Foto: Zdjęcia Smaków
To jedna z najbardziej popularnych restauracji w regionie, słynąca z wyśmienitej kuchni i niepowtarzalnego klimatu. Wszystko za sprawą świetnej organizacji właścicieli, oraz skrupulatnej i ciężkiej pracy kuchni, nad którą czuwa Chef Waldemar Kaniewski. To właśnie on był autorem wszystkich dań zaprezentowanych podczas rekordowej kolacji degustacyjnej. Pod jego okiem szkolą się młodzi kucharze, którzy w przyszłości mogą „nieźle namieszać” na kulinarnej mapie Polski.
Restauracja LOFT znajduję się w samym sercu Gostynia, tuż przy samym rynku, a dokładniej na ulicy Olejniczaka 2. Nowoczesny i klimatyczny lokal powstał prawie trzy lata temu i od razu wpasował się w charakter miasta, o czym świadczy ilość zajętych stolików, nie tylko w weekendy – Coraz więcej gości odwiedza nas przed południem, w porze obiadowej oraz popołudniami. Są takie dni, kiedy stoliki zarezerwowane są od rana do wieczora – mówiła Magdalena Kowalczyk menager restauracji. LOFT w której w ostatnim czasie sporo się zmieniło. - Otwieramy nową przestrzeń, która pozwala nam nie tylko przyjąć większą liczbę gości, ale również pozwoli na zorganizowanie niezależnych przyjęć – dodała Anna Przewoźna, właścicielka restauracji LOFT.
Otwarcie nowej sali zainspirowało właścicieli do stworzenia kulinarnego wydarzenia, którego jeszcze w naszym regionie nie było. - Wspólnie wpadliśmy na pomysł aby wykorzystać nową przestrzeń i zorganizować kolację degustacyjną dla stu gości. – mówi Anna Przewoźna właścicielka restauracji LOFT
Zaproszenia na kolację degustacyjną rozeszły się bardzo szybko – Nasi goście, przyjęli formułę kolacji degustacyjnych bardzo dobrze z czego ogromnie się cieszymy. Wszystkie zaproszenia rozeszły się w niecały tydzień to świadczy o tym, że mieszkańcom taka forma spędzania czasu, bardzo pasuje - dodaje właścicielka.
[FOTORELACJA]10051[/FOTORELACJA]
Największa kolacja degustacyjna w regionie zatytułowana została „50 twarzy Waldemara”, ponieważ w całości przygotował ją Waldemar Kaniewski, który od blisko dwóch lat współpracujący z gostyńską restauracją LOFT. - Dania podane na kolacji to „klasyki”, które zostały podane w zupełnie inny sposób, w zupełnej innej formie. Ja chciałbym, żeby LOFT właśnie zmierzał w takim kierunku, żeby nadal była tu podawana kuchnia polska, ale w nowoczesnym wydaniu – mówił podczas przyjęcia Chef Waldemar Kaniewski, który w rozmowie z nami zdradził skąd pochodzą te unikatowe przepisy – Faktycznie wszystkie przepisy na tej kolacji pochodzą z mojego 16 kartkowego zeszytu gdzie od wielu lat zapisywałem swoje autorskie przepisy. Nikt wcześniej nie gotował ze mną tych potraw – dodaje Waldemar Kaniewski Chef restauracji Loft w Gostyniu.
Podczas ósmej kolacji degustacyjnej w restauracji LOFT podano w sumie osiem dań, wśród których znalazły się takie kulinarne klasyki jak kotlet de volaille – To jest klasyk, znany każdemu, ale podaliśmy go w innej formie. W środku znajduję się niespodzianka – przekonuje Waldemar Kaniewski, który tego wieczora niejednokrotnie zaskoczył przybyłych na kolację gości
– Nie spodziewaliśmy się, że tradycyjne dania polskiej kuchni można podać w taki sposób. Najbardziej zaskoczyła mnie sałatka warzywna, która wyglądała niepozornie, ale smakowała wyśmienicie. Z chęcią dopytam szefa kuchni jak ją przygotował – mówiła Joanna z Gostynia, dla której była to już druga kolacja degustacyjna w LOFCIE. - Brałam udział w pierwszej kolacji degustacyjnej, która bardzo mocno mnie zaskoczyła. Wspólnie z mężem chcieliśmy kilkukrotnie dostać się na kolejne edycje, ale zawsze brakowało miejsc. Teraz się udało i muszę przyznać, że wszystkie potrawy mnie zaskoczyły, oczywiście pozytywnie. - dodała Joanna z Gostynia.
Podczas przyjęcia, właściciele restauracji dziękowali Waldemarowi Kaniewskiemu za ostatnie dwa lata współpracy wręczając mu wyjątkowe upominki a także nowy zeszyt na kulinarne zapiski. - Myślę, że za jakiś czas może powstać kolacja, której przepisy będą pochodzić z tego nowego zeszytu, bo w starym nie mam już miejsca na nowe dania – dodał Chef Waldemar Kaniewski, który tego wieczoru gratulował też swoim podopiecznym kucharzom, zdobycia wyróżnień na kulinarnych imprezach w całym kraju. - Oni już nie są na poziomie lokalnym, to poziom krajowy o czym świadczą ciągłe wyjazdy, szkolenia, konkursy kulinarne. Śmiało mogę powiedzieć, że w mamy jednych z najlepszych kucharzy młodego pokolenia, którzy mogą "mocno namieszać” w krajowej kuchni. - podsumował Chef Waldemar Kaniewski.
Pełna sala zadowolonych gości, to kolejny dowód na to, że restauracja LOFT w Gostyniu idealnie wpasowała się w charakter naszego miasta, oferując wyjątkowe dania, których nie znajdziemy w żadnym innym miejscu. Zespół już pracuje nad kolejnymi wydarzeniami kulinarnymi – Pomysłów nam nie brakuje, wręcz przeciwnie z takim zespołem pomysły same przychodzą do głowy. Nie chcemy zdradzać w jakim stylu będą nasze kolejne kolacje degustacyjne, ale jedno jest pewne będzie się działo – podsumował Łukasz Andrzejewski właściciel restauracji LOFT, w której od kwietnia zorganizować można też kameralne przyjęcia w nowej sali. Rezerwacje można składać pod numerem telefonu: 661 789 550.
Kucharze restauracji LOFT jak co roku, przygotowali również specjalną świąteczną ofertę cateringową, z którą można zapoznać się TUTAJ. Zamówienia przyjmowane są do niedzieli 2 kwietnia pod numerem telefonu 661 789 550
To szczepienie wkrótce będzie obowiązkowe. Chodzi o...
Po co szczepić 9 latki na choroby przenoszone droga płciową? Co to ma być w ogóle? Seksualizacja dzieci?Poza tym ta szczepionka ma ogromne ryzyko powikłań, są filmy o tych powikłaniach - "Zaszczepione dziewczęta". Niech ci, co to forsują sami się zaszczepią na wszystko po kilka razy, bo to wygląda jak szeroko zakrojona akcja pedofilska. Kto ma te dzieci zarażać tym wirusem?
Absurd
00:12, 2025-10-26
To jedyna droga, którą dzieci dochodzą do szkoły...
W latach 90 mielismy gorzej chociazby na gawronach, nie placzcie. Ale droge zrobic trzeba!
My
23:27, 2025-10-25
To szczepienie wkrótce będzie obowiązkowe. Chodzi o...
Kochani, nie dajcie sobie wmowic ze szczepionka na HPV to zlo! To ratuje nas kobietki, faceci zarazaja tez nas wirusem i nikt o tym nie uczy. To sa przebadane szczepionki, kiedys byly obowiazkowe niech wroca!!!
Szczepmy sie
23:19, 2025-10-25
Na koziołka trzeba dać... To już nie tylko przyśpiewka
Tyle tam zdrowych chłopów że gdyby każdy z nich zrezygnował z kilku piw czy paczek fajek to uzbieraliby w trymiga . Trochę słabe to zbieranie . Każdy sam musi zarobić na swoje pasje czy hobbi wtedy lepiej smakuje
Komentarz 😉
22:27, 2025-10-25