Spożywanie dużej ilości produktów o wysokim stopniu przetworzenia powoduje skracanie się telomerów, zakończeń chromosomów, chroniących je przed uszkodzeniami. Proces ten ma związek z biologicznym starzeniem się organizmu - wynika z badań opublikowanych przez "American Journal of Clinical Nutrition".
Telomery to markery starzenia się komórki. Wraz z wiekiem skracają się one w wyniku kolejnych podziałów komórkowych. Badania sugerują, że proces ten może przebiegać szybciej lub wolniej w zależności od sposobu odżywiania.
Naukowcy z Uniwersytetu Nawarry w Hiszpanii analizowali dane dotyczące 645 mężczyzn i 241 kobiet po 55. roku życia. Uczestników podzielono na 4 grupy w zależności od częstotliwości spożywania żywności wysoko przetworzonej. Badani dostarczyli próbki DNA i co dwa lata wypełniali szczegółowe kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych.
U osób z grupy spożywającej najwięcej żywności przetworzonej często występowała historia chorób układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy w rodzinie.
W porównaniu z osobami spożywającymi najmniej przetworzonej żywności, pozostałe trzy grupy miały podwyższone prawdopodobieństwo szybszego skracania telomerów o odpowiednio - 29, 40 i 82 proc.
Wcześniejsze badania wskazywały na silną zależność pomiędzy spożywaniem żywności przetworzonej a nadciśnieniem, otyłością, depresją, cukrzycą typu 2 i niektórymi rodzajami nowotworów.(PAP)
koc/ agt/
1 0
Botoks i szpachla wyrówna wszystko, bez poświęcania się.