Zamknij
NEWS

Tran - jakie właściwości ma ten popularny suplement diety?

. + 10:57, 05.05.2023 Aktualizacja: 10:58, 05.05.2023
Skomentuj Foto: Zleceniodawca Foto: Zleceniodawca

Tran jest jednym z najszerzej znanych i najczęściej stosowanych suplementów diety. Tradycyjnie podawany jest on w formie oleistej, obecnie bardzo często zażywany jest on w kapsułkach. Zastanawiasz się, czy tran to dobry suplement diety dla ciebie? Dowiedz się, jakie ma właściwości i jak go stosować.

Czym jest tran?

Tran jest koncentratem oleju pozyskiwanego z wątroby dorsza atlantyckiego, czasem innych ryb z rodziny dorszowatych. Do najważniejszych składników odżywczych, ze względu na które tran jest tak szeroko ceniony, należą duże ilości kwasów Omega-3 i Omega-6, EPA i DHA, a także witaminy A i D. Tran może występować w formie kapsułek lub oleistego płynu. Suplement ten był chętnie podawany dzieciom w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, obecnie jednak korzystają z niego osoby w każdym wieku.

Jakie są właściwości tranu?

Tran jest ceniony ze względu na liczne właściwości prozdrowotne. Do najważniejszych należą:

  • regulowanie poziomu cholesterolu (obniżanie „złego” LDL i podwyższanie „dobrego” HDL), ogólny korzystny wpływ na profil lipidowy;
  • wsparcie odporności;
  • poprawa funkcjonowania mózgu, w tym uczenie się i zapamiętywanie;
  • obniżenie ciśnienia tętniczego;
  • pozytywny wpływ na wzrok (witamina A może między innymi poprawić widzenie po zmroku);
  • korzystne oddziaływanie na śródbłonek naczyniowy (jego uszkodzenie związane jest między innymi z występowaniem miażdżycy lub zaawansowanej cukrzycy);
  • zapewnia wsparcie w chorobach autoimmunologicznych (dzięki spadkowi markerów stanu zapalnego łagodzi objawy, zmniejsza częstość ich nawrotów i, co za tym idzie, poprawia jakość życia).

Kto może stosować tran?

Tran to bezpieczny, naturalny suplement diety, dzięki czemu niewiele jest przeciwwskazań do jego stosowania. Nie oznacza to jednak, że nie ma ich wcale. Tranu z pewnością nie powinno się podawać dzieciom poniżej 4. roku życia. W kwestii przyjmowania go przez kobietę w ciąży powinien zdecydować lekarz. Oleju z wątroby dorsza atlantyckiego lub innej ryby z rodziny dorszowatych nie powinny również przyjmować osoby:

  • chorujące na kamicę nerkową;
  • z hiperkalcemią;
  • cierpiące na sarkoidozę;
  • przyjmujące leki przeciwzakrzepowe.

Przed wdrożeniem suplementacji tranem koniecznie sprawdź poziom witamin A i D. Należą one do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach, dlatego nasz organizm nie jest w stanie regulować ich poziomu (witaminy rozpuszczalne w wodzie może np. wydalić wraz z moczem). Nadmiar witamin A i D może prowadzić między innymi do zaburzeń funkcji wątroby, wahań nastroju, nudności, wymiotów, bólów kostno-stawowych czy bólu głowy, a także zaburzeń ze strony pracy układu sercowo-naczyniowego, wydalniczego oraz nerwowego czy problemów skórnych. Należy również pamiętać, że tran jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Nie będzie on odpowiedni między innymi dla wegan i wegetarian.

Jak dawkować tran?

Dawkowanie tranu powinno być zgodne z zaleceniami producenta. Jest to istotne, ponieważ suplement ten może zawierać różne ilości kwasów tłuszczowych czy witamin. Zwykle jest to jednak ok. 2 kapsułek lub 5 ml płynu na dobę. Najczęściej zaleca się przyjmowanie tranu podczas posiłku. Można przyjmować go 2 razy dziennie lub jedynie raz, najlepiej wieczorem.

Jak wybrać tran?

Kupując tran, przede wszystkim zwróć uwagę, czy wybrany przez ciebie olej na pewno pochodzi z dorsza atlantyckiego, ewentualnie od innej ryby z rodziny dorszowatych. Na rynku możesz znaleźć wiele innych specyfików, np. olej z wątroby rekina czy po prostu „olej z ryb”. Ten pierwszy określany jest mianem produktu „odpornościowego”, nie ma jednak dokładnie tych samych właściwości, co tran. Z kolei „olej z ryb” jest nazwą dość enigmatyczną. Również może wspierać odporność, jednak nie zawsze wiesz, co tak naprawdę spożywasz. Zaletą może być jednak jego cena. Interesującą alternatywą dla wega i wegetarian jest też olej z alg, skuteczny, pochodzenia roślinnego, bez posmaku ryby. Jest on jednak często droższy od tranu. Wybierając preparat, pamiętaj również o sprawdzeniu jego składu. Im mniej substancji słodzących i pomocniczych, tym lepiej. Najlepiej też wybierać preparat zatwierdzony jako lek, a nie suplement diety.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%