Zamknij

Dobra żywność w czystym środowisku. Sery których inni mogą nam tylko zazdrościć

09:00, 25.08.2020 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 16:54, 25.08.2020

Im żywność jest bardziej przetworzona tym konsumenci płacą za nią drożej, a znajdujący się na początku procesu wytwórczego rolnicy zarabiają mniej. Na pytanie co zrobić, by to się zmieniło LGD Gościnna Wielkopolska próbuje udzielić odpowiedzi w Lokalnej Strategii Rozwoju. Misja Dobra żywność w czystym środowisku określa charakter i zakres przewidzianej pomocy na lata 2014-2020. Obchodzony 25 sierpnia Dzień polskiej żywności to idealny czas, by zaprezentować kilka lokalnych produktów, których mogą nam pozazdrościć inni.

LGD Gościnna Wielkopolska dynamizuje i wspiera procesy zachodzące na polskiej wsi prowadzące do kolejnej rewolucji - rewolucji mentalnej i wyzwolenia przedsiębiorczości oraz nowatorskiego podejścia do produkcji rolnej. - Staramy się teraz zrobić wszystko, by polska wieś wskutek zachodzących, korzystnych zjawisk nie zatraciła swego tradycyjnego charakteru, który jest wartością samą w sobie i który należy chronić, i umacniać – mówi Marian Poślednik, prezes zarządu LGD Gościnna Wielkopolska

Na korzyść rolników - wytwórców jakościowej żywności przemawiają dwa czynniki wspierające ich rozwój: po pierwsze - dogodniejsze przepisy, które ułatwią im wejście ze swoimi produktami na rynek, a po drugie - Oferta pomocy ze strony organizacji takich jak LGD Gościnna Wielkopolska - Nasza strategia zakłada różnego rodzaju wsparcie, od szerzenia pewnej idei do przyznawania sporego dofinansowania, które sięga od 70 do 100% wartości inwestycji.- dodaje Marian Poślednik

Wytwórców dobrej żywności można znaleźć w każdej z dwunastu gmin członkowskich LGD Gościnna Wielkopolska Dobrą żywność z tego obszaru, firmowana jest marką Stół Gościnnej Wielkopolski. - Pod tą marką skupiamy wytwórców smacznej, tradycyjnej i lokalnej żywności. Szczególną grupę stanowią producenci sera, tylko na terenie jednej z naszych gmin, gminie Pępowo doskonały ser produkuje trzech wytwórców – przekonuje prezes

Emilgrana Poland Sp. z o.o.
Siedlec 71b, 63-830 Pępowo

Jeśli mleko może mieć postać doskonałą, to tylko jako emilgrana, czyli ser doskonale znany Włochom. Bo to ta sama rodzina co grana i parmezan. Starannie opracowana technologia, czuła na niuanse, w wyrafinowany sposób gra temperaturą i ponad wszystko cierpliwością.

Roczne dojrzewanie to nie jest tylko leżakowanie dla świętego spokoju, to wydobywanie z sera jego najlepszych cech. Jego wnętrze przechodzi głęboką zmianę. Krystalizują się w nim najlepsze cechy: smak i aromat, grudeczki i kryształki,które wciąż pachną mlekiem. Zamieniają się w składniki wyjątkowo łatwo przyswajalne i korzystne dla naszego organizmu. Łatwo wyczuć wyjątkowość tego sera robionego z niepasteryzowanego mleka. Emilgrana oczarowuje głębokim zapachem i słodkim wręcz smakiem. Niezrównana jako przyprawa, podbija smakowitość wielu potraw nie uzurpując sobie prawa do wyłączności. Solo jest jeszcze lepsza, czy jako odłupane kawałki do pogryzania, czy jako zapieczone chipsy. A jak ona „gada” z winami! Jak równy z równym w wielce inteligentnej rozmowie.

 

Farma „Seronada”
Babkowice 49, 63-830 Pępowo


Ideą Farmy „Seronada” jest poszerzanie świadomości konsumentów oraz dostarczanie im prawdziwych, naturalnych, wykonywanych tradycyjnymi metodami produktów – serów, jogurtów i serków smakowych.

Pomysł dojrzewał latami i dopiero teraz doczekał się realizacji.Mózgiem przedsięwzięcia jest Mistrz serowarski – Jarosław Marcinowski, dzięki któremu są zachowane najwyższe standardy higieniczne, odpowiednia kolejność procesów i prawidłowa pielęgnacja gotowych produktów. Dlatego asortyment serów produkowanych na Farmie zachwyca walorami smakowymi.

W Październiku 2019 roku we Wrocławiu na “Wielkim SER-wowaniu”, ser Kozak Babkowicki zdobył pierwsze miejsce w kategorii „Sery dojrzewające” i Grand Prix całego wydarzenia jako „Najlepszy z najlepszych”, choć firma działa na rynku dopiero od stycznia 2019r. Jest to dowód na olbrzymią wiedzę i doświadczenie ludzi zaangażowanych w proces produkcyjny, a co za tym idzie, wartą swojej ceny, jakość produkowanych na Farmie serów i jogurtów.” - Produkujemy sery z mleka owczego, także z koziego i krowiego. Te pierwsze pozyskujemy od własnych owiec, hodowanych ekologicznie. Są to sery twarde, żółte, podpuszczkowe. Wśród naszych serów dużym uznaniem cieszy się także biały, sałatkowy buntz. Zupełnie wyjątkowa natomiast jest nasza ricotta (bezkonkurencyjne białka serwatkowe) i serwitki smakowe – czyli serki na bazie ricotty z różnymi naturalnymi dodatkami. Rewelacją są też aksamitne jogurty owcze lub kozie.” - mówi Grzegorz Junatowski z farmy "Seronada" w Babkowicach

 

Markowe Sery Kozie  Marek Turbański
Skoraszewice 32a, 63 – 830 Pępowo

 

W rodzinnym gospodarstwie od 30 lat hodują kozy i produkują mleko. Produkują też sery kozie i zajmują się Rolniczym Handlem Detalicznym. Jednym z sztandarowych produktów ze Skoraszewic jest Ser kozi z kminkiem - To ser  podpuszczkowy typu miękkiego, wytwarzany ręcznie z pełnego mleka koziego ma jednolitą sprężystą (skrzypek) konsystencję z dodatkiem kminku o aromatycznym zapachu i lekko piekącym, korzennym zapachu – mówi Marek Turbański

Kolejnym Serem, z którego firma może być dumna jest kozi śródziemnomorski - Suszone pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim to trzy naturalne składniki, które łączą w sobie oryginalną kompozycję smaków. To znakomita przyprawa i doskonale wyważone składniki tworzą harmonijną mieszankę pozbawioną sztucznych dodatków - przekonuje właściciel firmy Markowe Sery Kozie

Lekko słodkawe, najlepiej dojrzewające w słońcu i zachowujące po suszeniu intensywny smak pomidory z dodatkiem delikatnie ostrych przypraw pasują idealnie do sera koziego .W firmie Markowe Sery Kozie Marka Turbańskiego produkowany jest także ser kozi z czarnuszką - Ser podpuszczkowy  z czarnuszką wytwarzany ręcznie z pełnego mleka koziego ma jednolitą sprężystą konsystencję koloru białego z dodatkiem czarnuszki. Idealny na deskę serów lub kanapkę.  Zawiera zdecydowanie mniej laktozy niż sery krowie. W serze kozim są tz. zdrowe tłuszcze w tym kwasy Omega 3 – dodaje Marek Turmański

Sery kozie posiadają wszystkie ważne dla zdrowia składniki odżywcze. Zawierają dużo białka, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B i A. Stanowią skarbnicę mikroelementów tj.: wapń, potas, fosfor czy magnez, koniecznych do budowy szkieletu, kości, mięśni, mózgu oraz prawidłowej pracy serca i nerek. Gospodarstwo wytwarza przeróżne sery kozie, a ponad to twaróg, pastę twarogową i kozi jogurt.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%