innych dodatków
Soki tłoczone zawierają wyłącznie naturalne cukry pochodzące z owoców i warzyw. Są więc zdrowsze niż napoje, w których oprócz fruktozy, czyli cukru owocowego, można znaleźć także biały cukier czy syrop glukozowo-fruktozowy. Soków NFC nie rozcieńcza się za pomocą wody. Nie ma w nich także sztucznych konserwantów czy barwników.
Tłoczenie na zimno to technologia, która pozwala zachować najważniejsze witaminy i minerały zawarte w owocach i warzywach. Sok w takiej formie może być alternatywą dla surowych jabłek, gruszek, marchwi czy innych produktów, które przed spożyciem należy umyć i obrać, co może być kłopotliwe w szkole, pracy czy w podróży.
Brak dodatków w postaci słodzików czy sztucznych konserwantów wpływa nie tylko na zawartość składników odżywczych w soku, ale także cechy organoleptyczne. W przypadku produktów NFC na smak wpływa wyłącznie odmiana owoców, które zostały wykorzystane w procesie tłoczenia.
Naturalne soki tłoczone możesz nabyć na stronie: https://naszatlocznia.pl
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gostyn24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz