Kuchnia bez solidnego zestawu noży jest jak uczeń bez jedynki czy żołnierz bez karabinu. Można przejść przez życie z jednym nożem u boku, naszym priorytetem jest jednak coś innego. Są to komfort i czerpanie przyjemności z wykonywanych czynności. Jest to satysfakcja płynąca spod ręki, kiedy pod ostrzem noża pojawiają się kolejne produkty.
Odpowiednie noże kuchenne będą jak zgrany zespół lub jak najlepszy przyjaciel – niezawodne. Jednak w każdej relacji partnerskiej troska powinna być obustronna. Kiedy wiemy, jakie noże do kuchni kupić, musimy zadać sobie kolejne pytanie. Jak się obchodzić z nożami, aby posłużyły nam przez lata? Zapoznaj się również z najtrafniejszymi opiniami o nożach i marce Welmax.
Noże kuchenne służą nam do przygotowania żywności. Niektórzy złośliwcy powiedzą, że w piekle istnieje oddzielne miejsce dla osób, które podważają wieka słoików nożem. Wiemy, jak bardzo kusi uciążliwy słoik, ale należy się za wszelką cenę powstrzymać. Pierwsza złota zasada konserwacji noży – nigdy nie używaj ich do otwierania słoików. Oprócz tego istotne są też elementy takie, jak mycie, ostrzenie, przechowywanie, a nawet dobór odpowiedniej deski do krojenia.
Najlepiej od razu i ręcznie. Nie należy zostawiać resztek żywności do zaschnięcia, ponieważ wymaga to później od nas mocniejszego tarcia, a kwasy zawarte w niektórych produktach, np. w cytrusach lub pomidorach, źle wpływają na stal. Aspektem często pomijanym jest również osuszanie noży. Co więcej, jeżeli rękojeść wykonana jest z drewna, należy wykluczyć zmywarkę. Drewniany materiał raz na jakiś czas impregnować np. olejem jadalnym. Wtedy nie straci on koloru i zostanie zabezpieczony przed pękaniem.
Wszystko zależy od materiału, z którego wykonany jest nóż. Najczęściej spotykanym jest stal nierdzewna. W takiej sytuacji sprawdzi się ostrzałka manualna lub prętowa. Noże ostrzymy regularnie w kierunku od siebie. Ważne, aby nie dyskryminować żadnej ze stron – każda zasługuje na jednakową liczbę pociągnięć. Wtedy mamy pewność, że wszyscy będą zadowoleni. Popularnym mitem jest, że ostry nóż to niebezpieczny nóż. W rzeczywistości sprawy mają się zupełnie inaczej. Naostrzony nóż to taki, który umożliwia nam precyzyjne i opanowane ruchy oraz nie wymaga od nas użycia siły. Dzięki temu, to my mamy nad nim kontrolę, a nie on nad nami.
O co ten krzyk? Kucharze odrzucają deski ze szkła, kamienia lub marmuru. O mniej radykalnym, lecz nadal nieprzychylnym, podejściu mówi się także w przypadku tworzyw sztucznych. Co nam pozostaje w takim razie? Żartobliwie można pokusić się o opinię, że blat. ? Jednak w naturze noże kuchenne najchętniej występują z deskami drewnianymi. Te nie tępią ich tak bardzo, jak cała reszta.
Ostatnia kwestia to przechowywanie noży. Trudno jest wyobrazić sobie kuchnię bez noża. Pełni on tam kluczową funkcję, towarzyszy nam w większości czynności tam wykonywanych, kucharze twierdzą, że dobry nóż jest jak przedłużenie ręki. Ze względu na to nasze noże zasługują na specjalne traktowanie. Nie będziemy w stanie im go zapewnić, jeżeli swoje chwile wytchnienia będą spędzać w szufladzie z całą resztą przyborów kuchennych.
Najczęstszym wyborem jest stojak na noże. Tak, jak w przypadku deski do krojenia preferowanym materiałem jest oczywiście drewno. Ostatnio w nowych aranżacjach mieszkań i domów pojawia się element magnetyczny, gdzie noże swoje miejsce najczęściej znajdują na pochyłym bloku. Taki blok magnetyczny jest w stanie utrzymać nawet tasak. Stojaki czy bloki na noże można dostać osobno, jednak przy zakupie całego zestawu noże+stojak możemy zakładać, że producent zadbał, aby materiały z których obie powierzchnie zostały wykonane będą żyć w symbiozie. Tak jest w przypadku zestawu noży Puro. Pochyły blok magnetyczny eliminuje możliwość gromadzenia się wody i wilgoci, a struktura dobrze zaimpregnowanego drewna sprawia, że na bloku nie zbierają się bakterie. Nasze noże mają zapewnione odpowiednie warunki!
Na koniec warto jest też podkreślić, że o trwałości noży świadczy ich tworzywo. Noże Puro są wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Są bardziej odporne na zniszczenia mechaniczne i rdzę, co znacznie ułatwia omówioną wyżej konserwację. Każdy z noży w zestawie, a jest ich pięć, ma inną funkcję. Możemy tam wymienić nóż szefa kuchni, nóż do filetowania, nóż do pieczywa, nóż uniwersalny oraz nóż do warzyw. Naturalnie różnią się długością i rodzajem ostrza w zależności od przeznaczenia. Praca z nimi jest precyzyjna, bezpieczna i nie wymaga wysiłku.
Kiedy już wiesz, w jaki sposób obchodzić się z nożami i wiesz czego im potrzeba, możesz w pełni wykorzystać ich potencjał. A nuż, widelec się skusisz na nasz komplet noży Puro?
Najciekawsze opinie od zadowolonych klientów o firmie Welmax :
- “Mam w domu kilka produktow z tej firmy, oprocz dibrej jakosci wykonania są funkcjonalne i trwale w uzytkowaniu. warto zapoznac się z ofertą, ktora sie ciagle rozrasata” – Marian
- “Na szczęście cena idzie w parze z jakością. Polecam.” Dariusz
- “Solidna polska firma. Warto wspierać swoich,tym bardziej jak produkty same się bronią jakością.” Rafał S.
- “Bardzo mnie cieszy, że Welmax poszerza swoją ofertę o coraz to nowe produkty zdrowotne. Mata masująca zdała egzamin! Czekam na kolejne urządzenia” Ela
- “Polecam produkty Welmax, bo to jedna z niewielu polskich firm z taką ofertą i podejściem do klienta. Wielki plus za pokazy i możliwość dokładnego zapoznania się z asortymentem przed zakupem.” Kasia i Mariusz
Materiał partnera
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz