Zamknij

Dwa produkty znanych marek znikają ze sklepowych półek. Wydano ostrzeżenie...

15:43, 30.10.2020 M.S Aktualizacja: 12:02, 31.10.2020
Skomentuj Foto: Canva Foto: Canva

W ostatnich dniach Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenia o wykryciu bakterii w partii masła oraz tatara wołowego. Sprawdźcie czy nie macie ich w lodówce, bo mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Sklepy wycofują je ze sprzedaży. 

Niebezpieczne bakterie Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) wykryto w "Sokołów Tatar wołowy”. - W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 1 z 5 badanych próbek produktu: 'Sokołów Tatar wołowy', 200 g - czytamy w komunikacie GIS.

Ostrzeżenie dotyczy produktu "Tatar wołowy", 200 g, o numerze partii: 02891 02892K. Termin przydatności do spożycia to 29.10.2020. Producentem jest spółka Sokołów. - Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem - wskazali przedstawiciele GIS i jak dodają. - W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

GIS dołączył do komunikatu również informacje od firmy Sokołów. - Producent zgodnie z Rozp. 2073/2005 w ramach kryteriów bezpieczeństwa żywności bada produkt w kierunku obecności Salmonella oraz Listeria monocytogenes oraz w ramach kryteriów higieny procesu w kierunku E.coli - czytamy. - Badania w kierunku E.coli STEC nie są wymagane przez obowiązujące prawo, jednakże Producent wykonuje te badania pobierając wycinki z półtusz wołowych - dodano.

Główny Inspektor Sanitarny alarmuje konsumentów również o partii masła, w której wykryto pałeczki salmonelli. Chodzi o "Masło Extra Lumiko, 200 g", oznaczone datą spożycia i numerem partii 17.11.2020 051 13:06. Jego producentem jest Lumiko Sp. z o.o. Aktualnie trwa postępowanie wyjaśniające, które ma wykazać przyczynę występowania bakterii w partii masła.

Spółka Lumiko została już poinformowana przez GIS o konieczności wycofania produktu. Ustalono listy dystrybucyjne. Oprócz tego, GIS zaznacza, że polecono wykonać badania na obecność salmonelli w Maśle 82 proc. ze wszystkich partii produkcyjnych.

Foto: GIS

[ALERT]1604069444361[/ALERT]

(M.S)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(4)

pawpaw

5 0

przeciez Sokolow mial niedawno problemy z tatarem zamknac ich w choler...e 10:54, 31.10.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

reo

KaszanaKaszana

1 0

Po co utylizować jak można chociaż połowę sprzedać, wydać oświadczenie i szlus. Powinno być po zakupie produktu nie rozpakowywać przez 2 tyg 11:18, 31.10.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

XxxXxx

2 0

Jak dobrze, że nie kupuję produktów Sokołowa po tym jak Piotrek Ogiński powiedział prawdę i za prawdę Sokołów go pozwał do sądu. 14:24, 31.10.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

HhhHhh

1 0

Sanepid niech się tak dobry nie robi. Bo jakby mieli jaja to by ten cały proceder syfu W jedzeniu, ukrucili, że o innych rzeczach nie wspomnę. 15:32, 01.11.2020

Odpowiedzi:0
Odpowiedz

0%