Zamknij

Dlaczego w restauracji smakuje inaczej? W Światowy Dzień Makaronu rozmawiamy z właścicielem Czarnego Pieca

15:44, 25.10.2024 Aktualizacja: 10:01, 07.11.2024
Skomentuj Foto: Gostyn24 Foto: Gostyn24

Makaron to jedno z najczęściej wybieranych dań zarówno w restauracjach, jak i w domowej kuchni. Wydaje się prosty do przygotowania, ale każdy, kto próbował makaronu w renomowanej restauracji, wie, że jego smak bywa zupełnie inny niż ten, który uzyskujemy w domu. Skąd bierze się ta różnica? Co sprawia, że restauracyjny makaron wydaje się bardziej wyrafinowany i pełen smaku? O tym w Światowy Dniu Makaronu rozmawiamy z Mariuszem Krówką - właścicielem restauracji Czarny Piec w Gostyniu, specjalizującej się we włoskiej pizzy, a także daniach z makaronu.

Kluczowym czynnikiem wpływającym na smak makaronu w restauracji są składniki oraz profesjonalne techniki gotowania, których nie zawsze można zastosować w domowych warunkach. W restauracjach takich jak Czarny Piec, używa się najwyższej jakości makaronów oraz świeżych składników, które nadają daniom wyrazisty smak i aromat.

- Różnica tkwi w kilku kluczowych aspektach. Przede wszystkim restauracje korzystają z najwyższej jakości składników, które nie zawsze są dostępne w domowej kuchni. Ważnym elementem jest również kontrola nad procesem gotowania – w restauracji makaron zawsze jest gotowany al dente, co zapewnia idealną konsystencję. W domowych warunkach zdarza się, że makaron jest albo rozgotowany, albo zbyt twardy, co znacząco wpływa na smak - mówi Mariusz Krówka, właściciel restauracji Czarny Piec w Gostyniu

 

Rola sosów i idealnego połączenia smaków

Kolejnym elementem, sprawiającym, że makaron w restauracji smakuje lepiej, jest sposób, w jaki sos łączy się z makaronem. Sosy przygotowywane na świeżo, idealnie komponują się z odpowiednio dobranym kształtem makaronu. Profesjonalna kuchnia potrafi stworzyć harmonijną całość, w której każdy składnik uzupełnia inne.

- Sos w restauracji jest częścią całości – nie ląduje tylko na wierzchu dania, ale idealnie oblepia makaron, tworząc harmonijną kompozycję smaków. W kuchni domowej często brakuje tego połączenia – podkreśla Mariusz Krówka

Makaron – danie dla każdego

Makaron to danie, które swoją popularność zawdzięcza nie tylko prostocie, ale również uniwersalności. Dzięki ogromnej różnorodności form i kształtów, można go dostosować do preferencji smakowych każdego gościa restauracji. Niezależnie od diety, gustu czy okazji, makaron potrafi zadowolić każde podniebienie.

- Makaron ma tę wyjątkową cechę, że jest niesamowicie wszechstronny. Możemy serwować go z lekkimi sosami warzywnymi, bogatymi mięsami lub kremowymi sosami śmietanowymi. Dzięki temu jest w stanie zaspokoić nawet najbardziej wymagające podniebienia  – przekonuje Mariusz Krówka i dodaje  - W naszej restauracji staramy się oferować dania z makaronu, które zadowolą zarówno tradycjonalistów, jak i osoby preferujące nowe, zaskakujące połączenia smakowe.

 

Makaron na każdą okazję

Makaron można serwować zarówno na szybki lunch, jak i podczas eleganckiej kolacji. W restauracji może być bazą do prostych, lekkich potraw lub wyrafinowanych kompozycji na specjalne okazje. To danie, które oferuje nieograniczone możliwości kulinarne, dzięki czemu świetnie sprawdza się w menu restauracyjnym.

- W restauracji makaron daje możliwość kreatywnego podejścia do kuchni. Możemy stworzyć szybkie dania, które zachwycają prostotą, ale także bardziej wyrafinowane kompozycje, idealne na wyjątkowe okazje – zaznacza nasz ekspert od makaronów i pizzy

Podsumowując, makaron w restauracji ma zupełnie inne oblicze niż w domowej kuchni – dzięki profesjonalnemu przygotowaniu i najwyższej jakości składnikom. Restauracje takie jak Czary Piec w Gostyniu, pokazują, że makaron może być daniem wyjątkowym, które zachwyci każdego gościa, niezależnie od okazji.

 

(Materiał powstał przy współpracy z restauracja Czarny Piec)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(16)

Yoshimitsu Yoshimitsu

6 7

Akurat żeby przyrządzić makaron lepszy niż w Czarnym piecu nie trzeba być wybitnie uzdolnionym i w domowych warunkach spokojnie można zrobić lepszy. Pizza też słaba. Jak dla mnie chyba najsłabsza w Gostyniu. Ale zależy kto co lubi.

17:06, 25.10.2024
Odpowiedzi:3
Odpowiedz

curiouscurious

7 1

Powiedz mi gdzie zjem lepsza pizzę w Gostyniu niż w Czarnym Piecu.

17:15, 25.10.2024

KazuyaKazuya

2 3

Wszędzie zjesz lepszą. No może poza Bowlingiem bo to ten sam poziom

23:38, 25.10.2024

GromGrom

0 0

Pewnie nigdy tam nie byłeś skoro tak mówisz.

08:04, 26.10.2024

alex do curiousalex do curious

5 2

Widać , że niewiele wiesz o kuchni włoskiej. Czarny piec a ten wywiad to reklama . Za kilka voucherów naczelny to i papier toaletowy wyniesie pod niebiosa. Przyznać trzeba , że CZP prowadzi fachowiec od lat bo z zawodu kucharz. Ale lepiej by się sprawdzał serwując pomidorową i flaczki .

18:15, 25.10.2024
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

curiouscurious

4 2

No widzę, że to materiał sponsorowany, ale nadal nikt nie powiedział gdzie zjem lepszą pizze w Gostyniu :D

19:19, 25.10.2024

Zet53Zet53

9 2

A ja lubię tam wpadać, zawsze jest na tablicy coś nowego, zawsze są dobre zupy, a makaron po bolońsku - zawsze taki sam. To świadczy o precyzyjnie pilnowanej recepturze, czyli rzetelności szefa.

18:28, 25.10.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

ŚwinkaŚwinka

4 2

Dobry majster nie musi się reklamować . Tak samo z restauracjami ,barami , prosty......i,

18:58, 25.10.2024
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

FiliżankaFiliżanka

2 3

To pewnie nie chodzisz do lidla, biedronki nie jadasz w Mc nie pijesz coca coli i nie kupujesz w media ekspert hahah. Co za dzban

08:05, 26.10.2024

PatriotaPatriota

6 1

Bardzo pozytywnie oceniam Czarny Piec, fajny gostyński klimat, jedzenie na bardzo dobrym poziomie. Super miejsce. Pozdrawiam.
NIE POZDRAWIAM REDAKCJI

21:18, 25.10.2024
Odpowiedzi:1
Odpowiedz

KiniaKinia

2 1

Pewnie z tego powodu umrą :)

08:06, 26.10.2024

KebabKebab

1 1

W Borku Wielkopolskim by coś się przydało takiego otworzyć. Bo tam nie na co jeść dramat i porażka .Komuś może coś wpadnie do głowy jakiś dobry pomysł. Dosyć jedzenia z biedronki .Chodzi po mieście temat fajnej pizzeri z Jarocina czy ktoś coś wie ?

06:14, 26.10.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Admirał LebiodaAdmirał Lebioda

3 3

Kiedyś najlepsze spagetti po bolońsku było każdy wie gdzie ale mocno zeszli na jakości produktów używanych do dania i czuć to w smaku. Teraz najlepsze spagetti po bolońsku jest w Czarnym Piecu i oby tak zostało.

06:46, 26.10.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Obywatel Obywatel

1 1

Obrzydliwy makaron w czarnym piecu to samo Pizza nie polecam omijać szerokim łukiem i jeszcze jest tam drogo!

07:58, 27.10.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

Brodacz Brodacz

0 0

Trochę spózniony wpis ale cóż .... Na moje to drugi Bangladesz.... Gdzie się człowiek nie obejrzy syf malaria aż Strach usiąść w spodniach za ,,5 ,,zł żeby ich nie uświnić a do tego ponoć kucharz drapie się po przyrodzeniu i idzie menu serwowac dla mnie jakaś masakra . Smacznego dla wychwalających .... Może traficie na włoska lub serek z pod Nap..tka będzie pyszne ,,smacznego ,,

22:34, 08.11.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

JoooJooo

0 0

Mi smakuje kuchnia, znam tą rodzinę i wiem że wkładają serce w to miejsce. Niestety mając na uwadze negatywne komentarze nie wiemy czy są szczere czy to noże konkurencja tak naprawdę. Ja się smakuje i chętnie wracam dl tego miejsca

10:43, 05.12.2024
Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%