Zamknij
NEWS

6 interesujących faktów na temat suszonych owoców

art. sponsorowany + 14:43, 22.08.2024 Aktualizacja: 14:43, 22.08.2024
Fot. pixabay Fot. pixabay

Suszone owoce są szeroko stosowane w kuchni. Dodaje się je do wypieków, granoli i płatków owsianych, świątecznej kutii, a także do zup. Wiele osób lubi je jeść dla przyjemności, ponieważ są słodkie i smaczne i mogą być używane jako substytut deserów. Są dostępne w szerokiej gamie, więc można wybrać taki, który pasuje do każdego gustu, ale najbardziej popularnym i znanym suszonym owocem jest rodzynka. I nie jest to jedyny interesujący fakt na ich temat.

Główne rodzaje suszonych owoców

Suszone owoce to duża grupa owoców i jagód, które zostały wysuszone. Najczęściej odbywa się to w specjalnych piecach konwekcyjnych, w których owoce są wystawiane na działanie ciepłego powietrza, dzięki czemu stopniowo tracą wilgoć i wysychają. Metodą tą można przetwarzać różnorodne owoce i jagody. Najpopularniejsze suszone owoce to

  • rodzynki - mogą być jasne i ciemne. Są one wytwarzane odpowiednio z białych i czerwonych winogron rodzynkowych;
  • suszone śliwki - suszone śliwki. Zwykle stosuje się specjalną odmianę niebieskich śliwek, które mają słodką i mięsistą konsystencję;
  • suszone figi. Są to owoce drzewa figowego, które są zbierane, gdy są tak dojrzałe, jak to możliwe, gdy zgromadziły najwięcej cukru;
  • wiśnie i żurawina. Jagody te są bardzo popularnym surowcem do produkcji suszonych owoców. Po wysuszeniu zachowują pewną kwaskowatość, co sprawia, że ich smak jest mniej słodki;
  • Daktyle. Są to bardzo słodkie i bogate w skrobię suszone owoce wytwarzane z owoców palmy daktylowej;
  • Jabłka i gruszki są najpopularniejszymi suszonymi owocami w Ukrainie, ponieważ są łatwe do zrobienia nawet w domu i dobrze schną na słońcu.

Suszone owoce są również wytwarzane z innych owoców. W sprzedaży można znaleźć suszone brzoskwinie, melony, ananasy i kumkwaty. Ta różnorodność wskazuje na popularność i popyt na produkt. Jest to szczególnie imponujące, gdy weźmie się pod uwagę, że metoda zbierania owoców poprzez suszenie została wynaleziona przez starożytne ludy jako konieczność, w celu zachowania owoców przez długi okres czasu. I nie jest to tylko jeden interesujący fakt. Powiemy ci teraz o kilku innych.

6 najważniejszych faktów na temat suszonych owoców, których nie znałeś

  1. Suszenie owoców i warzyw to jedna z pierwszych metod konserwacji żywności, z której zaczęli korzystać ludzie. Nie wiadomo na pewno, który kraj jako pierwszy wynalazł tę metodę zbioru owoców, ale istnieją artefakty, które wskazują na rozpowszechnienie tej metody wśród starożytnych cywilizacji starożytnego Egiptu, Indii i Chin.
  2. Pierwszymi suszonymi owocami były daktyle i winogrona. Zawierają one dużą ilość glukozy, która z kolei działa jak naturalny środek konserwujący i pozwala na przechowywanie owoców przez długi czas. Obecnie można również kupić suszone owoce z innych rodzajów owoców lub jagód. Szeroka gama wysokiej jakości produktów jest dostępna na stronie CrazyBox, gdzie można również zamówić świeże owoce egzotyczne.
  3. Suszone owoce są bardzo pożywnym produktem. Mają one wyższe stężenie suchej masy, ponieważ woda wyparowuje z nich podczas przetwarzania. Jednak dzięki odpowiedniej technologii, gdy suszenie odbywa się stopniowo i tylko pod wpływem ciepła i powietrza, zachowują dużą ilość witamin i minerałów. Aby jednak zachować wszystkie te właściwości, suszone owoce powinny być przechowywane w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu.
  4. Suszone owoce mogą być stosowane jako substytut cukru, co czyni je popularnym produktem dla osób na diecie. Dodawane są do płatków śniadaniowych, jogurtów, twarogów, wypieków, a nawet zdrowych naturalnych słodyczy na ich bazie. Suszone owoce są również często dodawane do sałatek, a nawet dań mięsnych.
  5. Suszone owoce mogą być stosowane jako niskokaloryczna i zdrowa przekąska. Zawierają wiele przeciwutleniaczy i minerałów, a także nie zawierają cholesterolu i tłuszczu. Należy jednak jeść je z umiarem, ponieważ są dość słodkie. I należy wybierać suszone owoce, a nie suszone. Nie są tak atrakcyjne z wyglądu, bardziej suche, nie tak słodkie, ale wynika to z faktu, że nie były wcześniej gotowane w syropie cukrowym, a zatem są bardziej przydatne.
  6. Nawiasem mówiąc, jeśli mówimy o najdroższych suszonych owocach na świecie, to są to japońskie mandarynki Mikan, które są suszone na słońcu. Cena tego produktu może osiągnąć 250 USD/kg.
(art. sponsorowany)
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%