Zamknij

Menu na obiad po ukraińsku

artykuł sponsorowany + 15:02, 24.08.2021 Aktualizacja: 15:02, 24.08.2021

Planujesz zorganizować obiad z wykorzystaniem dań z ukraińskiej kuchni? Oto menu, które sprawdzi się podczas tego posiłku.

Na początek – przystawka

Zanim rozpoczniesz zmagania ze zjedzeniem zupy czy drugiego dania, pomyśl o smacznej przystawce. Doskonale sprawdzi się tu śledź pod pierzynką z buraczkami. Przepis na tę sałatkę znajdziesz tu: https://best-market.pl/blog/sledz-pod-pierzynka-z-buraczkami-przepis/ . Dobrym wstępem do kolejnych dań będą np. suszone rybki, sery ukraińskie czy produkty mięsne, które podasz na osobnych paterach. Możesz także pomyśleć o przygotowaniu ciasta, po które goście będą mogli sięgać przed obiadem.

Tradycyjna zupa

W Polsce tradycyjną zupą podawaną na wielu przyjęciach jest rosół królewski. Na Ukrainie i w innych krajach Wschodu tę funkcję pełni soljanka, zwana także solianką lub solanką. Zobacz, jak ją przygotować, by zachwycić nią gości i oddać w pełni ukraiński klimat: https://best-market.pl/blog/solianka-rosyjska-zupa-przepis-tradycyjny/.

Soljanka to zupa tradycyjnie podawana także w Rosji. Ma charakterystyczny słono-kwaśny smak i jest bardzo sycąca. Polecana jest zwłaszcza w chłodne jesienne i zimowe dni na obiad, ale możesz ją przyrządzić również w upalne lato.

Inną, równie smaczną zupą, jest barszcz ukraiński, który przygotowuje się tradycyjnie na tłustym wywarze. Buraki, pomidory, kapusta czy papryka czerwona to tylko niektóre składniki tego dania.

Poeksperymentuj z drugim daniem

Na drugie danie możesz przygotować coś z mąki. Doskonale sprawdzą się tu pierogi, pielmeni, warenyki z różnymi owocowymi, mięsnymi czy serowymi farszami, oblewane omastą czy podawane ze śmietaną. Na drugie danie można podać także kulisz, czyli kaszę jaglaną z warzywami, przyprawami, słoniną oraz mięsem. Dla miłośników mięsnych smaków polecamy gołąbki z mięsem oraz kotlet po kijowsku.

Nie zapomnij o podwieczorku

Na podwieczorek podaj coś na słodko lub słono. Wrażenie zrobi słonina w czekoladzie, marynowane warzywa czy np. cukierki Roshen. Wrażenie na gościach zrobi także banosz, danie pochodzące z kuchni huculskiej, będąca gotowaną na śmietanie mąką kukurydzianą z bryndzą i skwarkami. Doskonale sprawdzą się również racuszki serowe z rodzynkami.

Pamiętaj o napojach do obiadu

Na początek możesz zaserwować wodę, np. wodę Borjomi. Twoim gościom zasmakuje również oryginalna, ukraińska lemoniada. Na podwieczorek możesz podać kawę lub herbatę. Świetnie orzeźwi Was również kwas chlebowy. Wszystkie te produkty znajdziesz w sklepie z ukraińską żywnością Best Market.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%