Jak mówi znane przysłowie, „czym skorupka za młodu nasiąknie, na starość trąci”. Uczniowie jednej ze szkół podstawowych w Gostyniu już od kilku lat „nasiąkają” wiedzą o tym, jak żyć zdrowo. Zorganizowany niedawno Dzień Kulinarny utwierdził ich w przekonaniu, że racjonalne odżywianie nie zawsze musi oznaczać „liść sałaty”. Czasem może to być prawdziwa... uczta dla zmysłów.
Szkoła Podstawowa nr 2 jest placówką, która od 2010 r. z dużym zaangażowaniem realizuje program „Szkoła Promująca Zdrowie”, odnosząc na tym polu znaczące sukcesy – w 2012 r. otrzymała certyfikat Wielkopolskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie, natomiast już w przyszłym roku będzie się ubiegać o certyfikat krajowy.
Przystąpienie Szkoły Podstawowej nr 2 w Gostyniu do sieci Szkół Promujących Zdrowie istotnie przyczyniło się do skutecznej promocji zdrowego stylu życia oraz krzewienia wśród dzieci i młodzieży wiedzy o zdrowiu i zachowaniach prozdrowotnych. W roku szkolnym 2015/2016 działania koncentrują się wokół zdrowego odżywiania. Jednym z najważniejszych przedsięwzięć w tym zakresie była realizacja projektu autorstwa Ewy Giżewskiej w ramach rządowego programu „Bezpieczna i przyjazna szkoła”.
We wrześniu grupa 46 uczniów (po 2 osoby z 23 oddziałów) wraz z nauczycielami wybrała się do wsi Głuchów w gminie Pogorzela. Wycieczka miała na celu pokazanie dzieciom, jak w zdrowy i ciekawy sposób można spędzić czas, a przy okazji nauczyć się przyrządzać smaczne, zdrowe i pełne witamin potrawy. Wyjazd ten zintegrował społeczność szkolną, tworząc odpowiedni klimat dla promocji zdrowia, a zarazem pozwolił zrealizować ważne cele edukacyjne, ponieważ członkinie Stowarzyszenia „Łaciata Wieś”, oprowadzając najmłodszych po swoim terenie, pokazały życie na wsi – dawniej i obecnie. Podczas pobytu uczniowie uczestniczyli w konkursach wiedzy i sprawności, sprawdzających rozmaite wiadomości i umiejętności związane ze zdrowym odżywianiem.
Najważniejszą częścią pobytu były warsztaty kulinarne dla dzieci, podczas których uczestnicy rozpoznawali zdrowe oraz niezdrowe produkty i potrawy, komponowali zbilansowane posiłki oraz przygotowywali proste potrawy zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia. Dla młodych ludzi była to także okazja, aby sprawdzić się w roli liderów klasowych – zdobyta wiedze i umiejętności musieli bowiem przekazać swoim rówieśnikom podczas Dnia Kulinarnego w szkole.
W piątek, 13 listopada, odbył się długo wyczekiwany Dzień Kulinarny. Było to ważne wydarzenie w życiu szkoły, ponieważ w zaplanowanych wcześniej obchodach brali udział wszyscy uczniowie i nauczyciele. Podczas dwóch godzin lekcyjnych każda klasa pod kierunkiem wychowawcy oraz „liderów kulinarnych” przygotowała trzy zdrowe potrawy według przepisów opracowanych przez uczestników warsztatów w Głuchowie. Produkty spożywcze niezbędne do przyrządzenia potraw zostały zakupione ze środków finansowych projektu i przekazane każdej z klas. Uczniowie musieli samodzielnie przygotować „warsztat pracy”, czyli deski do krojenia, salaterki, fartuszki, itp., oraz nakryć do stołu.
Wspólne przyrządzanie posiłku zintegrowało dzieci, zapewniając przy tym wiele emocji i dobrej zabawy. - Uczniowie nauczyli się samodzielnego przygotowania zdrowych potraw oraz estetycznego podawania dań. Wielu mogło odkryć swój talent kulinarny lub wykazać się nim, a wszyscy z pewnością utrwalili zasady zdrowego odżywiania. Efekty wspólnych działań można było podziwiać na pięknie nakrytych stołach, wyeksponowanych w szkolnym korytarzu. Dzieci przygotowały pełne witamin sałatki, kanapki oraz szaszłyki owocowe – mówi Ewa Giżewska, szkolny koordynator ds. "Szkoły Promującej Zdrowie". Niezwykle sympatycznym momentem była wspólna degustacja zdrowych i smacznych potraw.
JK, foto/info: E. Giżewska
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gostyn24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz