Zamknij

Rekordowa kolacja, jakiej jeszcze nie było! To już nie jest lokalny poziom. W przyszłości mogą "nieźle namieszać"

12:34, 27.03.2023 Artykuł sponsorowany Aktualizacja: 12:07, 10.08.2023
Foto: Zdjęcia Smaków Foto: Zdjęcia Smaków

To jedna z najbardziej popularnych restauracji w regionie, słynąca z wyśmienitej kuchni i niepowtarzalnego klimatu. Wszystko za sprawą świetnej organizacji właścicieli, oraz skrupulatnej i ciężkiej pracy kuchni, nad którą czuwa Chef Waldemar Kaniewski. To właśnie on był autorem wszystkich dań zaprezentowanych podczas rekordowej kolacji degustacyjnej.  Pod jego okiem szkolą się młodzi kucharze, którzy w przyszłości mogą „nieźle namieszać” na kulinarnej mapie Polski. 

Restauracja LOFT znajduję się w samym sercu Gostynia, tuż przy samym rynku, a dokładniej na ulicy Olejniczaka 2. Nowoczesny i klimatyczny lokal powstał prawie trzy lata temu i od razu wpasował się w charakter miasta, o czym świadczy ilość zajętych stolików, nie tylko w weekendy – Coraz więcej gości odwiedza nas przed południem, w porze obiadowej oraz popołudniami. Są takie dni, kiedy stoliki zarezerwowane są od rana do wieczora – mówiła Magdalena Kowalczyk menager restauracji. LOFT w której w ostatnim czasie sporo się zmieniło. - Otwieramy nową przestrzeń, która pozwala nam nie tylko przyjąć większą liczbę gości, ale również pozwoli na zorganizowanie niezależnych przyjęć – dodała Anna Przewoźna, właścicielka restauracji LOFT.

 

Otwarcie nowej sali zainspirowało właścicieli do stworzenia kulinarnego wydarzenia, którego jeszcze w naszym regionie nie było. - Wspólnie wpadliśmy na pomysł aby wykorzystać nową przestrzeń i zorganizować kolację degustacyjną dla stu gości. – mówi Anna Przewoźna właścicielka restauracji LOFT

Zaproszenia na kolację degustacyjną rozeszły się bardzo szybko – Nasi goście, przyjęli formułę kolacji degustacyjnych bardzo dobrze z czego ogromnie się cieszymy. Wszystkie zaproszenia rozeszły się w niecały tydzień to świadczy o tym, że mieszkańcom taka forma spędzania czasu, bardzo pasuje - dodaje właścicielka.

[FOTORELACJA]10051[/FOTORELACJA]



Największa kolacja degustacyjna w regionie zatytułowana została „50 twarzy Waldemara”, ponieważ w całości przygotował ją Waldemar Kaniewski, który od blisko dwóch lat współpracujący z gostyńską restauracją LOFT. - Dania podane na kolacji to „klasyki”, które zostały podane w zupełnie inny sposób, w zupełnej innej formie. Ja chciałbym, żeby LOFT właśnie zmierzał w takim kierunku, żeby nadal była tu podawana kuchnia polska, ale w nowoczesnym wydaniu – mówił podczas przyjęcia  Chef Waldemar Kaniewski, który w rozmowie z nami zdradził skąd pochodzą te unikatowe przepisy – Faktycznie wszystkie przepisy na tej kolacji pochodzą z mojego 16 kartkowego zeszytu gdzie od wielu lat zapisywałem swoje autorskie przepisy. Nikt wcześniej nie gotował ze mną tych potraw – dodaje Waldemar Kaniewski Chef restauracji Loft w Gostyniu.

Podczas ósmej kolacji degustacyjnej w restauracji LOFT podano w sumie osiem dań, wśród których znalazły się takie kulinarne klasyki jak kotlet de volaille – To jest klasyk, znany każdemu, ale podaliśmy go w innej formie. W środku znajduję się niespodzianka – przekonuje Waldemar Kaniewski, który tego wieczora niejednokrotnie zaskoczył przybyłych na kolację gości

Nie spodziewaliśmy się, że tradycyjne dania polskiej kuchni można podać w taki sposób. Najbardziej zaskoczyła mnie sałatka warzywna, która wyglądała niepozornie, ale smakowała wyśmienicie. Z chęcią dopytam szefa kuchni jak ją przygotował – mówiła Joanna z Gostynia, dla której była to już druga kolacja degustacyjna w LOFCIE. - Brałam udział w pierwszej kolacji degustacyjnej, która bardzo mocno mnie zaskoczyła. Wspólnie z mężem chcieliśmy kilkukrotnie dostać się na kolejne edycje, ale zawsze brakowało miejsc. Teraz się udało i muszę przyznać, że wszystkie potrawy mnie zaskoczyły, oczywiście pozytywnie. - dodała Joanna z Gostynia.
 

Podczas przyjęcia, właściciele restauracji dziękowali Waldemarowi Kaniewskiemu za ostatnie dwa lata współpracy wręczając mu wyjątkowe upominki a także nowy zeszyt na kulinarne zapiski. - Myślę, że za jakiś czas może powstać kolacja, której przepisy będą pochodzić z tego nowego zeszytu, bo w starym nie mam już miejsca na nowe dania – dodał Chef Waldemar Kaniewski, który tego wieczoru gratulował też swoim podopiecznym kucharzom, zdobycia wyróżnień na kulinarnych imprezach w całym kraju. - Oni już nie są na poziomie lokalnym, to poziom krajowy o czym świadczą ciągłe wyjazdy, szkolenia, konkursy kulinarne. Śmiało mogę powiedzieć, że w mamy jednych z najlepszych kucharzy młodego pokolenia, którzy mogą "mocno namieszać” w krajowej kuchni. - podsumował Chef Waldemar Kaniewski.

Pełna sala zadowolonych gości, to kolejny dowód na to, że restauracja LOFT w Gostyniu idealnie wpasowała się w charakter naszego miasta, oferując wyjątkowe dania, których nie znajdziemy w żadnym innym miejscu. Zespół już pracuje nad kolejnymi wydarzeniami kulinarnymi – Pomysłów nam nie brakuje, wręcz przeciwnie z takim zespołem pomysły same przychodzą do głowy. Nie chcemy zdradzać w jakim stylu będą nasze kolejne kolacje degustacyjne, ale jedno jest pewne będzie się działo – podsumował Łukasz Andrzejewski właściciel restauracji LOFT, w której od kwietnia zorganizować można też kameralne przyjęcia w nowej sali. Rezerwacje można składać pod numerem telefonu: 661 789 550.

Kucharze restauracji LOFT jak co roku, przygotowali również specjalną świąteczną ofertę cateringową, z którą można zapoznać się TUTAJ. Zamówienia przyjmowane są do niedzieli 2 kwietnia pod numerem telefonu 661 789 550

 

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%