Zamknij
NEWS

Wigilijny karp nie załatwi wszystkiego, a takich wędlin nie kupisz w markecie!

Materiał promocyjny 11:10, 03.12.2025 Aktualizacja: 11:10, 03.12.2025
Foto: Canva Foto: Canva

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na chwilę odkładamy codzienny pośpiech i bardziej niż zwykle chcemy być razem, przy jednym stole. Wcześniej jednak musimy się do nich odpowiednio przygotować. Tradycyjny karp nie załatwi wszystkiego, bo świąteczny stół, to nie tylko ryby, ale też mięsne dania i wędliny, niekoniecznie z marketu. Dlatego warto postawić na lokalnych producentów, którzy używają tylko najlepszego mięsa i sprawdzonych receptur, tworząc smak, który przypomina dzieciństwo. Jednym z nich jest Manufaktura Wędlin, której wyroby znajdziesz również w Gostyniu. 

Manufaktura Wędlin to niewielki zakład prowadzony przez Mateusza Kostera. Tutaj produkcja odbywa się w krótkich seriach, z naciskiem na prosty i czytelny skład. Podstawą jest dobre mięso, sól, przyprawy i odpowiednie wędzenie. Nie stosuje się ty wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników czy dodatków, które tylko na pozór wyglądają smacznie. 
 

Coraz więcej osób mówi wprost, że chce kupić wędlinę, którą można bez wahania położyć na świąteczny stół. Bez kombinowania ze składem i długą listą dodatków. My staramy się dać im właśnie taki produkt – podkreśla Mateusz Koster.


Jednym z kluczowych elementów produkcji jest tradycyjne wędzenie na drewnie liściastym. Kiełbasy, wędzonki czy szynki trafiają do wędzarni na tyle, na ile rzeczywiście potrzeba. Bez sztucznego przyspieszania procesu technologicznego. Dzięki temu wyroby z Manufaktury Wędlin mają naturalny aromat, wyraźny smak i złocisty kolor wynikający z dymu, a nie z barwników.
 

Nie liczymy wyłącznie sztuk na godzinę. Jeśli wyrób ma być porządnie uwędzony, musi swój czas spędzić w wędzarni, w odpowiedniej temperaturze. Wolimy zrobić  mniej, ale mieć pewność, że każdy kawałek wychodzi tak, jak trzeba – zaznacza właściciel Manufaktury Wędlin
 



W firmowej ofercie Manufaktury Wędlin znajdziemy golonkę gotowaną, doprawione mięso mielone, klopsiki w zalewie octowej, polędwice wędzone i parzone, a także udziec wieprzowy, pieczeń chłopską, tradycyjne szynki, wędzonki, boczki czy kiełbasy. Część z nich świetnie sprawdza się jako dania na ciepło, inne trafiają na półmiski czasami w formie zimnej płyty. To propozycje zarówno na co dzień, jak i na świąteczne spotkania w gronie rodziny.

 

Zależy nam na smaku, który pasuje do domowej kuchni. Nie przykrywamy mięsa nadmiarem przypraw. Klienci często mówią, że to jest dla nich najważniejsze – dodaje Mateusz Koster.



Wyroby z Manufaktury Wędlin są dostępne przez cały rok, ale w okresie Bożego Narodzenia zainteresowanie nimi jest szczególnie duże. Wiele osób rezygnuje wtedy z przypadkowych zakupów na ostatnią chwilę i woli zamówić konkretne wędliny z miejsca, do którego zawsze można wrócić. Dlatego w okresie świąt przygotowywana jest oferta z możliwością wcześniejszego złożenia zamówienia i odbioru tuż przed świętami.


Manufaktura Wędlin to propozycja dla tych, którzy wolą mieć pewność, co podadzą na świątecznym stole. Jeśli więc szukasz wędlin o prostym składzie, tradycyjnie wędzonych i z wyraźnym smakiem mięsa, warto odwiedzić sklep w Gostyniu przy os. 700lecia 18A i wybrać coś co z pewnością zachwyci rodzinę i gości. Więcej informacji  o Manufakturze Wędlin znajdziesz  TUTAJ

 
 
 
(Materiał promocyjny)
facebookFacebook
twitter
wykopWykop

OSTATNIE KOMENTARZE

0%