Zamknij
REKLAMA

Pierś z kurczaka – jak pysznie ją przyrządzić?

09:05, 03.07.2019 | Artykuł sponsorowany
Skomentuj

Pierś z kurczaka to jedno z ukochanych dań Polaków. Jest lekkie, smaczne i łatwe do przygotowania – co nie jest bez znaczenia dla początkujących amatorów gotowania. W sezonie wiosenno-letnim warto pokusić się o jedną z ciekawszych jego wersji: pierś z kurczaka ze szparagami. To nie tylko smakowity obiad, ale i bomba witaminowa dostarczająca nam cennych substancji odżywczych. Szparagi to warzywo cenione od starożytności za swoje prozdrowotne właściwości: dziś moda na nie znów powraca. Jak je zatem przygotować, tak by było nie tylko zdrowo, ale i smacznie?

Pierś z kurczaka ze szparagami – rożne wersje tego samego dania

Zanim przejdziemy do przepisów, warto wspomnieć, że pierś z kurczaka króluje na naszych stołach już od dawna. Z badań z 2014 roku wynika, że 67 proc. Polaków deklarujących spożycie mięsa kurzego kilka razy w tygodniu, sięga właśnie po pierś kurczaka bez skóry. Sięgają po nią również ci, którzy takie mięso spożywają sporadycznie. Najczęściej kupujemy pierś z kurczaka w małych sklepach firmowych lub osiedlowych, dbając o jego jakość. Z kolei według badań naukowców dotyczących oferty gastronomicznej w obiektach wypoczynkowych, aż 81,5 proc. lokali dba o to, by w ich menu znalazła się właśnie pierś z kurczaka. Wynika z tego, że to jedno z najczęściej wybieranych przez letnich gości obiadowych dań. Ogromną popularnością cieszy się także grillowana pierś z kurczaka – jej smak oceniany jest najwyżej ze wszystkich rodzajów grillowanego mięsa! Nic więc dziwnego, że w pismach kulinarnych i w internecie zaroiło się od przepisów na różne wersje grillowanego kurczaka. Spójrzmy na kilka z nich!

Pierś z kurczaka grillowana z cytryną i tymiankiem – lekka i aromatyczna!

Jedną z prostszych wersji grillowanej piersi z kurczaka jest niewątpliwie wersja z tymiankiem i cytryną. Dużym plusem jest to, że by ją przyrządzić, nie potrzebujemy zbyt wiele składników. Wystarczą nam:

- dwie piersi z kurczaka;

- połówka cytryny;

- łyżka suszonego tymianku;

- pięć łyżek oliwy extra vergine;

- dwa ząbki czosnku.

Piersi z kurczaka należy dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i wyczyścić ze wszystkich żyłek i kawałeczków tłuszczu. Standardowo przecinamy je w poprzek, roztłukujemy na cienkie płaty mięsa i posypujemy solą i pieprzem. Osobno, w głębszym naczyniu mieszamy sok z cytryny i drobno startą cytrynową skórkę z rozgniecionym czosnkiem, oliwą z oliwek i tymiankiem. Tą mieszaniną smarujemy piersi z kurczaka i odstawiamy je na dziesięć minut. W tym czasie możemy rozgrzać grill lub patelnię grillową. Następnie grillujemy mięso od dwóch do pięciu minut na jednej stronie, tak by pojawiły się ciemne paski. Warto zwrócić uwagę na fakt, że na patelni pierś z kurczaka będzie gotowa ciut wcześniej. Gotową grillowaną pierś podajemy ze świeżymi gałązkami tymianku, grillowanymi kromkami chleba lub oliwkami.

Dobrym pomysłem jest także połączenie grillowanej piersi z pesto z orzechów laskowych: pół szklanki orzechów należy wówczas zmiksować w blenderze z ząbkiem czosnku, połową szklanki listków bazylii, połową cytryny, trzema łyżkami startego parmezanu i pięcioma łyżkami oliwy z oliwek. Na koniec dodajemy sól. Tak przygotowane gęste pesto znakomicie współgra smakiem i aromatem z grillowaną piersią z kurczaka.

Grillowana pierś z kurczaka w ziołach – ależ to pachnie!

Ekstremalnie szybkim pomysłem na letni obiad jest też grillowana pierś z kurczaka w ziołach. Do tego jej zapach zapewni nam niemal tyle samo doznań sensorycznych, co sam smak. Jak ją przygotować? Potrzebne będą:

- dwie piersi z kurczaka;

- ząbek czosnku;

- łyżka oliwy z oliwek;

- łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki;

- łyżeczka sproszkowanej ostrej papryki;

- dwie łyżeczki suszonej bazylii;

- łyżeczka suszonego oregano;

- sól;

- pieprz.

Piersi z kurczaka należy najpierw standardowo oczyścić, umyć i osuszyć. Potem musisz je natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku. Osobno wymieszaj oliwę, słodką paprykę, ostrą paprykę, bazylię i oregano. Sosem, który powstanie, posmaruj mięso. Następnie włóż je do głębokiej miski i wstaw do lodówki – powinno tam przebywać od pół godziny do czterdziestu minut. W międzyczasie – rozgrzej grilla. Po wyciągnięciu piersi z kurczaka z lodówki, trzeba grillować je na obydwu stronach przez kolejne pół godziny. Gotowe! Tak aromatyczne danie dobrze smakuje podane standardowo: z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i surówką.

Grillowana pierś z kurczaka w marynacie czosnkowo-ziołowej– brzmi pysznie!

Jeszcze prostszym przepisem wydaje się pierś z kurczaka przygotowana w marynacie czosnkowo-ziołowej. Jak ją przyrządzić? Potrzebne będą:

- dwie niewielkie piersi z kurczaka;
- półtorej łyżki oleju z dodatkiem bazylii i czosnku;
- pół łyżeczki curry;
- pół łyżeczki sproszkowanego czosnku niedźwiedziego;
- pół łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki;
- pół łyżeczki soli;
- pół łyżeczki pieprzu.

Przygotowanie tej potrawy jest niezwykle proste. Piersi z kurczaka trzeba – jak zwykle – oczyścić, umyć i osuszyć. Z oleju, curry, czosnku niedźwiedziego, słodkiej papryki, soli i pieprzu robimy zaś marynatę, mieszając dokładnie składniki. Tak przygotowanym sosem smarujemy piersi z kurczaka i odstawiamy na dłużej do lodówki – optymalnie gdyby postało tam całą noc. Na drugi dzień smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej – wystarczy po około cztery minuty z każdej strony. Warto kilka razy lekko docisnąć mięso podczas smażenia. Tak przygotowane grillowane piersi z kurczaka w marynacie czosnkowo-ziołowej mają wręcz niezapomniany aromat!

Grillowana pierś z kurczaka po śródziemnomorsku – ekspresowy przepis

Lubisz sos tzaziki? On również może być wykorzystany do przyrządzenia pysznej wersji grillowanej piersi z kurczaka. Co będzie nam potrzebne?

- dwie podwójne piersi z kurczaka;

- cztery łyżki oliwy z oliwek;

- trzy ząbki czosnku;

- sok z cytryny;

- dodatkowe zioła do smaku (oregano, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie);

- sól;

- pieprz.

Zaczynamy standardowo od oczyszczenia, umycia i osuszenia piersi z kurczaka – jeśli są dość grube, możemy je przekroić. W osobnym naczyniu robimy marynatę: wlewamy tam oliwę z oliwek i sok z cytryny, wsypujemy rozgniecione ząbki czosnku, oregano, bazylię, sól, pieprz, majeranek i zioła prowansalskie oraz mieszamy wszystko. Następnie wkładamy do naczynia pierś z kurczaka i dokładnie obtaczamy ją w marynacie. Tak przygotowane piersi z kurczaka wkładamy do lodówki na około dwie godziny. Po upływie tego czasu wykładamy je prosto na gorący ruszt i pieczemy – po kilka minut z każdej strony. Do tak przyrządzonej i zamarynowanej grillowanej piersi z kurczaka idealnie pasować będzie sos tzaziki jako smakowity dodatek – doskonale podbije bowiem smak ziół prowansalskich czy oregano i bazylii.

Grillowana pierś z kurczaka ze szparagami – dlaczego warto ją jeść?

Szparagi od jakiegoś czasu budzą żywe zainteresowanie wśród amatorów gastronomii. Nic w tym dziwnego – już w starożytnym Rzymie szparag był niezwykle ceniony. Uprawiano go wówczas także w Egipcie i Grecji. Dziś największymi importerami tej rośliny są kolejno Chiny, Peru, USA, Niemcy i Hiszpania. W Polsce produkuje się rocznie około 4000 ton szparagów. Szparag lekarski to roślina niezwykle korzystna dla naszego zdrowia: znajdują się w nim bowiem flawonoidy będące doskonałymi przeciwutleniaczami. Są one korzystne w profilaktyce schorzeń układu krążenia, które stały się już chorobą cywilizacyjną naszej epoki. Inne zagraniczne badania wspominają o zawartości kwasu ferulowego, który jest cenną bronią w walce organizmu z demencją, opóźniając pojawienie się choroby Alzheimera. W szparagach znajdują się też roślinne sterole, które mogą wpływać na obniżenie się poziomu cholesterolu we krwi. Wreszcie – te cenne rośliny dostarczają nam też składników mineralnych. Warto więc zadbać o szparagi jako dodatek w naszej kuchni – również do grillowanej piersi z kurczaka!

Pierś z kurczaka z zielonymi szparagami – jak ją przyrządzić?

Grillowana pierś z kurczaka z zielonymi szparagami zaczyna podbijać nasze stoły zwłaszcza w sezonie wiosennym – świadczy o tym liczba przepisów w Internecie. Jak łatwo ją przygotować? Potrzebne będą:

- dwie piersi z kurczaka;

- jogurt naturalny;

- cytryna;

- pęczek szparagów (zielonych)

- pieprz;

- sałata;

- pietruszka;

- łyżka oliwy;

- ząbek czosnku;

- sól.

Oczyszczone, umyte i osuszone piersi z kurczaka trzeba natrzeć pieprzem, solą i oliwą z oliwek oraz posiekanym czosnkiem. Nieco oliwy podajemy na rozgrzewaną patelnię grillową. Grillujemy mięso z kurczaka do zrumienienia się, a w międzyczasie płuczemy szparagi, odcinamy ich twarde końcówki i gotujemy do miękkości – najlepiej na parze. Układamy je wraz z sałatą i piersią z kurczaka na półmisku, a mięso polewamy jogurtem naturalnym z dodatkiem posiekanej pietruszki. Prawda, że proste? Zatem – smacznego!

Źródła: Batorska, M., Michalczuk, M., Damaziak, K., Siennicka, A., & Łojek, A. (2016). Kryteria wyboru mięsa w ocenie studentów. Wiadomości Zootechniczne, 54(1).Augustyńska-Prejsnar, A., & Sokołowicz, Z. (2014). Czynniki kształtujące jakość sensoryczną mięsa kurcząt brojlerów. Wiadomości Zootechniczne, 2(52). Augustynska-Prejsnar, A., Ormian, M., & Gajdek, G. (2014). Preferencje nabywcze" żywności wygodnej" pochodzenia drobiowego w opinii młodzieży akademickiej. Journal of Agribusiness and Rural Development, (04 [34]). Żmijewski, T., Pomianowski, J. F., Mozolewski, W., Wszelaczyńska, E., Pobereżny, J., Keutgen, A. J., ... & Knapowski, T. (2015). Ocena organoleptyczna różnych gatunków mięsa poddanych grillowaniu. Ekologia i Technika, 23(6), 405-408. Ołubiec-Opatowska, E., Pielak, M., Czarniecka-Skubina, E., & Głuchowski, A. (2018). Oferta gastronomiczna w turystyce na przykładzie polskich obiektów noclegowych. Zeszyty Naukowe Uczelni Vistula, (60 (3) Turystyka IV), 45-58. Fuentes-Alventosa JM, Rodríguez-Gutiérrez G, Jaramillo-Carmona S i wsp. Effect of extraction method on chemical composition and functional characteristics of high dietary fibre powders obtained from asparagus by-products. Food Chem 2009; 113:665-71. Podymiak M. Wielkopolskie szparagi. Hasło Ogr 2005; Nr 8 Moreno-Rojas R, Zurera-Cosano G, Amaro-López MA. Mineral elements distribution in fresh asparagus. J Food Comp Anal 1992; 5(2):168-71.

 

(Artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© gostyn24.pl | Prawa zastrzeżone