Zamknij

Kryzys w branży wymusił sporo zmian. Przetrwali. Dziś znów są na TOP-ie

10:07, 30.10.2024 Materiał promocyjny Aktualizacja: 13:06, 03.11.2024
Foto: Gostyn24/fotomontaż Foto: Gostyn24/fotomontaż
reo

Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu, pomimo trudnych czasów dla całej branży mleczarskiej konsekwentnie realizuje swoje cele i poprawia wyniki firmy. Dzięki modernizacji zakładu, unowocześnianiu produkcji oraz optymalizacji procesów, nie tylko utrzymuje swoją pozycję lidera, ale także wprowadza na rynek nowe produkty, które zdobywają uznanie klientów zarówno w Polsce, jak i za granicą.

Gostyńska mleczarnia, istniejąca od 1889 roku, to symbol polskiej spółdzielczości. Znana w całym kraju z wysokiej jakości wyrobów, takich jak mleka zagęszczone słodzone i niesłodzone, śmietanki, tuby smakowe, kajmaki oraz masło. Od lat niezmiennie oferuje produkty o wysokiej jakości i uznaniu na rynku polskim, jak i zagranicznym. Wysoka pozycja rynkowa to dorobek poprzedników, wspólna praca rolników - dostawców, pracowników Spółdzielni oraz kontrahentów.

– Produkujemy zgodnie z zasadą "od pola do stołu", zachowując naszą wielkopolską tradycję oraz jakość, która towarzyszy nam od lat – mówi Stefan Stachowiak, prezes Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu. – Nasze produkty powstają z mleka dostarczanego przez lokalnych rolników, z terenów oddalonych maksymalnie o 100 kilometrów od Gostynia. Modernizacja zakładu, jak i licznie realizowane projekty na przestrzeni ostatnich lat, pozwalają nam z miesiąca na miesiąc poprawiać ekonomię firmy oraz zmniejszać wpływ na środowisko naturalne.

 

Zmiany wymuszone przez kryzys

Ostatnie lata nie były łatwe dla polskiego mleczarstwa, a wiele spółdzielni musiało zakończyć swoją działalność. Gostyńska spółdzielnia, mimo trudności, nie tylko przetrwała, ale także dokonała ważnych zmian. Jak przyznaje prezes Stachowiak, zmniejszenie zatrudnienia było konieczne.

- Wprowadziliśmy nowe systemy zarządzania, automatyzację i uproszczenia procesów, co pozwoliło zmniejszyć zatrudnienie w przypadku odejść pracowników na zasłużone emerytury. Dodatkowo wdrożyliśmy projekty obniżające koszty prowadzonej działalności - dodaje Stefan Stachowiak

Dziś Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu produkuje 76% krajowego mleka zagęszczonego, co czyni ją liderem w tej kategorii. Masło z Gostynia, wytwarzane według tej samej receptury od lat 70-tych, również cieszy się niesłabnącą popularnością.

– Nasze masło jest synonimem doskonałej jakości i smaku, a nasza oferta stale się poszerza – podkreśla Stefan Stachowiak i dodaje -  Już w pierwszym kwartale przyszłego roku planujemy wprowadzić nowe produkty, które z pewnością zaskoczą zarówno stałych, jak i nowych klientów.

Docenieni za jakość i zaangażowanie

Sukces spółdzielni to nie tylko zasługa pracowników, ale także lokalnych producentów mleka. Ich codzienna praca sprawia, że gostyńskie produkty cieszą się doskonałą opinią. Spółdzielnia została doceniona przez Polską Izbę Mleczarską, która nagrodziła przedstawicieli firmy w 17. Rankingu Spółdzielni Mleczarskich. Bernadeta Glapiak, dyrektor ds. handlu i marketingu, oraz Stefan Stachowiak, prezes spółdzielni, odebrali wyróżnienia dla Kobiety Biznesu i Menadżera Roku.

– Naszym priorytetem jest produkcja wysokiej jakości wyrobów mlecznych przy współudziale naszych dostawców. Chcemy także aktywnie uczestniczyć w życiu społecznym regionu – podkreśla prezes Stachowiak. – Jesteśmy obecni na licznych imprezach regionalnych. Naszym celem jest promowanie gostyńskich produktów w kraju jak i za granicą.

 

Foto: SM Gostyń

 

Produkty znane i lubiane

Oferta Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu to szeroka gama produktów, z których na szczególną uwagę zasługuje mleko zagęszczone, produkowane w różnych wariantach, oraz kultowe masło gostyńskie. Dzięki niezmienionej recepturze i tradycji sięgającej lat 70-tych, produkty te zyskały ogromne grono stałych klientów.

Więcej informacji o działalności spółdzielni i jej produktach można znaleźć na firmowej stronie internetowej www.smgostyn.pl oraz na profilu na Facebooku „Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu”.

 

 

W Gostyniu produkowane jest przede wszystkim mleko zagęszczone w bardzo szerokim asortymencie. Pod tym względem gostyńska spółdzielnia jest absolutnym liderem w kraju.

 


Wielkopolską tradycję konsumenci doceniają między innymi w smak masła gostyńskiego, wytwarzanego w niezmieniony sposób od lat 70-tych.

 

Fot. Nowość- Mleko zagęszczone bez laktozy.


Fot. Nowa tuba o smaku kokosowym.

Fot. Gostyńska mleczarnia zajmuje teren 10 hektarów. Zatrudnia 350 pracowników.

Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu
ul. Wielkopolska 163-800 Gostyń
Tel. 65 575 22 00

(Materiał promocyjny)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%