Tłusty Czwartek to dzień, w którym wszystkie markety stają do walki na promocje pączkowe. W tym roku Biedronka postawiła poprzeczkę wyjątkowo nisko zostawiając konkurencję w tyle – 12 pączków za 3,48 zł z aplikacją. Brzmi jak prawdziwa okazja, ale czy na pewno? Postanowiliśmy sprawdzić, co kryje się za tak niską ceną i czy warto się tylko tym kierować?
W Biedronce przy targowisku w Gostyniu, kupiliśmy dziś 12 pączków, po 29 groszy za sztukę. To mniej niż kosztuje foliowa reklamówka w supermarkecie. A przecież w tej cenie mamy nie tylko produkt, ale też jego opakowanie, logistykę i marżę sklepu. Pozostaje więc pytanie: ile faktycznie kosztuje produkcja takiego pączka? Odpowiedź można znaleźć w składzie.
Na opakowaniu zakupionych paczków widnieje też ich skład: mąka pszenna, nadzienie wieloowocowe (25%) składające się głównie z cukru, zagęszczonego przecieru jabłkowego, truskawek, aronii i czarnej porzeczki. Do tego dochodzą regulatory kwasowości, skrobia modyfikowana i aromaty. Masło? Jajka? Nie tym razem. Ich miejsce zajmują tłuszcz palmowy oraz sproszkowane jaja i serwatka. Lista dodatków uzupełnia zestaw stabilizatorów i emulgatorów: E471, E481, E472e, E450 i E500. Na wierzchu znajdziemy dekoracyjny puder, który w rzeczywistości jest mieszanką glukozy i skrobi.
Konsystencja pączków jest zaskakująco puszysta, ale wynika to raczej z dodatków do mąki i procesu produkcji niż z tradycyjnych metod wypieku. Te pączki były też głęboko mrożone, co również wpływa na ich strukturę i smak. Po przekrojeniu widać, że nadzienie rzeczywiście może stanowić deklarowane 25%, ale... Smak nadzienia? Bardziej przypomina słodką, ale sztuczną pastę niż klasyczną marmoladę – owocowy aromat to raczej zasługa dodatków niż prawdziwych owoców.
Czy zatem warto sięgnąć po tanie pączki z Biedronki? Jeśli liczy się tylko cena – zdecydowanie tak. Są tanie i spełniają podstawowe kryteria tego wypieku. Jeśli jednak oczekujemy dziś od paczków smaku zbliżonego do cukierniczego klasyka, lepiej dopłacić kilka złotych i wybrać produkt z krótszym, bardziej naturalnym składem. Tłusty Czwartek to święto smaku i tradycji. Może więc zamiast ilości, warto w tym dniu postawić na... jakość?
[ZT]77008[/ZT]
[ZT]76997[/ZT]
[ZT]76960[/ZT]
[ALERT]1740652947509[/ALERT]
0 0
W Lidlu po 0.09 zł
2 2
Przypuszczam, że babole z nosa są smaczniejsze.
0 0
A w Krobi pączki po 12 zeta
3 4
Z dyskontów paczki są tyle warte co popaprancy zPO
0 0
Jakby nie techniczne zboże od naszych dobroczyncow to byś ta pąkle po 10 zł jedli,
1 0
Przecież to Jest Chin przyjechało i koło pączka nie stało
2 0
Kto ten syf je masakra🙈
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gostyn24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz