W obecnych czasach warto skupić się na własnym zdrowiu i budowaniu odporności. Warto jednak robić to w naturalny sposób. Idealnym sposobem jest miód. Jak go odpowiednio stosować by nie stracił właściwości?
Często łapiesz infekcje, szybko się męczysz, źle sypiasz? W czasie pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 sporo mówi się o odporności organizmu i o tym, jak ją wspierać. Możesz ją wzmocnić wprowadzając w życie kilka prostych rad.
Budowanie odporności to proces długi i skomplikowany. Z dnia na dzień nie jesteśmy w stanie jej wzmocnić. Tylko długofalowa praca przyniesie efekty.
Układ odpornościowy możemy pobudzić przez odpowiednie, codzienne, zachowanie. Zdrowy styl życia, czyli zbilansowana dieta, jedzenie warzyw i owoców, spożywanie minimum 2 litrów wody dziennie, a także regularna aktywność fizyczna i odpowiedni wypoczynek to pierwszy krok.
Co warto dołączyć do codziennych nawyków, a sprawi, że budowanie odporności będzie efektywniejsze? Jedzenie miodu.
Miód to naturalny środek na odporność. Znakomicie stymuluje układ immunologiczny, przez co wspiera organizm w walce z bakteriami i wirusami. To źródło przeciwutleniaczy. Niezwykle istotnych składników, które pomagają blokować wolne rodniki w organizmie i chronić nasze komórki. W ten sposób zapobiega wielu chorobom.
Dla wzmocnienia odporności miód najlepiej przyjmować na czczo np. w postaci napoju. Warto jednak by napój był ciepły (nie może być gorący). Należy bowiem pamiętać, że wysoka temperatura dezaktywuje składniki biologicznie czynne, a to są kluczowe dla odporności.
Wysoką aktywność antybiotyczną wykazuje miód lipowy. Dlatego też poleca się go pomocniczo przy leczeniu zapalenia oskrzeli, grypy i wszelkiego rodzaju przeziębień.
Doskonale wspiera proces leczenia ze względu na swoje działanie napotne, a także wykrztuśne i przeciwgorączkowe. Miód lipowy możemy spożywać po rozpuszczeniu w herbacie lub mleku.
Prawdziwą bombą witaminową będzie także woda z cytryną i miodem. Taka mieszanka odtruwa organizm oraz wspomaga odchudzanie.
Miód nie tylko wzmocni układ odpornościowy, ale również doda energii i obniży ryzyko wielu chorób.
Miód ma również szerokie zastosowanie w kuchni. Może doskonale pełnić rolę zamiennika niezbyt zdrowego białego cukru, bo jest pełnowartościowym, całkowicie naturalnym środkiem słodzącym. Wzbogaca smak sałatek, ciast i deserów. Miodem warto zastąpić bogate w cukry czekoladowe słodycze.
Pamiętajmy każdego dnia o miodzie. Dzięki temu, będziemy cieszyć się dobrze funkcjonującym układem odpornościowym, a to z kolei wpłynie na nasze zdrowie i nie będziemy podatni na infekcje wirusowe.
Radny Stróżyński:Nie jesteśmy przeciw migrantom, ale...
Ciekawe, że są u nas od pokoleń i pracują w Polsce Wietnamczycy, Chińczycy, Japończycy i nikt nigdy nie słyszał, żeby komuś oczy śrubokrętem wydłubali, czy zgwałcili, a co dopiero o morderstwie ze szczególnym okrucieństwem. Pracują, są spokojni, płacą podatki, prowadzą swoje biznesy, nikomu nie narzucają swoich obyczajów ani tym bardziej religii. Dlaczego nie sprowadzać więcej pracowników z krajów o podobnej kulturze, szacunku do pracy i do innych ludzi? Dlaczego muszą to być hordy z dzikich, nieucywilizowanych krajów, gdzie gwałty, morderstwa, kradzieże są na porządku dziennym?
Gostynianka
11:58, 2025-07-11
Nadciąga front… rozrywki! Pogorzela gotowa na imprezę
Jest ulewa
Gienek
11:49, 2025-07-11
Nadciąga front… rozrywki! Pogorzela gotowa na imprezę
Ciągle pada , ciągle pada 🤣
P C
11:47, 2025-07-11
Mieszkanka nie przebiera w słowach. Jest wściekła...
Odbierałabym prawa rodzicielskie tym amebom "którzy pozwolą swoim nieletnim dzieciom poruszać się na tych hulajnogach. A wielu samych kupuje na 1 komunię. Oczywiście takie tzw Karyny bo zdrowo rozsątkowi rodzice nawet nie pomyślą
Do Karyn i Sebixów
11:20, 2025-07-11