Zamknij
REKLAMA

Smaczne i zdrowe dania na kolację – zobacz, co jeść na lekką kolację

12:00, 14.07.2021 |
Skomentuj Foto: Zleceniodawca

Kolacja jest jednym z podstawowych posiłków, które codziennie powinno się spożywać. Polecane dania na kolację powinny być przede wszystkim smaczne, ale też zdrowe i lekkostrawne – po to, aby nie zasypiać z uczuciem ciężkości. Jak powinna wyglądać zdrowa i szybka kolacja? Który pomysł na kolację jest najlepszy? Oto sprawdzone przepisy na pożywną kolację – każda z nich będzie pyszna i łatwa w przygotowaniu.

Smaczne i zdrowe pomysły na kolację – sprawdź polecane lekkostrawne dania

Pomysł na kolację – fit sałatka z łososiem z piekarnika

Kolacja dla dwojga na szybko – czy jest możliwe, aby taką przygotować? Oczywiście! Warto przygotować smaczną sałatkę, która z pewnością skradnie serce miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Oto przepis na lekkostrawną sałatkę z łososiem, burakiem i orzechami dla dwóch osób.

Lista składników:

  • 500 g filetu z łososia
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 3 średnie buraki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • połówka cytryny + sok
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Upiecz buraki w piekarniku (60 minut w 180 st. C bez termoobiegu). Następnie wystudź buraki, obierz je i pokrój na cienkie plasterki.

Pokrój łososia na podłużne plastry. Następnie włóż go do naczynia żaroodpornego i przypraw solą oraz pieprzem. Delikatnie polej łososia oliwą z oliwek, a następnie wstaw rybę na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

Ułóż buraka na dwóch osobnych talerzach i posyp go posiekanymi orzechami oraz drobno skrojoną pietruszką. Połóż na burakach upieczonego łososia z piekarnika. Ozdób pokrojonymi plastrami cytryny i skrop łososia sokiem z cytryny oraz olejem z pestek winogron. Podawaj na ciepło, zaraz po wyjęciu łososia z piekarnika.

Naleśniki dla dzieci – szybka kolacja na słodko

Szukasz ciekawego sposobu na pyszną kolację, którą ze smakiem zjedzą dzieci? Maluchy raczej niechętnie będą jeść fit sałatkę z łososiem i burakiem. Z całą pewnością spróbują jednak naleśników z truskawkami na ciepło lub na zimno. To świetna propozycja kolacji na słodko dla dzieci, które na pewno zechcą spróbować kolorowych naleśników. Jedno jest pewne – talerze będą puste!

Lista składników:

a) ciasto na naleśniki

  • 370 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml szklanki wody
  • 125 ml mleka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól

b) nadzienie naleśników

  • 500 g twarogu chudego
  • 500 g truskawek
  • 5 łyżek cukru pudru

Wsyp mąkę do miski. Dodaj do niej wodę, jajka, mleko, cukier, sól i olej słonecznikowy. Zmieszaj całość, a następnie zostaw na ok. pół godziny.

Przygotuj nadzienie ze zmielonego twarogu chudego, zmieszanego z cukrem pudrem. Twaróg wydaje się za suchy? Warto będzie wymieszać go z jogurtem naturalnym.

Rozgrzej patelnię do naleśników, a następnie kolejno wylewaj na nią ciasto. Smaż naleśniki po ok. 2-3 minuty z obu stron.

Wypełnij usmażone naleśniki nadzieniem, a następnie dodaj do środka truskawki pokrojone w połówki. Podawaj naleśniki posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Jeżeli szukasz przepisów na inne owocowe naleśniki lub szybkie dania dla dzieci na kolację, koniecznie zajrzyj tutaj: https://fajnegotowanie.pl/przepisy/rodzaje-posilkow/kolacja/.

Pyszna i zdrowa kolacja – zobacz, jak szybko ją przygotować!

Tradycyjna szakszuka z jajek i pomidorów

Szykujesz się na randkę? Kolacja dla dwojga na szybko będzie romantyczną niespodzianką, która z pewnością zaskoczy ukochaną osobę. Szakszuka to słynna tunezyjska potrawa, która jest bardzo zdrowa i pożywna. Przyrządzona z jajek i pomidorów będzie lekkostrawna i naprawdę pyszna. Szakszuka na pewno zasmakuje drugiej połówce!

Lista składników:

  • 2 duże pomidory
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • pół ząbka czosnku
  • przyprawy do smaku

Sparz pomidory, a następnie obierz je ze skórki i pokrój na ćwiartki. Wydrąż pomidory i zachowaj miąższ.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć 125 g masła, a także przepuszczony przez praskę czosnek. Dodaj miąższ z pomidorów.

Dorzuć na patelnię pokrojone w ćwiartki pomidory, a następnie dopraw je przyprawami do smaku. Wymieszaj całość i smaż już bez mieszania przez ok. 3 minuty. Dzięki temu pomidory będą mogły zachować swoją formę.

Do pomidorów wbij dwa jajka, a następnie dopraw je do smaku. Gotuj do momentu, aż zetnie się białko jajek. Podawaj z bułką grahamką albo świeżą bruschettą.

Pyszna kolacja – frytki z batatów z dipem czosnkowym

Bardzo prostym i smacznym sposobem na zdrową kolację są frytki z batatów, które można podać z dipem czosnkowym. To znakomita alternatywa dla tradycyjnych frytek smażonych na tłustym oleju. Bataty są smaczne, mało kaloryczne i pożywne. Oto pomysł na lekkostrawną kolację, która na pewno szybko zagości w stałym menu całej rodziny.

Lista składników:

a) bataty

  • 3 średnie bataty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawa do grilla
  • b) dip czosnkowy
  • 250 g jogurtu greckiego/ skyru
  • pół ząbku czosnku
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Umyj bataty i usuń z nich wszystkie niedoskonałości. Pokrój bataty w paski tak, aby przypominały kształtem proste frytki.

Zmieszaj ze sobą olej wraz z przyprawą do grilla. Zalej taką mieszanką pokrojone w paski bataty. Zostaw je w misce na ok. kwadrans po to, aby przesiąkły olejem i przyprawą.

Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Następnie ułóż na niej bataty obtoczone w oleju i przyprawie. Piecz przez ok. 45 minut w 180 st. C (bez termoobiegu).

Przełóż jogurt grecki do miseczki. Dodaj do niego pół ząbku czosnku przeciśniętego przez praskę, a także pieprz i sól. Dodaj drobno posiekaną pietruszkę. Podawaj z upieczonymi batatami – na ciepło lub na zimno. Smacznego!

()
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
0%