„Cukier krzepi” – pamiętasz te słynne plakaty? Nawet jeśli nie, to zapewne nie raz słyszałeś to hasło. Chociaż od tamtych czasów wiele się zmieniło, o cukrze wciąż mówi się dużo. Biały, brązowy. Trzcinowy, brzozowy. Kryształ, granulowany czy puder. Każdy z nich stosowany jest w kuchni wielu Polaków. Czym się charakteryzują niektóre z nich? Sprawdź!
Cukier jak to cukier. Jest słodki i przyjemny. Jego spożycie wywołuje euforyczny stan. Chętnie po niego sięgają dzieci i dorośli. A wbrew pozorom nie jest to przysmak naszych czasów. Już 8 tyś lat p.n.e. powstały pierwsze plantacje trzciny cukrowej w Nowej Gwinei. Około 1000 roku wybudowano pierwszą cukrownię w Europie, a w 1826 roku w Królestwie Polskim. Od tego czasu cukier jest niezastąpiony w wielu domach.
Cukier stosowany jest głównie w przemyśle spożywczym jako nośnik smaku. Dostarcza energii i jest potrzebny do prawidłowej pracy mózgu. Najpopularniejszym rodzajem tej słodkiej substancji jest cukier biały, określany też mianem buraczanego. Chociaż naprawdę popularny stołowy cukier produkowany jest zarówno z buraków cukrowych, jak i z trzciny cukrowej. Najczęściej występuje on w postaci kryształków różnej wielkości – puder, drobny, kryształ oraz rafinada. Ma on neutralny zapach i barwę. Dlatego stosuje się go często jako dodatek do potraw i wypieków. Ale to nie jedyne jego zastosowanie. Cukier biały coraz częściej wykorzystywany jest w kosmetyce. Szczególnie kryształ, gdyż to świetna baza dla wszelkiego rodzaju peelingów.
W przeciwieństwie do białego cukru, musocovado jest wyrobem nierafinowanym. Oznacza to, że powstaje on w naturalny sposób, a w jego składzie znajduje się melasa. To powoduje, że cukier jest brązowy, lekko wilgotny, a swą konsystencją przypomina mokry piasek. Muscovado jest lekko gorzki i mniej intensywny niż cukier biały. Wydobywa głębie smaków z wypieków domowych, a jednocześnie nie nadaje im tak intensywnie słodkiego smaku jak cukier rafinowany. Muscovado jest rodzajem cukru brązowego i występuje w dwóch odmianach – jasnej i ciemnej. Jasny cukier jest częściowo pozbawiony melasy, przez co ma nieco łagodniejszy smak niż ciemny. Ten z kolei jest nieco bardziej gorzkawy i wilgotny. Używany najczęściej do pierników i innych ciast o korzennym smaku. Więcej o tym rodzaju cukru dowiesz się na https://uczymyjakslodzic.pl/cukier-muscovado-odzywczy-cukier-trzcinowy/.
Ciekawą alternatywą dla cukru białego jest ksylitol. Cukier brzozowy, bo o nim mowa, jest naturalnym słodzikiem. Wytwarzany jest z włókien brzozy. Choć występuje też w niektórych owocach, m.in. w truskawkach, jagodach, malinach czy śliwkach. Ma postać drobnych kryształków. W smaku podobny jest do cukru białego, choć ma wyczuwalny bardzo przyjemny, lecz delikatny aromat mięty. Z tego względu często jest więc wykorzystywany jako składnik gum do żucia. Najczęściej stosuje się go w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Ksylitol znajduje zastosowanie jako naturalny słodzik, ale również jako emulgator i stabilizator w produkcji żywności. Z kolei w kosmetyce wykorzystywany jest najczęściej w paście do zębów.
Bez wątpienia cukier to jeden z najpopularniejszych surowców w przemyśle spożywczym. Ostatnio jednak odnotowuje się wzrost popularności różnego rodzaju cukrów w różnych gałęziach przemysłu, np. w kosmetyce.
W tych miejscach mają powstać dwa parkingi. Wiadomo...
Od dawna o tym mówie tzw rzekę Brzezinkę na całej długosci ul Mostowej wprowadzić w rury zasypać i mamy full miejsc parkingowych
Steve
08:49, 2025-12-19
17 mln długu i niezapłacone... Dyrekcja SPZOZ odpowiada
A jakie ma to przełożenie na poziom ochrony zdrowia okolicznych ludzi? Wciąż za mało kasy? To wbrew pozorom niezłe wytłumaczenie sytuacji w POZ i szpitalu. Cały czas za mało kasy. A kogo tak leczymy za darmoszkę ???
hohoho
08:38, 2025-12-19
Ogromny pożar w Rawiczu. Strażacy z naszego powiatu...
A ten pożar jakościowo jaki był i czy miał moc, i czy został z tego zysk. Ja ostatnio tam tankowałam VW, i śmigałam w odwiedziny Lesia do Tworek. No to była jakość Vw miał moc i został zysk.
Penkalska
07:59, 2025-12-19
17 mln długu i niezapłacone... Dyrekcja SPZOZ odpowiada
A remont kamienicy na rynku kilka lat temu na pałac dla urzędasów kosztował 10 milionów.
ech
07:00, 2025-12-19
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gostyn24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz