Zamknij

3 oryginalne wersje kanapek, które urozmaicą Twoje codzienne śniadanie!

10:14, 17.04.2024 art. sponsorowany Aktualizacja: 10:14, 17.04.2024

Śniadania wcale nie muszą być monotonne. Jeśli zostaną odpowiednio przygotowane, mogą rozpieszczać podniebienie, wspierać zdrowie i dodawać energii do nadchodzących obowiązków. W jaki sposób przyrządzić zwykłe kanapki, aby były wspaniałym rozpoczęciem każdego dnia? Przekonaj się!

Klasyczne kanapki z serem, szynką i pomidorem są wprawdzie smaczne, jednak szybko się nudzą. Można przyrządzić je bardziej pomysłowo i jednocześnie dostarczyć do organizmu ogromne ilości witamin i minerałów. Dobra piekarnia zaoferuje Ci świeży chleb lub bułki, jednak od Ciebie zależy dobór pozostałych składników. Poznaj 3 oryginalne przepisy na kanapki!

Chleb tygrysi z grillowanym kurczakiem

Chleb tygrysi to prawdziwy grillowy przebój. Pieczywo pszenne z dodatkiem mąki żytniej i prażonej cebulki jest idealnym pokreśleniem smaku słonecznego poranka. Pieczywo swój wyjątkowy smak zawdzięcza skórce, na której znajduje się pikantna pasta z czarnego pieprzu i soli morskiej. Kromki chleba tygrysiego najlepiej smakują jako grzanka podana na ciepło. Po podgrzaniu ułóż na nich kolejno: plaster sera cheddar, cienką, grillowaną pierś z kurczaka obtoczoną ziołami i przyprawą gyros, plaster czerwonej cebuli, liść świeżej sałaty, plastry pomidora i ogórka.

Tak przygotowana kanapka da Ci energię na cały dzień. Stanowi bogate źródło białek, węglowodanów oraz składników mineralnych. Sytość na długi czas gwarantowana! Pierś kurczaka możesz upiec również w piekarniku lub w opiekaczu.

Sprawdź także: 5 ciast, z których słynie Polska – czy jest wśród nich Twój faworyt?

Bułka ze słonecznikiem z pastą tuńczykową

Jeśli masz nieco więcej czasu, koniecznie przygotuj warzywną pastę z tuńczykiem. Możesz również zrobić ją dzień wcześniej. Pokrój w drobną kostkę: 3 ogórki konserwowe, małą cebulę czerwoną, pęczek świeżego koperku. 4 jajka ugotowane na twardo rozgnieć widelcem. Wszystkie składniki zmieszaj w misce, po czym dodaj puszkę tuńczyka w sosie własnym (odlewając wcześniej płyn), 3 łyżki kukurydzy, 2 łyżki majonezu, łyżeczkę musztardy oraz sól i pieprz do smaku.

Aby smakowała jeszcze lepiej, sięgnij po świeże, chrupiące bułki. Świetnie sprawdzą się bułki ze słonecznikiem – pszenno-żytnia z dodatkiem mąki kukurydzianej. Stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego, a ziarna słonecznika wspaniale uzupełnią smak przygotowanej pasty.

Chleb zbójecki z awokado i jajkiem po benedyktyńsku

Ostatnią smaczną propozycją śniadaniową jest chleb zbójecki z dodatkiem awokado i jajkiem po benedyktyńsku. To chleb żytnio-pszenny wypiekany na naturalnym zakwasie żytnim z wysoką zawartością mąki żytniej. Wyróżnia się starannie dobraną kompozycją ziaren i nasion (siemię lniane, słonecznik, pszenica, płatki owsiane, płatki żytnie). Idealnie pasuje do dojrzałego awokado!

Wystarczy pokroić awokado w cienkie plastry (lub zblendować je na pastę), ułożyć na kromkach chleba zbójeckiego, opruszyć solą i pieprzem, a następnie położyć na awokado jajko po benedyktyńsku. Na wierzch warto dodać ulubione kiełki lub nasiona chia. Smacznego!

(art. sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%