Spożywanie dużej ilości produktów o wysokim stopniu przetworzenia powoduje skracanie się telomerów, zakończeń chromosomów, chroniących je przed uszkodzeniami. Proces ten ma związek z biologicznym starzeniem się organizmu - wynika z badań opublikowanych przez "American Journal of Clinical Nutrition".
Telomery to markery starzenia się komórki. Wraz z wiekiem skracają się one w wyniku kolejnych podziałów komórkowych. Badania sugerują, że proces ten może przebiegać szybciej lub wolniej w zależności od sposobu odżywiania.
Naukowcy z Uniwersytetu Nawarry w Hiszpanii analizowali dane dotyczące 645 mężczyzn i 241 kobiet po 55. roku życia. Uczestników podzielono na 4 grupy w zależności od częstotliwości spożywania żywności wysoko przetworzonej. Badani dostarczyli próbki DNA i co dwa lata wypełniali szczegółowe kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych.
U osób z grupy spożywającej najwięcej żywności przetworzonej często występowała historia chorób układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy w rodzinie.
W porównaniu z osobami spożywającymi najmniej przetworzonej żywności, pozostałe trzy grupy miały podwyższone prawdopodobieństwo szybszego skracania telomerów o odpowiednio - 29, 40 i 82 proc.
Wcześniejsze badania wskazywały na silną zależność pomiędzy spożywaniem żywności przetworzonej a nadciśnieniem, otyłością, depresją, cukrzycą typu 2 i niektórymi rodzajami nowotworów.(PAP)
koc/ agt/
Będą strzelać do saren, lisów danieli i dzików. Pierwsz
Musimy strzegąc bo później chopki narzekają że szkody na polu
Mys
19:05, 2025-10-24
Będą strzelać do saren, lisów danieli i dzików. Pierwsz
Już nie mogę się doczekać. Myślistwo to nie tylko sport ale pasja
Borowy
19:04, 2025-10-24
Pracownica MOPS-u nie odpuściła. Starsza kobieta ...
Szpital przyjazny dla seniorów wywozić ich do Śremu. Brawo
Likwidatorzy jak to
18:55, 2025-10-24
Są miejsca, których wartości nie da się przeliczyć ...
A gdzie stoją te miejskie kible że jest ich aż pięć.
Jaś
18:15, 2025-10-24
1 0
Botoks i szpachla wyrówna wszystko, bez poświęcania się.