Wędrówki po górach mogą być bardzo wycieńczające dla naszego organizmu, szczególnie jeśli planujemy intensywną, całodniową wycieczkę. Organizm podczas aktywności i marszu będzie potrzebował wsparcia. Kluczową sprawą jest odpowiednie nawodnienie, a także przygotowanie pożywnych, pełnowartościowych posiłków i przekąsek, które nie wywołają uczucia ciężkości, ale dodadzą siły i energii. Jakie jedzenie warto spakować do plecaka, wybierając się w góry? Przedstawiamy propozycje zdrowych i sycących przekąsek, które idealnie sprawdzą się podczas całodziennej wędrówki.
Całodniowa wycieczka w góry i wędrowanie po szlakach to bardzo duży wysiłek dla ludzkiego organizmu, który pochłania mnóstwo energii. Planując wędrówkę, należy więc zadbać przede wszystkim o wystarczające nawodnienie oraz odpowiedni prowiant. Piesze wycieczki wymagają rozsądnego i dokładnie przemyślanego pakowania podręcznego plecaka. Jedzenie, które zabieramy ze sobą w góry, powinno być przede wszystkim:
Podczas wędrówki w górach ludzkie ciało spala o wiele więcej kalorii niż podczas codziennych aktywności. To duży wysiłek, dlatego warto dostarczyć organizmowi potrzebnych węglowodanów i składników odżywczych. Kluczem jest właściwy dobór posiłków i przekąsek. Powinny być one pełnowartościowe i wysokoenergetyczne, bogate w białko, błonnik pokarmowy i zdrowe tłuszcze. Ważny jest również aspekt praktyczny: produkty muszą być stosunkowo lekkie, łatwe w jedzeniu i nie wymagające specjalnego przygotowania. Idealnym suchym prowiantem będą na przykład suszone owoce, bakalie i orzechy dostępne w sklepie internetowym ze zdrową żywnością Promienie Słońca, a także energetyczne batony czy pożywne i sycące kanapki.
Całodniowa wędrówka po górskich szlakach wymaga specjalnego przygotowania i dostosowania do każdych warunków pogodowych. Należy wybrać wygodne obuwie i odzież, potrzebne akcesoria, a także zapas wody i pełnowartościowy suchy prowiant. Jakie przekąski sprawdzą się najlepiej? Co zabrać w góry do jedzenia?
Doskonałą i nie sprawiającą problemów w transporcie przekąską w góry mogą być suszone owoce i bakalie. Są one bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który zaspokaja głód, a także wielu innych składników odżywczych, w tym zdrowych tłuszczów nienasyconych, witaminy A, witaminy E, witamin z grupy B, kwasu foliowego czy magnezu i potasu. Będą znakomitą, słodką przekąską na szlaku. Dużym atutem jest ich ogólnodostępność i różnorodność. Można postawić na tradycyjne smaki, jak rodzynki, jabłka czy brzoskwinie, jak również bardziej egzotyczne warianty (daktyle, figi, jagody goji, kokos).
Jeszcze lepszym wyborem mogą być owoce liofilizowane, znajdujące się w ofercie sklepu online z bakaliami i orzechami Promienie Słońca. Ich ogromnym atutem jest lekkość - w procesie suszenia, opartego na sublimacji, tracą większość swojego ciężaru, zachowując jednocześnie kształt, kolor, aromat, smak oraz do 90% wartości odżywczych. Liofilizacja, jako sposób konserwacji żywności, została wymyślona przede wszystkim przez wzgląd na astronautów wyruszających w wyprawy kosmiczne. Liczyła się mała waga, najlepszy smak i największa pożywność. Suszeniu liofilizacyjnemu poddaje się przede wszystkim owoce, ale również całe gotowe potrawy. Takie produkty to idealne rozwiązanie na sytą i pełnowartościową przekąskę w górach!
W górach doskonale sprawdzą się również mieszanki orzechów dostępne w sklepie internetowym ze zdrową żywnością Promienie Słońca. Orzechy znane są ze swoich korzystnych właściwości dla zdrowia i poprawy funkcjonowania ludzkiego organizmu. Zawierają mnóstwo cennych witamin, minerałów i mikroelementów. Są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego i dostarczają potrzebnej energii. Przyczyniają się również do wzrostu uwagi i poprawy koncentracji, co jest ważnym elementem górskich wycieczek.
Wychodząc na szlak, dobrze jest również przygotować pożywne kanapki. Powinny one zawierać pełnowartościowe, pożywne produkty. Dobrym wyborem będzie między innymi ciemny chleb i warzywa. Tradycyjne masło warto zastąpić innym zdrowym smarowidłem, na przykład masłem orzechowym czy kremem sezamowym tahini, które uzupełnią kalorie i dodadzą energii do dalszej wędrówki.
Na szlak warto również wziąć ze sobą słodkie przekąski. Doskonale sprawdzą się zdrowe i pożywne batony oraz ciastka, jak również produkty oblane czekoladą. Wybór na przykład orzechów lub migdałów w czekoladzie to połączenie przyjemnego z pożytecznym. Czekolada (w rozsądnych ilościach) dodaje potrzebnej w górach energii, a ponadto poprawia humor i ogólne samopoczucie.