Produkty ekologiczne i pochodzące ze świeżych upraw są tym, czego dziś coraz więcej Polaków oczekuje od swoich dostawców. Chętniej przyglądamy się jakości kupowanych produktów oraz czytamy skład zawarty na opakowaniu serka czy chleba. Z czego wynikają te zmiany zachowań konsumenckich?
Podstawowym motorem do zmian zachowań konsumenckich w Polsce czy na świecie jest wzrost świadomości konsumentów. Żyjąc w epoce informacyjnej i wysokiego rozwoju technologii, znalezienie szczegółów na temat, który nas interesuje, jest bardzo proste. Wystarczy kilka kliknięć w ekran naszego smartfona, by zdobyć tę wiedzę, którą przed laty można było odkryć, przeglądając sterty książek. Dzięki temu zaczęliśmy zdobywać wiedzę z obszarów zdrowej żywności i prowadzenia odpowiedniego stylu życia.
Coraz chętniej sięgamy do produkty bio pochodzące ze świeżych upraw. Niemal przez cały rok możemy sobie pozwolić na konsumpcję bogatych w witaminy warzyw czy owoców, które są wolne od konserwantów. Trudniejsze jest to w zimie, gdy mamy ograniczone możliwości zakupu świeżych roślin. Z odsieczą przychodzą jednak przetwory, które wykonane w okresach letnich, stanowią skumulowaną porcję zdrowia zamkniętą w słoiku.
Względny dobrobyt społeczeństw to drugi czynnik, który można uznać za istotny w kontekście zmian zachowań konsumentów. Posiadając więcej zasobów finansowych, chętniej nabywamy nie tylko większe ilości dóbr, ale również stawiamy na lepszą jakość produktów. W konsekwencji spiżarnie wypełniają się tymi produktami, które są stworzone z wysokiej jakości składników z ograniczoną ilością chemii. Półprodukty, ogórki konserwowe, papryka marynowana, grzyby czy dżemy są dziś coraz częściej kupowane z regionalnych, ekologicznych upraw od małych dostawców. Dzięki temu mamy większa pewność, że to, co spożywamy, jest zdrowsze i mniej szkodliwe dla rozwoju naszego organizmu.
Nabywanie produktów lokalnych to nie tylko rozwiązanie stosowane w Polsce. Za granicą, np. we Włoszech - kraju słynącego z doskonałej kuchni - “prodotii chilometro 0”, czyli produkty lokalne, cieszą się bardzo dużą popularnością w bardzo wielu regionach. Jest to wariant, który także ogranicza dodatkowe koszty związane z transportem żywności.
Przemiany konsumpcyjne, które obserwujemy w ostatnim czasie, są dobrym znakiem. Wielu z nas zwraca szczególną uwagę na to, co kupuje, a następnie spożywa. Wzrost świadomości i chęć utrzymywania zdrowej diety to efekty, które niezwykle cieszą lekarzy, a także dietetyków czy trenerów personalnych.
Matka 10-letniej dziewczynki przerywa milczenie! Policj
Widzę tutaj wylew pisuarowych "świętych katolików" anty hallween. To zabawa dla dzieci, frajda, że cukierków sobie nazbierają. Jak widać nawiedzone pisiory, fanatycy religijni nawet dzieci są wstanie otróć, okaleczyć lub nawet zabić. Podobno lewactwo takie patusowe ale takiego zagrożenia dla społeczeństwa nie stanowi. 31 października zatruwa cukierki a 1 listopada w pierwszej ławce w kościele i pierwszy do komuni leci.
CZYTELNIK
11:02, 2025-11-05
Matka 10-letniej dziewczynki przerywa milczenie! Policj
Przecież tyle się o tym słyszy a pazerne jeszcze puszczają swoje dzieci na żebry zamiast samemu im kupić.
Bolo
10:38, 2025-11-05
Matka 10-letniej dziewczynki przerywa milczenie! Policj
Ludzie co wy macie w głowach. A jakby to było wasze dziecko. Opanujcie się
zenek
10:37, 2025-11-05
Żarty się skończyły. Głos w sprawie cukierków halloween
Ciekawe co będzie w cuksach za rok 🤣🤣🤣
Stary
10:36, 2025-11-05
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gostyn24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz