Zamknij

Noże kuchenne - co zrobić, aby posłużyły przez lata?

16:40, 22.02.2021 Aktualizacja: 16:56, 22.02.2021
Skomentuj

Kuchnia bez solidnego zestawu noży jest jak uczeń bez jedynki czy żołnierz bez karabinu. Można przejść przez życie z jednym nożem u boku, naszym priorytetem jest jednak coś innego. Są to komfort i czerpanie przyjemności z wykonywanych czynności. Jest to satysfakcja płynąca spod ręki, kiedy pod ostrzem noża pojawiają się kolejne produkty. 

Odpowiednie noże kuchenne będą jak zgrany zespół lub jak najlepszy przyjaciel – niezawodne. Jednak w każdej relacji partnerskiej troska powinna być obustronna. Kiedy wiemy, jakie noże do kuchni kupić, musimy zadać sobie kolejne pytanie. Jak się obchodzić z nożami, aby posłużyły nam przez lata? Zapoznaj się również z najtrafniejszymi opiniami o nożach i marce Welmax

Jak dbać o noże?

Noże kuchenne służą nam do przygotowania żywności. Niektórzy złośliwcy powiedzą, że w piekle istnieje oddzielne miejsce dla osób, które podważają wieka słoików nożem. Wiemy, jak bardzo kusi uciążliwy słoik, ale należy się za wszelką cenę powstrzymać. Pierwsza złota zasada konserwacji noży – nigdy nie używaj ich do otwierania słoików. Oprócz tego istotne są też elementy takie, jak mycie, ostrzenie, przechowywanie, a nawet dobór odpowiedniej deski do krojenia.

Najlepiej od razu i ręcznie. Nie należy zostawiać resztek żywności do zaschnięcia, ponieważ wymaga to później od nas mocniejszego tarcia, a kwasy zawarte w niektórych produktach, np. w cytrusach lub pomidorach, źle wpływają na stal. Aspektem często pomijanym jest również osuszanie noży. Co więcej, jeżeli rękojeść wykonana jest z drewna, należy wykluczyć zmywarkę. Drewniany materiał raz na jakiś czas impregnować np. olejem jadalnym. Wtedy nie straci on koloru i zostanie zabezpieczony przed pękaniem.

A więc ostrzyć noże?

Wszystko zależy od materiału, z którego wykonany jest nóż. Najczęściej spotykanym jest stal nierdzewna. W takiej sytuacji sprawdzi się ostrzałka manualna lub prętowa. Noże ostrzymy regularnie w kierunku od siebie. Ważne, aby nie dyskryminować żadnej ze stron – każda zasługuje na jednakową liczbę pociągnięć. Wtedy mamy pewność, że wszyscy będą zadowoleni. Popularnym mitem jest, że ostry nóż to niebezpieczny nóż. W rzeczywistości sprawy mają się zupełnie inaczej. Naostrzony nóż to taki, który umożliwia nam precyzyjne i opanowane ruchy oraz nie wymaga od nas użycia siły. Dzięki temu, to my mamy nad nim kontrolę, a nie on nad nami.

Co z tą deską do krojenia?

O co ten krzyk? Kucharze odrzucają deski ze szkła, kamienia lub marmuru. O mniej radykalnym, lecz nadal nieprzychylnym, podejściu mówi się także w przypadku tworzyw sztucznych. Co nam pozostaje w takim razie? Żartobliwie można pokusić się o opinię, że blat. ? Jednak w naturze noże kuchenne najchętniej występują z deskami drewnianymi. Te nie tępią ich tak bardzo, jak cała reszta.


Jak przechowywać noże?

Ostatnia kwestia to przechowywanie noży. Trudno jest wyobrazić sobie kuchnię bez noża. Pełni on tam kluczową funkcję, towarzyszy nam w większości czynności tam wykonywanych, kucharze twierdzą, że dobry nóż jest jak przedłużenie ręki. Ze względu na to nasze noże zasługują na specjalne traktowanie. Nie będziemy w stanie im go zapewnić, jeżeli swoje chwile wytchnienia będą spędzać w szufladzie z całą resztą przyborów kuchennych.

Najczęstszym wyborem jest stojak na noże. Tak, jak w przypadku deski do krojenia preferowanym materiałem jest oczywiście drewno. Ostatnio w nowych aranżacjach mieszkań i domów pojawia się element magnetyczny, gdzie noże swoje miejsce najczęściej znajdują na pochyłym bloku. Taki blok magnetyczny jest w stanie utrzymać nawet tasak. Stojaki czy bloki na noże można dostać osobno, jednak przy zakupie całego zestawu noże+stojak możemy zakładać, że producent zadbał, aby materiały z których obie powierzchnie zostały wykonane będą żyć w symbiozie. Tak jest w przypadku zestawu noży Puro. Pochyły blok magnetyczny eliminuje możliwość gromadzenia się wody i wilgoci, a struktura dobrze zaimpregnowanego drewna sprawia, że na bloku nie zbierają się bakterie. Nasze noże mają zapewnione odpowiednie warunki!

 

Jakie noże wybierać, aby posłużyły przez lata?

Na koniec warto jest też podkreślić, że o trwałości noży świadczy ich tworzywo. Noże Puro są wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Są bardziej odporne na zniszczenia mechaniczne i rdzę, co znacznie ułatwia omówioną wyżej konserwację. Każdy z noży w zestawie, a jest ich pięć, ma inną funkcję. Możemy tam wymienić nóż szefa kuchni, nóż do filetowania, nóż do pieczywa, nóż uniwersalny oraz nóż do warzyw. Naturalnie różnią się długością i rodzajem ostrza w zależności od przeznaczenia. Praca z nimi jest precyzyjna, bezpieczna i nie wymaga wysiłku.

Kiedy już wiesz, w jaki sposób obchodzić się z nożami i wiesz czego im potrzeba, możesz w pełni wykorzystać ich potencjał. A nuż, widelec się skusisz na nasz komplet noży Puro?

Najciekawsze opinie od zadowolonych klientów o firmie Welmax :

- “Mam w domu kilka produktow z tej firmy, oprocz dibrej jakosci wykonania są funkcjonalne i trwale w uzytkowaniu. warto zapoznac się z ofertą, ktora sie ciagle rozrasata” – Marian

- “Na szczęście  cena idzie w parze z jakością. Polecam.” Dariusz

- “Solidna polska firma. Warto wspierać swoich,tym bardziej jak produkty same się bronią jakością.” Rafał S.

- “Bardzo mnie cieszy, że Welmax poszerza swoją ofertę o coraz to nowe produkty zdrowotne. Mata masująca zdała egzamin! Czekam na kolejne urządzenia” Ela

- “Polecam produkty Welmax, bo to jedna z niewielu polskich firm z taką ofertą i podejściem do klienta. Wielki plus za pokazy i możliwość dokładnego zapoznania się z asortymentem przed zakupem.” Kasia i Mariusz

Materiał partnera

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%