Wigilia to ten dzień w roku, na który cieszą się zarówno dzieci, jak i dorośli. Możliwość spędzenia czasu z bliskimi w towarzystwie przystrojonej choinki i pięknie pachnących potraw jest tym, na co wielu z nas czeka z utęsknieniem. Ekscytujesz się na ten dzień i powoli zaczynasz myśleć o tym, co postawisz na stole? Szukasz pomysłu, który połączy tradycję z nowoczesnością? Pomyśl o nowym przepisie na świątecznego śledzia! Jak go przyrządzić, aby smakował całej rodzinie? Zajrzyj poniżej i poznaj 3 zaskakujące przepisy!
Zastanawiasz się, jak przygotować śledzie na święta? Klasyczny śledź w oleju z cebulką bez wątpienia jest smaczny, ale czasem warto zaskoczyć swoich bliskim czymś zupełnie nowym. Tylko na co postawić, aby się nie rozczarować? Weź pod uwagę sprawdzone przepisy, np. od kogoś z Twojej rodziny, od koleżanki z pracy czy nawet z Internetu — pamiętaj jedynie, by wybierać spośród tych popularnych, chętnie polecanych przez innych użytkowników. Warte uwagi są także gotowe śledzie w różnych smakach, m.in. Lisner, których jakość i smak może śmiało konkurować z samodzielnie przygotowywanymi potrawami.
Na co się zdecydować, przyrządzając śledzie na wigilię? Oto kilka ciekawych pomysłów!
Trudno o święta bez tatara — zgodzi się z tym niemal każdy. Co jednak gdy zamiast tradycyjnego tatara z wołowiny zaproponujesz swoim gościom tatar… ze śledzia? Taki nowoczesny twist z pewnością ich zaskoczy, ale i im posmakuje! Do jego przygotowania będziesz potrzebować oczywiście filetów śledziowych, a także ogórków konserwowych, cebuli, marynowanych grzybów i dojrzałego awokado. Niezbędny będzie również świeży koperek oraz pieprz, jak i łyżeczka musztardy do smaku.
Przygotowanie tatara ze śledzia jest bardzo proste. Wystarczy, że składniki pokroisz w drobną kostkę, a następnie ułożysz je warstwowo. I potrawa gotowa!
Za oknem niska temperatura i śnieg? Pomyśl o okryciu swojego śledzia smaczną pierzynką! Do przygotowania tego dania potrzebować będziesz filetów śledziowych, małej cebuli, ugotowanych buraków, ugotowanych jajek, ogórków kiszonych i tartego sera. Niezbędne będą także: śmietana 12%, majonez, sok z cytryny, pieprz.
Poszczególne składniki pokrój w kostkę, a następnie układaj warstwami w przygotowanej wcześniej misce. Pomiędzy składnikami oddzielaj mieszanką sosu stworzoną z połączenia majonezu i śmietany. Wystarczy, że wierzch pierzynki posypiesz jeszcze startym serem i potrawa zrobiona!
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich nie tylko nowym smakiem śledzi, ale i ich ciekawym podaniem? Śledź po kaszubsku będzie idealnym wyborem! Przygotuj kilka słoiczków, filety śledziowe, czerwone cebule, powidła śliwkowe, przecier pomidorowy, ocet (10%), olej rzepakowy, gorczycę, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i pestki dyni.
Śledzie pokrojone w paski włóż do miski z octem i odstaw do lodówki. Cebulę pokrojoną w piórka zeszklij na oleju rzepakowym, a następnie dorzuć do niej pieprz, liść laurowy i ziele angielskie. Po 5 minutach dodaj powidła oraz przecier i smaż je razem przez kolejne 5. Gdy zaprawa będzie gotowa, odstaw ją do wystudzenia. Czas na wykorzystanie słoiczków. Na ich dnie ułóż wyjęte z octu śledzie, pokryj je zaprawą i posyp ją pestkami. Słoiki ostaw na noc do lodówki, a następnego dnia będą gotowe do podania.
Nie zapomnij o tym, że przed przygotowaniem śledzi warto je wcześniej namoczyć w zimnej wodzie. Jest to ważne, ponieważ konserwowane są one sporą ilością soli, którą warto wypłukać, jeśli nie przepadasz za bardzo słonymi daniami. I co ważne, podstawą smacznej potrawy jest również świeżość wykorzystanych do niej produktów. Pamiętaj o tym, a przygotowany śledzik z pewnością podbije kulinarne serca Twojej rodziny!
Materiał partnera
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gostyn24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz