Zamknij
REKLAMA

Patelnie do naleśników. Kilka faktów, o których warto wiedzieć przed zakupem patelni

16:38, 24.02.2020 | Artykuł sponsorowany
Skomentuj

Patelnie do naleśników znaleźć możemy w wielu domach, jednak żeby wybrać dobrą patelnię do naszych potrzeb, warto przemyśleć jej zakup. Takim sposobem będziemy mogli bardzo szybko cieszyć się samczymi daniami z naleśników, nie martwiąc się przypalonym ciastem i zniszczonymi naczyniami. Na co warto zwrócić uwagę podczas zakupu dobrej patelni do naleśników?

Średnica

Może się to wydawać oczywiste, jednak odpowiednia patelnia do naleśników powinna mieć średnicę, która umożliwi nam wysmażenie takich placków, jakie najbardziej lubimy spożywać. Na rynku oczywiście znajdziemy wiele patelni z przeróżnym zakresem wielkości (zazwyczaj waha się on w granicach od 12 do 42 centymetrów średnicy). Im większa patelnia, tym większe placki wysmażymy, a co za tym idzie, spędzimy mniej czasu na przygotowywaniu potrawy. Nasze własne preferencje powinny być w tym zakresie najlepszym drogowskazem.

                                                       
                                        Źródło: DAJAR, Patelnia do naleśników Jasper 25 cm AMBITION

 

Marka

Tak naprawdę, marka nie zawsze stanowi najlepszy gwarant jakości danego produktu. Podobnie jest z jego ceną. Są na rynku tacy producenci, jak na przykład Ambition, którzy znani są ze sprzedawania dobrych produktów, jednak zanim popędzimy do sklepu, gdyż skusi nas dana reklama, sprawdźmy recenzje i opinie internautów. Dzięki temu, wyklaruje nam się obraz, w jakie sprzęty warto zainwestować.

Powłoka

W przypadku jakiejkolwiek patelni, powłoka naczynia ma ogromne znaczenie. To ona może zagwarantować nam, że jedzenie nie będzie się przypalać, a my będziemy w stanie zawsze przygotować pyszne potrawy i nie zawiedziemy naszych bliskich i gości w przypadku jakichś rodzinnych uroczystości. Jeśli chodzi o powłoki, które najlepiej radzą sobie ze smażeniem naleśników, wymienić możemy tutaj ceramiczne oraz teflonowe.

Ceramiczne powłoki szeroko znane są ze swojej wyjątkowej trwałości na wysokie temperatury oraz uszkodzenia mechaniczne. Inwestując w patelnię z powłoką ceramiczną, inwestujemy w narzędzie, które służyć nam będzie przez długie lata. Ceramika bardzo dobrze trzyma i rozprowadza ciepło i choć nagrzewa się dłużej od teflonu, świetnie radzi sobie z wysmażaniem wszelkiego rodzaju żywności, w tym naleśników. Jej dużym atutem jest także fakt, że posiada wysoki stopień nieprzywieralności jedzenia, a przy tym nie wymaga do smażenia tłuszczu. Możemy zatem przygotowywać potrawy dietetyczne i smaczne, nie martwiąc się tym, że ciasto będzie przywierało do powłoki.
                                            
                                          Źródło: DAJAR, Patelnia do naleśników Graphite 25 cm AMBITION

 

Z kolei teflon posiada tę przewagę, że dosyć szybko się nagrzewa i również zapobiega przywieraniu do powierzchni żywności. Teflon jest także bardzo łatwy w czyszczeniu, co sprawia, że jest to jeden z bardziej popularnych rodzajów patelni dostępnych na rynku.

Patelnie na indukcję

Patelnie, które nadają się do smażenia na kuchence indukcyjnej, posiadają specjalne oznaczenie w kształcie spirali, które gwarantuje nam przy zakupie, że dany produkt faktycznie z kuchenką indukcyjną jest kompatybilny. Jeśli patelnia nie ma takiego oznaczenia, nie możemy mieć pewności, że będzie ona odpowiednia do używania na tej kuchence.

 

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© gostyn24.pl | Prawa zastrzeżone