Zamknij

Tego nie może zabraknąć na wielkanocnych stołach. Gotowi na święta?

09:45, 31.03.2021 Redakcja Aktualizacja: 09:53, 31.03.2021
Skomentuj Foto: Fotolia Foto: Fotolia

Potrawy wielkanocne wiążą się z wieloletnią tradycją, mimo to w każdej rodzinie przygotowywane są nieco inaczej. Wspólnym mianownikiem wszystkich stołów wielkanocnych są jajka. Pojawiają się one na stole w postaci kolorowych pisanek, poświęconych uprzednio w koszyczku wielkanocnym, ale przede wszystkim w formie przepysznych smakołyków. Choć zdarzają się wielkanocne pasty jajeczne, zazwyczaj stawiamy na jajka ugotowane na twardo z różnymi dodatkami, które podkreślają ich smak. Zdarzają się więc jajka faszerowane czarnym kawiorem, pastą z łososia, pastą z suszonych pomidorów czy pastą grzybową. W wielu rodzinach przetrwał wielkanocny rytuał dzielenia się ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo, niczym opłatkiem podczas świąt w grudniu.

Bardzo często na wielkanocnych stołach gości biała kiełbasa. Najczęściej gotowana, z dodatkiem ostrego chrzanu i chrupkiego chleba, ale zdarza się również, że jest dodatkiem do żurku, białego barszczu lub zupy chrzanowej. A skoro już o wspomniałam o chlebie, to trzeba podkreślić, że jest niemal tak samo ważny jak jajka. Piekarnie przyjmują przed Wielkanocą mnóstwo zamówień na pieczywo, które musi być smaczne i dobre jakościowo, ale też jest ważnym elementem święconki.

Wielkanoc to też święta, które kojarzą się z zapachem pysznej szynki wędzonej lub gotowanej już kilka dni wcześniej specjalnie na tę okazję. W wielu rodzinach na to święto przygotowuje się domowy pasztet. Im więcej gatunków mięs zawiera, tym lepiej, dlatego często składa się na niego na przykład łopatka wieprzowa, boczek i kurczak, wątróbka drobiowa, które gospodynie domowe mielą dwa razy, żeby pasztet miał bardziej kremową konsystencję. Jako dodatek do pieczonego w domu pasztetu najchętniej dodajemy suszoną żurawinę lub wędzone śliwki.

Ale Wielkanoc w Polsce to nie tylko chleb, mięso i jajka. To też czas przepysznych deserów, które pojawiają się na stołach Polaków tylko raz w roku. Ciastami najbardziej reprezentatywnymi dla tego okresu są mazurek, zwykle ozdobiony wzorami z motywem wielkanocnym, oraz babka wielkanocna, do której chętnie dodajemy bakalie lub skórkę cytrynową. Na wschodzie Polski odziedziczono tradycję pochodzącą z Rosji i Ukrainy, gdzie na święta wielkanocne przygotowuje się paschę. Jest to deser na zimno, którego głównymi składnikami są twaróg, mleko, tłusta śmietana, jajka, wanilia oraz bakalie, które symbolizują bogactwo. Deser ten kroi się w grube plastry jak lody i je jak najszybciej, bo jest tak pyszny, że szybko znika ze stołu.

(Redakcja)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(1)

666666

0 0

Czyli obżarstwo ponad miarę i ani słowa o tym co najważniejsze w świecie wielkanocnym, co za idiotyzm święta bożonarodzeniowe maniakalne kupowanie prezentów i żarcie, Wielkanoc tylko żarcie, kult żarcia, poebane katole i ani słowa o Bogu 00:23, 01.04.2021

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo
0%