Zamknij

Zdrowie przez cały rok

14:20, 24.02.2020 Artykuł sponsorowany Aktualizacja: 14:21, 24.02.2020
Skomentuj

Produkty ekologiczne i pochodzące ze świeżych upraw są tym, czego dziś coraz więcej Polaków oczekuje od swoich dostawców. Chętniej przyglądamy się jakości kupowanych produktów oraz czytamy skład zawarty na opakowaniu serka czy chleba. Z czego wynikają te zmiany zachowań konsumenckich?

Podstawowym motorem do zmian zachowań konsumenckich w Polsce czy na świecie jest wzrost świadomości konsumentów. Żyjąc w epoce informacyjnej i wysokiego rozwoju technologii, znalezienie szczegółów na temat, który nas interesuje, jest bardzo proste. Wystarczy kilka kliknięć w ekran naszego smartfona, by zdobyć tę wiedzę, którą przed laty można było odkryć, przeglądając sterty książek. Dzięki temu zaczęliśmy zdobywać wiedzę z obszarów zdrowej żywności i prowadzenia odpowiedniego stylu życia. 

Coraz chętniej sięgamy do produkty bio pochodzące ze świeżych upraw. Niemal przez cały rok możemy sobie pozwolić na konsumpcję bogatych w witaminy warzyw czy owoców, które są wolne od konserwantów. Trudniejsze jest to w zimie, gdy mamy ograniczone możliwości zakupu świeżych roślin. Z odsieczą przychodzą jednak przetwory, które wykonane w okresach letnich, stanowią skumulowaną porcję zdrowia zamkniętą w słoiku.

Względny dobrobyt społeczeństw to drugi czynnik, który można uznać za istotny w kontekście zmian zachowań konsumentów. Posiadając więcej zasobów finansowych, chętniej nabywamy nie tylko większe ilości dóbr, ale również stawiamy na lepszą jakość produktów. W konsekwencji spiżarnie wypełniają się tymi produktami, które są stworzone z wysokiej jakości składników z ograniczoną ilością chemii. Półprodukty, ogórki konserwowe, papryka marynowana, grzyby czy dżemy są dziś coraz częściej kupowane z regionalnych, ekologicznych upraw od małych dostawców. Dzięki temu mamy większa pewność, że to, co spożywamy, jest zdrowsze i mniej szkodliwe dla rozwoju naszego organizmu.

Nabywanie produktów lokalnych to nie tylko rozwiązanie stosowane w Polsce. Za granicą, np. we Włoszech - kraju słynącego z doskonałej kuchni - “prodotii chilometro 0”, czyli produkty lokalne, cieszą się bardzo dużą popularnością w bardzo wielu regionach. Jest to wariant, który także ogranicza dodatkowe koszty związane z transportem żywności. 

 

Przemiany konsumpcyjne, które obserwujemy w ostatnim czasie, są dobrym znakiem. Wielu z nas zwraca szczególną uwagę na to, co kupuje, a następnie spożywa. Wzrost świadomości i chęć utrzymywania zdrowej diety to efekty, które niezwykle cieszą lekarzy, a także dietetyków czy trenerów personalnych.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%