Zamknij

Formy silikonowe do deserów - akcesoria kuchenne, które warto mieć

10:42, 23.07.2021 Aktualizacja: 10:44, 23.07.2021
Skomentuj Foto: Zleceniodawca Foto: Zleceniodawca

Każdy lokal gastronomiczny, który zajmuje się przygotowywaniem deserów, powinien być odpowiednio wyposażony. Niezbędne będą oczywiście urządzenia do wypieków, ale przydatne mogą okazać się także akcesoria kuchenne, które znacznie przyspieszą pracę. Dziś przyjrzymy się formom silikonowym do deserów. Czy będą one dobrym rozwiązaniem do kuchni gastronomicznej? Jakie są ich rodzaje i jak je używać? Przekonajmy się!

Formy silikonowe do pieczenia - co je wyróżnia?

Każdy z nas doskonale zna blaszki do pieczenia, które istnieją na rynku od wielu lat. Silikonowe foremki to możliwość, która dzięki swej funkcjonalności powoli wypiera modele ze stali nierdzewnej i ocynkowane. Dlaczego się tak dzieje? Formy silikonowe do pieczenia są bardzo elastyczne, co znacznie ułatwia nie tylko pieczenie, ale i samo przechowywanie takiego przedmiotu kuchennego. 

Bardzo ważnym aspektem pod względem praktycznym jest również to, że każda forma silikonowa posiada specjalną powłokę, do której nie przywiera ciasto. Z takiej formy z łatwością wyjąć można gotowy już wypiek po prostu wywijając ją na drugą stronę. To także znacznie ułatwia jej czyszczenie, pozwalając dotrzeć nawet do trudno dostępnych miejsc. Jest to korzystny aspekt również pod względem przechowywania - silikonową foremkę, w odróżnieniu od blaszanych modeli, z łatwością można zwinąć i schować nawet w niewielkiej szufladzie kuchennej, co jest tak niezwykle ważnym aspektem w każdej przestrzeni gastronomicznej.

Rodzaje foremek silikonowych do deserów



Po cały czas zwiększającej się różnorodności form silikonowych dostępnych w sprzedaży można zaobserwować rosnący wzrost zainteresowania tego typu produktami. Trudno się temu dziwić, gdy tak wiele są w stanie wnieść do naszej pracy. Dzięki nim staje się ona prostsza, ale i szybsza, jednocześnie eliminując szansę na niepowodzenie, jakie mogłoby mieć miejsce np. przy wyciąganiu ciasta. W sprzedaży dostępne są w przeróżnych formach, które dostosować można do swoich potrzeb. Jakie wypieki tworzysz w swoim lokalu? Czy są to torty, czy może niewielkie ciastka? Warto to przemyśleć przed kupnem konkretnego typu foremki. W ten sposób zyskujemy bowiem artykuł kuchenny, który najlepiej się sprawdzi w danym przypadku.

 

Jakie rodzaje forem silikonowych możemy wyróżnić? Wszystko zależy od tego, jakie kryterium przyjmiemy. Najpowszechniejsze są jednak modele wykorzystywane do przygotowywania niewielkich ciastek lub ozdób na torty, m.in. w kształcie donutów czy różnokształtnych babeczek, ale również w kształcie niewielkich kulek, spirali, migdałków, listków, jabłek, a nawet plastrów miodu. 

Silikonowa foremka do pieczenia bardzo często wykorzystywana jest również do tworzenia wypieków okazjonalnych na dużą skalę, np. z okazji Walentynek czy Bożego Narodzenia. W lokalach gastronomicznych szykujących ciastka na tego typu okazje mogą przydać się więc formy w kształcie serc o różnej wielkości, modele śnieżek, bałwanków czy niewielkich mikołajów. Gdzie ich szukać? Te i wiele innych znajdziesz w sklepach internetowych, takich jak Polmarkus.

Silikonowe formy do pieczenia - jak używać?

Używając foremek silikonowych warto pamiętać o tym, aby nie miały one bezpośredniego kontaktu z płomieniami. Ważne jest również to, by nigdy nie kroić gotowego ciasta znajdującego się jeszcze wewnątrz silikonowej foremki, gdyż ostry nóż z łatwością zniszczy jej powierzchnię. Poza tymi aspektami są to akcesoria kuchenne, które wykorzystuje się tak, jak klasyczne blaszki ze stali nierdzewnej - tyle, że o wiele bardziej funkcjonalne. Warto po nie sięgnąć, wyposażając kuchnię cukierni lub restauracji, a przygotowywanie deserów stanie się zdecydowanie prostsze z zawsze pięknym efektem.

Materiał partnera
 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%