„Cukier krzepi” – pamiętasz te słynne plakaty? Nawet jeśli nie, to zapewne nie raz słyszałeś to hasło. Chociaż od tamtych czasów wiele się zmieniło, o cukrze wciąż mówi się dużo. Biały, brązowy. Trzcinowy, brzozowy. Kryształ, granulowany czy puder. Każdy z nich stosowany jest w kuchni wielu Polaków. Czym się charakteryzują niektóre z nich? Sprawdź!
Cukier jak to cukier. Jest słodki i przyjemny. Jego spożycie wywołuje euforyczny stan. Chętnie po niego sięgają dzieci i dorośli. A wbrew pozorom nie jest to przysmak naszych czasów. Już 8 tyś lat p.n.e. powstały pierwsze plantacje trzciny cukrowej w Nowej Gwinei. Około 1000 roku wybudowano pierwszą cukrownię w Europie, a w 1826 roku w Królestwie Polskim. Od tego czasu cukier jest niezastąpiony w wielu domach.
Cukier stosowany jest głównie w przemyśle spożywczym jako nośnik smaku. Dostarcza energii i jest potrzebny do prawidłowej pracy mózgu. Najpopularniejszym rodzajem tej słodkiej substancji jest cukier biały, określany też mianem buraczanego. Chociaż naprawdę popularny stołowy cukier produkowany jest zarówno z buraków cukrowych, jak i z trzciny cukrowej. Najczęściej występuje on w postaci kryształków różnej wielkości – puder, drobny, kryształ oraz rafinada. Ma on neutralny zapach i barwę. Dlatego stosuje się go często jako dodatek do potraw i wypieków. Ale to nie jedyne jego zastosowanie. Cukier biały coraz częściej wykorzystywany jest w kosmetyce. Szczególnie kryształ, gdyż to świetna baza dla wszelkiego rodzaju peelingów.
W przeciwieństwie do białego cukru, musocovado jest wyrobem nierafinowanym. Oznacza to, że powstaje on w naturalny sposób, a w jego składzie znajduje się melasa. To powoduje, że cukier jest brązowy, lekko wilgotny, a swą konsystencją przypomina mokry piasek. Muscovado jest lekko gorzki i mniej intensywny niż cukier biały. Wydobywa głębie smaków z wypieków domowych, a jednocześnie nie nadaje im tak intensywnie słodkiego smaku jak cukier rafinowany. Muscovado jest rodzajem cukru brązowego i występuje w dwóch odmianach – jasnej i ciemnej. Jasny cukier jest częściowo pozbawiony melasy, przez co ma nieco łagodniejszy smak niż ciemny. Ten z kolei jest nieco bardziej gorzkawy i wilgotny. Używany najczęściej do pierników i innych ciast o korzennym smaku. Więcej o tym rodzaju cukru dowiesz się na https://uczymyjakslodzic.pl/cukier-muscovado-odzywczy-cukier-trzcinowy/.
Ciekawą alternatywą dla cukru białego jest ksylitol. Cukier brzozowy, bo o nim mowa, jest naturalnym słodzikiem. Wytwarzany jest z włókien brzozy. Choć występuje też w niektórych owocach, m.in. w truskawkach, jagodach, malinach czy śliwkach. Ma postać drobnych kryształków. W smaku podobny jest do cukru białego, choć ma wyczuwalny bardzo przyjemny, lecz delikatny aromat mięty. Z tego względu często jest więc wykorzystywany jako składnik gum do żucia. Najczęściej stosuje się go w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Ksylitol znajduje zastosowanie jako naturalny słodzik, ale również jako emulgator i stabilizator w produkcji żywności. Z kolei w kosmetyce wykorzystywany jest najczęściej w paście do zębów.
Bez wątpienia cukier to jeden z najpopularniejszych surowców w przemyśle spożywczym. Ostatnio jednak odnotowuje się wzrost popularności różnego rodzaju cukrów w różnych gałęziach przemysłu, np. w kosmetyce.
Ciężki sprzęt już czeka w gotowości, ale najpierw ...
Jutro wrzucam kilka starych monet i inwestycja stoi
M.m
16:57, 2025-09-16
Ciężki sprzęt już czeka w gotowości, ale najpierw ...
Do ulicy Górnej ? A nie do Aleji Niepodległości ?
Xyz
16:33, 2025-09-16
Zuzię czeka operacja, bo choroba może uszkodzić ...
zdrowia życzę... a jak się ma inna chora na którą w zeszłym roku były zbierane fundusze i organizowane festyny, jak poradziła sobie z guzem w brzuszku, chodzi o Lilkę z Bodzewa... czy wszystko już ok?
super
14:57, 2025-09-16
Ulgę poczują najpierw ci od wschodu. Ale decyzja po...
To za gorąco to za zimno.Chodziłem do tej szkoły w rynku i tam też okna były od wschodu i zachodu i od południa. Jakoś nikt nie narzekał a teraz bez przerwy stękanie i narzekania.
Piaskowianin
14:26, 2025-09-16
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gostyn24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz