Zamknij
REKLAMA

Jak przyrządzić świeże owoce i warzywa?

12:22, 28.07.2022 | .
Skomentuj Foto: Zleceniodawca

Lato to pora roku, która obfituje w warzywa i owoce. Ze względu na kwestie smakowe i zdrowotne zawsze warto wybierać produkty, na które aktualnie trwa sezon. W lipcu i sierpniu powinniśmy na sklepowych półkach szukać lokalnych produktów, takich jak np. brzoskwinie, maliny, czereśnie, truskawki, bakłażany i fasolka szparagowa. Owoce i warzywa w sezonie są także tańsze niż w innych porach roku.

W Kauflandzie jakość i świeżość artykułów jest najważniejsza, w trosce o klientów kontrole jakości są przeprowadzane na wielu etapach. 

  • Produkty są testowane w laboratoriach
  • Do centrum logistycznego trafiają wyłącznie produkty spełniające wymagania europejskie
  • W marketach jakość owoców i warzyw jest na bieżąco sprawdzana przez pracowników
  • W ofercie znajdują się produkty regionalne od polskich rolników

Dowiedz się więcej o świeżych produktach na: https://www.kaufland.pl/asortyment/swieze-artykuly/owoce-warzywa.html

Zalety spożywania warzyw i owoców

Jak podaje Polska Federacja Producentów Żywności (PFPZ) ludzie, którzy jedzą więcej warzyw i owoców ramach zbilansowanej zdrowej diety rzadziej chorują na choroby przewlekłe. Również Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca dzienne spożycie minimum 400 g produktów z tej grupy.

Do największych zalet zaliczyć możemy:

  • Niską kaloryczność i zawartość tłuszczu
  • Dużą zawartość wartościowych witamin i minerałów, np. potasu, błonnika pokarmowego, kwasu foliowego, prowitaminy A i witaminy C.

Pomysły na warzywne obiady

Warzywa są uniwersalnym składnikiem, który komponuje się z wieloma rodzajami mięs i serów. Możemy je przyrządzić na wiele sposobów. Zobacz, które z nich najlepiej nadają się podczas gotowania letnich obiadów!

Warzywa na parze

Gotowanie na parze to bardzo delikatny sposób obróbki termicznej. Dzięki temu, że produkty nie są poddawane wysokim temperaturom, nie tracimy tylu cennych witamin i minerałów co w przypadku smażenia czy pieczenia. Warzywa gotowane na parze możemy przygotować w specjalnych urządzeniach, takich jak parowar czy szybkowar, ale też w przykrytym ściereczką garnku.

Grillowane warzywa

Lato to zdecydowanie czas grilla! Nie znaczy to, że musimy ograniczać się tylko do kiełbas i kaszanek. Grillowane pomidory, bakłażany czy cukinie również smakują wyśmienicie i z pewnością będą ciekawym urozmaiceniem. Do tego są łatwe w przygotowaniu i niskokaloryczne!

Owocowe desery - idealne na lato

Ciężko wyobrazić sobie przyjęcie w ogrodzie bez słodkości. Niemal wszyscy goście docenią samodzielnie przygotowane desery z dodatkiem świeżych owoców. Zobacz, które z nich możesz przygotować naprawdę szybko i łatwo.

Galaretka z owocami

Do jej wykonania możemy wykorzystać niemal wszystkie typy owoców sezonowych, zarówno truskawki, maliny, poziomki, borówki, jagody jak i jabłka czy gruszki idealnie sprawdzą się jako dodatek do tego tradycyjnego deseru. Sposób przygotowania jest banalny i szybki. Wystarczy rozpuścić galaretkę we wrzątku, wymieszać i przestudzić. Następnie wlewamy płyn do pucharków i dodajemy wybrane przez nas owoce, a potem wstawiamy naczynia z deserem do lodówki.

Tarta z owocami

Nieco bardziej wymagający deser, jednak bardzo pyszny i efektowny. Powinniśmy zacząć od przygotowania spodu z kruchego ciasta i upieczenia go w specjalnej formie do tart. Następnie należy wypełnić go kremem na bazie serka mascarpone i dodać nasze ulubione owoce sezonowe.

Materiał partnera

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%