Tran jest jednym z najszerzej znanych i najczęściej stosowanych suplementów diety. Tradycyjnie podawany jest on w formie oleistej, obecnie bardzo często zażywany jest on w kapsułkach. Zastanawiasz się, czy tran to dobry suplement diety dla ciebie? Dowiedz się, jakie ma właściwości i jak go stosować.
Tran jest koncentratem oleju pozyskiwanego z wątroby dorsza atlantyckiego, czasem innych ryb z rodziny dorszowatych. Do najważniejszych składników odżywczych, ze względu na które tran jest tak szeroko ceniony, należą duże ilości kwasów Omega-3 i Omega-6, EPA i DHA, a także witaminy A i D. Tran może występować w formie kapsułek lub oleistego płynu. Suplement ten był chętnie podawany dzieciom w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, obecnie jednak korzystają z niego osoby w każdym wieku.
Tran jest ceniony ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Do najważniejszych należą:
Tran to bezpieczny, naturalny suplement diety, dzięki czemu niewiele jest przeciwwskazań do jego stosowania. Nie oznacza to jednak, że nie ma ich wcale. Tranu z pewnością nie powinno się podawać dzieciom poniżej 4. roku życia. W kwestii przyjmowania go przez kobietę w ciąży powinien zdecydować lekarz. Oleju z wątroby dorsza atlantyckiego lub innej ryby z rodziny dorszowatych nie powinny również przyjmować osoby:
Przed wdrożeniem suplementacji tranem koniecznie sprawdź poziom witamin A i D. Należą one do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego nasz organizm nie jest w stanie regulować ich poziomu (witaminy rozpuszczalne w wodzie może np. wydalić wraz z moczem). Nadmiar witamin A i D może prowadzić między innymi do zaburzeń funkcji wątroby, wahań nastroju, nudności, wymiotów, bólów kostno-stawowych czy bólu głowy, a także zaburzeń ze strony pracy układu sercowo-naczyniowego, wydalniczego oraz nerwowego czy problemów skórnych. Należy również pamiętać, że tran jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Nie będzie on odpowiedni między innymi dla wegan i wegetarian.
Dawkowanie tranu powinno być zgodne z zaleceniami producenta. Jest to istotne, ponieważ suplement ten może zawierać różne ilości kwasów tłuszczowych czy witamin. Zwykle jest to jednak ok. 2 kapsułek lub 5 ml płynu na dobę. Najczęściej zaleca się przyjmowanie tranu podczas posiłku. Można przyjmować go 2 razy dziennie lub jedynie raz, najlepiej wieczorem.
Kupując tran, przede wszystkim zwróć uwagę, czy wybrany przez ciebie olej na pewno pochodzi z dorsza atlantyckiego, ewentualnie od innej ryby z rodziny dorszowatych. Na rynku możesz znaleźć wiele innych specyfików, np. olej z wątroby rekina czy po prostu „olej z ryb”. Ten pierwszy określany jest mianem produktu „odpornościowego”, nie ma jednak dokładnie tych samych właściwości, co tran. Z kolei „olej z ryb” jest nazwą dość enigmatyczną. Również może wspierać odporność, jednak nie zawsze wiesz, co tak naprawdę spożywasz. Zaletą może być jednak jego cena. Interesującą alternatywą dla wega i wegetarian jest też olej z alg, skuteczny, pochodzenia roślinnego, bez posmaku ryby. Jest on jednak często droższy od tranu. Wybierając preparat, pamiętaj również o sprawdzeniu jego składu. Im mniej substancji słodzących i pomocniczych, tym lepiej. Najlepiej też wybierać preparat zatwierdzony jako lek, a nie suplement diety.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz