Lato to pora roku, która obfituje w warzywa i owoce. Ze względu na kwestie smakowe i zdrowotne zawsze warto wybierać produkty, na które aktualnie trwa sezon. W lipcu i sierpniu powinniśmy na sklepowych półkach szukać lokalnych produktów, takich jak np. brzoskwinie, maliny, czereśnie, truskawki, bakłażany i fasolka szparagowa. Owoce i warzywa w sezonie są także tańsze niż w innych porach roku.
W Kauflandzie jakość i świeżość artykułów jest najważniejsza, w trosce o klientów kontrole jakości są przeprowadzane na wielu etapach.
Dowiedz się więcej o świeżych produktach na: https://www.kaufland.pl/asortyment/swieze-artykuly/owoce-warzywa.html
Jak podaje Polska Federacja Producentów Żywności (PFPZ) ludzie, którzy jedzą więcej warzyw i owoców ramach zbilansowanej zdrowej diety rzadziej chorują na choroby przewlekłe. Również Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca dzienne spożycie minimum 400 g produktów z tej grupy.
Do największych zalet zaliczyć możemy:
Warzywa są uniwersalnym składnikiem, który komponuje się z wieloma rodzajami mięs i serów. Możemy je przyrządzić na wiele sposobów. Zobacz, które z nich najlepiej nadają się podczas gotowania letnich obiadów!
Gotowanie na parze to bardzo delikatny sposób obróbki termicznej. Dzięki temu, że produkty nie są poddawane wysokim temperaturom, nie tracimy tylu cennych witamin i minerałów co w przypadku smażenia czy pieczenia. Warzywa gotowane na parze możemy przygotować w specjalnych urządzeniach, takich jak parowar czy szybkowar, ale też w przykrytym ściereczką garnku.
Lato to zdecydowanie czas grilla! Nie znaczy to, że musimy ograniczać się tylko do kiełbas i kaszanek. Grillowane pomidory, bakłażany czy cukinie również smakują wyśmienicie i z pewnością będą ciekawym urozmaiceniem. Do tego są łatwe w przygotowaniu i niskokaloryczne!
Ciężko wyobrazić sobie przyjęcie w ogrodzie bez słodkości. Niemal wszyscy goście docenią samodzielnie przygotowane desery z dodatkiem świeżych owoców. Zobacz, które z nich możesz przygotować naprawdę szybko i łatwo.
Do jej wykonania możemy wykorzystać niemal wszystkie typy owoców sezonowych, zarówno truskawki, maliny, poziomki, borówki, jagody jak i jabłka czy gruszki idealnie sprawdzą się jako dodatek do tego tradycyjnego deseru. Sposób przygotowania jest banalny i szybki. Wystarczy rozpuścić galaretkę we wrzątku, wymieszać i przestudzić. Następnie wlewamy płyn do pucharków i dodajemy wybrane przez nas owoce, a potem wstawiamy naczynia z deserem do lodówki.
Nieco bardziej wymagający deser, jednak bardzo pyszny i efektowny. Powinniśmy zacząć od przygotowania spodu z kruchego ciasta i upieczenia go w specjalnej formie do tart. Następnie należy wypełnić go kremem na bazie serka mascarpone i dodać nasze ulubione owoce sezonowe.
Materiał partnera
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz