Zamknij

Co zabrać w góry do jedzenia? Zdrowe przekąski na całodniową wędrówkę

13:04, 26.11.2024 art. sponsorowany Aktualizacja: 13:04, 26.11.2024

Wędrówki po górach mogą być bardzo wycieńczające dla naszego organizmu, szczególnie jeśli planujemy intensywną, całodniową wycieczkę. Organizm podczas aktywności i marszu będzie potrzebował wsparcia. Kluczową sprawą jest odpowiednie nawodnienie, a także przygotowanie pożywnych, pełnowartościowych posiłków i przekąsek, które nie wywołają uczucia ciężkości, ale dodadzą siły i energii. Jakie jedzenie warto spakować do plecaka, wybierając się w góry? Przedstawiamy propozycje zdrowych i sycących przekąsek, które idealnie sprawdzą się podczas całodziennej wędrówki.

Na co zwracać uwagę, wybierając prowiant w góry?

Całodniowa wycieczka w góry i wędrowanie po szlakach to bardzo duży wysiłek dla ludzkiego organizmu, który pochłania mnóstwo energii. Planując wędrówkę, należy więc zadbać przede wszystkim o wystarczające nawodnienie oraz odpowiedni prowiant. Piesze wycieczki wymagają rozsądnego i dokładnie przemyślanego pakowania podręcznego plecaka. Jedzenie, które zabieramy ze sobą w góry, powinno być przede wszystkim:

  • lekkie - na szlaku cały dobytek znajduje się w plecaku; zbyt dużo kilogramów na plecach sprawi, że wędrówka będzie trudniejsza i mniej przyjemna;
  • pożywne - aby zapewnić wystarczającą ilość energii i nasycić głód;
  • łatwe w transporcie - nie wymagające wymyślnego pakowania i przewożenia;
  • łatwe w rozpakowaniu i jedzeniu - aby spożywać jako przekąska podczas trasy lub do prostego przygotowania podczas postoju;
  • nie psujące się - nie wymagające trzymania w lodówce.

Czego potrzebuje organizm podczas górskich aktywności?

Podczas wędrówki w górach ludzkie ciało spala o wiele więcej kalorii niż podczas codziennych aktywności. To duży wysiłek, dlatego warto dostarczyć organizmowi potrzebnych węglowodanów i składników odżywczych. Kluczem jest właściwy dobór posiłków i przekąsek. Powinny być one pełnowartościowe i wysokoenergetyczne, bogate w białko, błonnik pokarmowy i zdrowe tłuszcze. Ważny jest również aspekt praktyczny: produkty muszą być stosunkowo lekkie, łatwe w jedzeniu i nie wymagające specjalnego przygotowania. Idealnym suchym prowiantem będą na przykład suszone owoce, bakalie i orzechy dostępne w sklepie internetowym ze zdrową żywnością Promienie Słońca, a także energetyczne batony czy pożywne i sycące kanapki.

Jakie przekąski warto zabrać w góry na całodzienną wędrówkę?

Całodniowa wędrówka po górskich szlakach wymaga specjalnego przygotowania i dostosowania do każdych warunków pogodowych. Należy wybrać wygodne obuwie i odzież, potrzebne akcesoria, a także zapas wody i pełnowartościowy suchy prowiant. Jakie przekąski sprawdzą się najlepiej? Co zabrać w góry do jedzenia?

Owoce suszone i bakalie

Doskonałą i nie sprawiającą problemów w transporcie przekąską w góry mogą być suszone owoce i bakalie. Są one bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który zaspokaja głód, a także wielu innych składników odżywczych, w tym zdrowych tłuszczów nienasyconych, witaminy A, witaminy E, witamin z grupy B, kwasu foliowego czy magnezu i potasu. Będą znakomitą, słodką przekąską na szlaku. Dużym atutem jest ich ogólnodostępność i różnorodność. Można postawić na tradycyjne smaki, jak rodzynki, jabłka czy brzoskwinie, jak również bardziej egzotyczne warianty (daktyle, figi, jagody goji, kokos).

Owoce liofilizowane

Jeszcze lepszym wyborem mogą być owoce liofilizowane, znajdujące się w ofercie sklepu online z bakaliami i orzechami Promienie SłońcaIch ogromnym atutem jest lekkość - w procesie suszenia, opartego na sublimacji, tracą większość swojego ciężaru, zachowując jednocześnie kształt, kolor, aromat, smak oraz do 90% wartości odżywczych. Liofilizacja, jako sposób konserwacji żywności, została wymyślona przede wszystkim przez wzgląd na astronautów wyruszających w wyprawy kosmiczne. Liczyła się mała waga, najlepszy smak i największa pożywność. Suszeniu liofilizacyjnemu poddaje się przede wszystkim owoce, ale również całe gotowe potrawy. Takie produkty to idealne rozwiązanie na sytą i pełnowartościową przekąskę w górach!

Różne rodzaje orzechów

W górach doskonale sprawdzą się również mieszanki orzechów dostępne w sklepie internetowym ze zdrową żywnością Promienie SłońcaOrzechy znane są ze swoich korzystnych właściwości dla zdrowia i poprawy funkcjonowania ludzkiego organizmu. Zawierają mnóstwo cennych witamin, minerałów i mikroelementów. Są również bogatym źródłem błonnika pokarmowego i dostarczają potrzebnej energii. Przyczyniają się również do wzrostu uwagi i poprawy koncentracji, co jest ważnym elementem górskich wycieczek.

Pożywne kanapki

Wychodząc na szlak, dobrze jest również przygotować pożywne kanapki. Powinny one zawierać pełnowartościowe, pożywne produkty. Dobrym wyborem będzie między innymi ciemny chleb i warzywa. Tradycyjne masło warto zastąpić innym zdrowym smarowidłem, na przykład masłem orzechowym czy kremem sezamowym tahini, które uzupełnią kalorie i dodadzą energii do dalszej wędrówki. 

Zdrowe batony, ciastka i przekąski w czekoladzie

Na szlak warto również wziąć ze sobą słodkie przekąski. Doskonale sprawdzą się zdrowe i pożywne batony oraz ciastka, jak również produkty oblane czekoladą. Wybór na przykład orzechów lub migdałów w czekoladzie to połączenie przyjemnego z pożytecznym. Czekolada (w rozsądnych ilościach) dodaje potrzebnej w górach energii, a ponadto poprawia humor i ogólne samopoczucie.

(art. sponsorowany)
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%