Zamknij

Ryba na parze - 2 pomysły

13:54, 04.08.2021 J.J Aktualizacja: 13:57, 04.08.2021
Skomentuj Foto: stock.adobe.com - autor: freeskyline Foto: stock.adobe.com - autor: freeskyline

Ryba na parze to zdrowe, smaczne, niskokaloryczne danie, które z łatwością przygotować można w zaledwie kilka chwil. O czym warto pamiętać robiąc ryby na parze? Jakie są najlepsze przepisy na rybę gotowaną na parze? Podpowiadamy!

Jak zrobić rybę na parze?

Ryba na parze – jak zrobić to danie? Oto garść najważniejszych wskazówek na ten temat. Na parze ugotować można dowolny gatunek ryby. Najpierw należy ją pokroić na kilka części, skropić sokiem z cytryny i przyprawić świeżymi lub suszonymi ziołami Może być to zarówno koperek, jak i tymianek, rozmaryn, kolendra, czosnek czy suszona papryka. Przed gotowaniem ryby nie powinno się solić. Przyprawa ta może bowiem zdominować jej naturalny smak. Zamiast w wodzie, rybę przyrządzić można w bulionie. Będzie ona wówczas bardziej soczysta i aromatyczna. Filet z ryby na parze przygotować można na 2 sposoby – samodzielnie lub z wykorzystaniem metody En Papillote. Jeżeli chodzi o pierwszy ze sposobów, do garnka wlewamy niewielką ilość bulionu i doprowadzamy go do wrzenia. Rybę umieszczamy w specjalnym koszyku, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 15-20 minut. Jeżeli chodzi natomiast o rybę na parze z warzywami w papilotach, przygotowuje się ją w sposób następujący: z papieru do pieczenia lub folii aluminiowej wycinamy kwadraty. Na każdym z nich układamy kawałek ryby, doprawiamy i zawijamy. Papiloty układamy na garnku do gotowania na parze, stawiamy na naczyniu z gotującą się wodą, przykrywamy i gotujemy przez około kwadrans.

Aby ułatwić sobie przygotowywanie ryby na parze w sosie, warto zaopatrzyć się w dobry garnek, a dokładniej w specjalny garnek do gotowania na parze. Bogaty wybór wysokiej jakości naczyń tego typu można znaleźć na Tadar.pl.

Jak ugotować rybę na parze bez parowaru? Do tego celu niezbędna będzie folia aluminiowa, talerz, garnek oraz pokrywka. Z folii tworzymy kulki, którymi wykładamy dno naczynia. Wlewamy do niego wodę, kładziemy talerz wyłożony doprawionymi kawałkami ryby i przykrywamy pokrywką. Ryba na parze bez parowaru będzie gotowa po około 10 minutach.

Przepis na rybę na parze w sosie cytrynowym

Szukasz pomysłu na dietetyczny, smakowity obiad? Przygotuj rybę na parze z sosem cytrynowym! Składniki na taką rybę na parze w garnku to:

  • 300 g filetów rybnych,
  • 150 g jogurtu naturalnego,
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta cukru.

Rybę przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą oraz pieprzem. Odstawiamy na około 15 minut. W miseczce przyrządzamy sos. W tym celu, mieszamy ze sobą jogurt, cytrynę, pietruszkę, sól, pieprz oraz cukier. Wkładamy do lodówki na kilkanaście minut. W garnku zagotowujemy wodę, wkładamy specjalne sitko i układamy na nim rybę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez kwadrans. Rybę serwujemy polaną sosem cytrynowym.

Sprawdzony przepis na rybę na parze ze szpinakiem

Nie przepadasz za rybą na parze w sosie? Zaserwuj rybę na parze ze szpinakiem! Jak przyrządzić to danie? Do tego celu potrzebować będziesz:

  • 2 kawałki ulubionej ryby, na przykład łososia,
  • 250 g szpinaku,
  • 1 brokuła,
  • 1 opakowania jogurtu naturalnego,
  • 3 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczki posiekanego koperku,
  • przyprawy do ryb,
  • soli,
  • pieprzu.

Rybę myjemy, osuszamy i posypujemy przyprawą do ryb. Brokuła dzielimy na różyczki. Składniki rozkładamy w naczyniu do gotowania na parze. Gotujemy przez około 20 minut. W międzyczasie szpinak opłukujemy, wrzucamy na patelnię, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jogurt mieszamy z koperkiem i czosnkiem. Serwujemy rybę z dodatkiem szpinaku oraz sosu.

Gwarancja codziennych sukcesów w rozpieszczaniu podniebień bliskich i wywoływaniu uśmiechu na ich twarzach? Ryba na parze z warzywami i ziemniakami! Jeżeli jesteś młodą mamą, na obiad przygotuj rybę na parze dla niemowlaka!

Materiał partnera

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%