Przygotowanie idealnego deseru, który zachwyci nie tylko smakiem, ale też konsystencją i wyglądem to duma każdego miłośnika cukiernictwa domowego. Aby nabrało ono charakter bardziej profesjonalny, niż amatorski, a wypieki prezentowały się jakby były zakupione w najlepszych cukierniach, warto zastosować kilka praktycznych wskazówek.
Ciasto będzie puszyste, wilgotne i świetnie wyrośnie, kiedy wszystkie składniki będą wysokiej jakości. Mąka Basia czy jaja od zaufanego gospodarza sprawią, że wypieki zawsze się udadzą.
O ile w przypadku kruchych ciast nie ma problemu, to wszystkie pozostałe, szczególnie biszkopty, wymagają regulacji tempa obrotów miksera (zmniejszenia) podczas dosypywania mąki. W niektórych przypadkach tą czynność zaleca się wykonywać przy pomocy szpatułki.
Wkładając ciasto do zimnego piekarnika można się spodziewać, że szybko opadnie. Przed pieczeniem zawsze nagrzej piecyk do temperatury podanej w przepisie. Pamiętaj też, aby piekarnik był już nagrzany, kiedy masa ciasta i pozostałe składniki będą ze sobą połączone - jeśli to nie było wyraźnie zaznaczone w przepisie, przyjmij zasadę, że ciasta nie lubią długo "stać" przed upieczeniem.
Choć czynność ta wskazywana jest w większości przepisów, to wiele osób pomija ją. Niesłusznie, ponieważ przesiana mąka sprawi, że ciasto będzie bardziej puszyste.
Manipulowanie ilością składników może przyczynić się do tego, że wypiek się nie uda. Zmniejszenie porcji cukru sprawi, że ciasto będzie bardziej twarde, a zwiększenie jej spowoduje powstanie ciemnej powłoki na cieście.
W wielu przepisach na puszysty biszkopt wskazane jest, by po wyjęciu z piekarnika upuścić go na podłogę z wysokości około 20 cm. Jest to celowe działanie i sprawia, że z ciasta pozbywamy się pęcherzyków powietrza, dzięki czemu nie ma ryzyka, że opadnie.
Przed dodaniem owoców do ciasta warto obtoczyć je w mące pszennej i ziemniaczanej, dzięki czemu nie opadną na spód. Mokre owoce (a także owoce z puszki, takie jak brzoskwinie) warto wcześniej odsączyć z nadmiarowej ilości soku aby ciasto nie przemokło.
Jeśli w trakcie pieczenia ciasto zbyt szybko rumieni się, należy przykryć je folia aluminiową. Dzięki temu zdąży się całkowicie upiec, a wierzch się nie przypali. Alternatywnie można włączyć termoobieg.
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu gostyn24.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas [email protected] lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz