Zamknij

Dlaczego warto jeść sushi?

artykuł sponsorowany 11:20, 29.12.2022 Aktualizacja: 11:21, 29.12.2022
Skomentuj Foto: Zleceniodawca Foto: Zleceniodawca

Zdrowe jedzenie to w ostatnim czasie ważny temat dla wielu z nas. Przyczynia się do tego nie tylko zjawisko rosnącej otyłości, ale też większa świadomość wpływu tego, co jemy na zdrowie, długowieczność czy nawet codzienny nastrój. Poszukując zdrowej diety wcześniej czy później natrafiamy na kuchnię japońską. Nie sposób nie zauważyć, że Japończycy należą do szczuplej nacji, a do tego średnia długość ich życia wynosi ponad 84 lata. Czy dieta ma tu znaczenie? Czy sushi ma wartości odżywcze?

Sushi – dieta cud?

Tak się składa, że to, co znajdziemy w sushi to składniki lekkie, zdrowe i bardzo dobrze przyswajalne dla organizmu. Sushi zawiera składniki wpływające na odporność, metabolizm i dobry wzrok. Od czego konkretnie zależy to, czy sushi jest zdrowe? Jednym z najważniejszych składników zarówno tradycyjnego sushi, jak i tego europejskiego jest ryba. W wersji surowej czy przetworzonej będzie ona źródłem kwasów omega, witaminy D, A, E i z grupy B, łatwo przyswajalnego białka czy magnezu, jodu, selenu czy żelaza.

Oczywiście duże znaczenie ma hodowla, z jakiej ryba pochodzi. Jeśli jednak zakładamy, że ryba żyła w warunkach naturalnych lub jak najbardziej zbliżonych do naturalnych, w wodach niezanieczyszczonych przez ołów, to możemy liczyć na jej dobroczynny wpływ na organizm. Spożywanie ryby przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zapobiega nadciśnieniu tętniczemu czy poprawia funkcjonowanie układu neurologicznego i sercowo-naczyniowego.

Więcej o tym, dlaczego warto jeść sushi, znajdziesz na: https://sushifoodfactor.pl/jakie-wartosci-odzywcze-ma-sushi/

Dlaczego jeszcze dobrze jest jeść sushi?

Kolejnym ważnym od wieków składnikiem sushi jest ryż. Osoby dbające o linię i uprawiające sport często spożywają ryż jako lekkostrawny, sycący i dodający energii. Jest bogaty w węglowodany, białko, błonnik pokarmowy i prawie nie zawiera tłuszczu. Obecność błonnika zapobiega cukrzycy czy rozwojowi raka jelita grubego. Jeszcze inny istotni składnik to imbir. Ten znany jest z właściwości przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych czy przeciwgorączkowych. Dlatego chętnie sięgamy po niego w okresie jesienno-zimowym, by wzmocnić odporność, zapobiegać infekcjom górnych dróg oddechowych czy przeziębieniom. Dzięki temu składnikowi sushi zyskuje na znaczeniu prozdrowotnym. Jakie wartości odżywcze dostarczają tej japońskiej potrawie inne składniki sushi?

Sushi – wartości odżywcze

Ku zaskoczeniu niektórych sushi wcale nie cechuje się bardzo niską kalorycznością. Jedną rolka sushi może zawierać ok. 300 czy 400 kalorii, a w zależności od zawartości może to być też więcej. Awokado czy śmietankowy serek tę kaloryczność zwiększają. Jednak nadal pozostaje to potrawa lekkostrawna, bogata w witaminy i składniki mineralne. Jedną z przypraw, bez której nie wyobrażamy sobie sushi, jest sos sojowy, który poza walorami smakowymi cechuje się dużą zawartością żelaza i białka. Sos sojowy wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie na wszelkie infekcje okrężnicy. A co wiemy o chrzanowym, ostrym sosie wasabi? Jest bogaty w witaminę C i związki siarki, które działają antybakteryjne, hamując rozrost bakterii w jamie ustnej. Spożywając więc wasabi, dbamy o zdrowie naszych zębów.

Ciekawe czy Japończycy borykają się z problemami stomatologicznymi w takim stopniu jak Europejczycy. Jeśli nie, obok dbania o linię i długie życie to kolejny powód do naśladowania ich kuchni w naszej codziennej diecie.

Materiał partnera

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

OSTATNIE KOMENTARZE

0%