Zamknij
REKLAMA

Dynia - pomarańczowa królowa jesieni

14:40, 14.01.2020 | Artykuł sponsorowany
Skomentuj

Z czym kojarzy wam się dynia? Zapewne jednym z pierwszych skojarzeń będzie wydrążony w niej lampion i Halloween. A to nierozerwalnie łączy się z porą spadających liści i dominujących na zewnątrz kolorów: żółtym, bordowym i brązowym. Ale dynia jest czymś więcej niż tylko okolicznościową dekoracją. To sezonowe warzywo, które ma sporo wartości odżywczych i świetnie sprawdzi się w roli jesiennego obiadu. Pokażemy kilka pomysłów na to, jak wykorzystać dynię w diecie.

Potrawy z dyni – co można z niej zrobić?

Odpowiedź na to pytanie nie jest prosta, ponieważ lista możliwości jest naprawdę długa. Co się na niej znajduje? Proste w przygotowaniu dania na gorąco, pożywne śniadania, przekąski albo słodkie desery – każdą z tych rzeczy zrobisz z użyciem dyni!

Zupa krem z dyni jest bardzo prosta. Ma gęstą konsystencję i działa rozgrzewająco, dzięki doprawieniu jej imbirem i kurkumą. Oprócz dyni korzystamy także z marchewki, ziemniaków, cebuli i kawałka świeżego imbiru, chociaż możemy wykorzystać też tarty. Ugotowane warzywa wrzucamy do jednego garnka z podsmażoną cebulką. Kiedy już wszystko zmięknie, doprawiamy i blendujemy. Do ozdoby możemy wykorzystać odrobinę jogurtu naturalnego i pestki dyni.

Na śniadanie możemy zaserwować placki z dyni. Mogą mieć zarówno formę słodkich racuchów, jak również naleśników na słono gotowych do polania sosem imbirowym. W sieci można znaleźć wiele doskonałych przepisów na to, jak je przyrządzić. Najprostszym z nich jest ten zbliżony do racuchów z jabłkami, tyle że zamiast nich wykorzystamy dynię. Tutaj możesz się zaopatrzyć w pestki dyni https://ebakalland.pl/bakalie/ziarna.

Nic się nie zmarnuje

Dynia pełna jest miąższu oraz pestek. Te składniki również możemy z powodzeniem wykorzystać w naszych przepisach. Świetnym sposobem na ich użycie jest zrobienie pasztetu z dyni. Potrzebujemy do tego ciecierzycy, kaszy jaglanej i pieczarek oraz odrobiny przypraw. Podduszone na wolnym ogniu składniki po doprawieniu miksujemy i wkładamy do blaszki do pieczenia. Tak przygotowany pasztet będzie świetnie nadawał się do kanapek, a także jako osobna przekąska – zwłaszcza, gdy posmarujemy go żurawiną.

Pestki dyni możemy wykorzystać na wiele sposobów. Z racji tego, że są one cennym źródłem cynku, bardzo korzystnie wpływają na męski układ rozrodczy. Są smaczną i dobrze wyglądającą dekoracją do potraw i deserów. Mogą być także chrupiącą przekąską same w sobie i z powodzeniem zastąpić pestki słonecznika. Jeśli je wysuszymy lub uprażymy, wystarczy wrzucić do słoika i sięgać po nie, gdy dopadnie nas mały głód. Można także kupić gotowe do jedzenia pestki w opakowaniu.

 

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© gostyn24.pl | Prawa zastrzeżone