Za każdym razem gdy robimy zakupy spożywcze, spotykamy się ze specjalną datą - potocznie zwaną datą ważności danego produktu. Data minimalnej trwałości są bardzo pomocne, zdecydowana większość ludzi zwraca uwagę na nią, podczas wyboru produktu. Dłuższa data daje nam więcej czasu na zjedzenie wybranego przez nas jedzenia, zanim się ono zepsuje. Jednak ja te daty są ustalane? Najczęściej jest to ocena sensoryczna testowanych produktów.
Proces ustanawiania dat ważności jest przede wszystkim kontrolowany przez każdego z producentów, na podstawie obowiązujących w UE zasadach. Producenci żywności i sprzedawcy detaliczni ustalają te daty według przyjętych wewnętrznie norm. Mogą brać pod uwagę wiele czynników, np. charakterystyka danej żywności, a także jej opakowanie. Ważnym czynnikiem jest również temperatura, w której żywność będzie przechowywana.
Najczęściej okres trwałości produktów jest określany na podstawie eksperymentów magazynowych w połączeniu z analizą mikrobiologiczną i sensoryczną. Czasami bierze się pod uwagę doświadczenie z innymi, jednak podobnymi produktami czy konkretnie charakterystykę konkretnego produktu.
Jakość wyrobów spożywczych można ocenić na kilka sposobów. Wśród konsumentów najpopularniejszą metodą jest ocena organoleptyczna. Metoda ta polega na na wykorzystaniu podstawowych ludzkich zmysłów tj. węch, wzrok czy smak.
Każdy producent wie, że podstawowym zmysłem jakim posługują się konsumenci jest wzrok. Oceniamy opakowanie, wygląd, a także jakość jedzenia - niejednokrotnie jesteśmy już na tym etapie ocenić, czy wybrany produkt jest dobrej jakości.
Ocena sensoryczna, inaczej też analiza sensoryczna, skupia się na sprawdzeniu jakości produktu, z wykorzystaniem jednego lub więcej zmysłów. Taka ocena może być traktowana jako profesjonalny aparat pomiarowy, jeżeli zostaną spełnione podstawowe warunki do oceny. Najczęściej takie badanie musi być powtarzalne, a osobom biorącym udział stawiane są wysokie wymagania.
Według organów kontrolujących bezpieczeństwo żywności daty te są istotne. Producenci umieszczają je na swoich produktach, aby umożliwić sklepom detalicznym i konsumentom, jak długo oczekuje się, że ich produkty zachowają najlepszy smak i konsystencję. W rzeczywistości łatwo psujące się produkty są zwykle bezpieczne do spożycia po upływie terminu przydatności do spożycia, jeśli były odpowiednio obsługiwane i przechowywane.
W takich wypadkach, każdy konsument osobiście - samodzielnie ocenia czy chce spożyć produkt, który przekroczył datę minimalnej trwałości czy nie. Warto zawsze sprawdzać swoje jedzeniem pod kątem pewnych oznak psucia się jak: zapach, widok pleśni, zaburzona konsystencja czy nieprzyjemny smak.
Ocena sensoryczna polega na obiektywnej ocenie produktów spożywczych przez wyszkolone zmysły człowieka. Testy sensoryczne obejmują naukowe metody badania wyglądu, konsystencji, zapachu i smaku produktu.
Cechy produktu są zbierane przez narządy zmysłów (oczy, nos, usta, skóra i uszy) i analizowane według różnych schematów. Testy sensoryczne służą do oceny produktów spożywczych, aby upewnić się, że konsument otrzymuje produkt wysokiej jakości, który przemawia do zmysłów i został przebadany metodami naukowymi.
W związku z tym przeprowadzane są testy sensoryczne w obszarach rozwoju produktu, kontroli jakości i badań. Pomagają również określić minimalny okres przydatności do spożycia produktu, a tym samym wykrywać starzenie się lub psucie się żywności. Testy sensoryczne służą standaryzacji produktów i dostosowaniu ich do standardów i oczekiwań konsumentów.
Materiał partnera
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gostyn24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz