Pączek doskonały to dwa, najwyżej trzy kęsy słodkiego ciasta z nadzieniem. Jako kwintesencja Tłustego Czwartku i symbol karnawałowej zabawy, musi byś tłusty i słodki. To oczywiście przesąd, że biada temu, kto tego dnia oprze się pokusie i nie zje pączka. Ale po co ryzykować?
Idealny, musi spełniać wymagania
Kulisty kształt i lekkość zawdzięcza drożdżom, które, wprowadzone do kuchni ponad 200 lat temu zrewolucjonizowały sztukę wypiekania ciast. Dobrze wyrośnięty pączek podczas smażenia pływa, a nie tonie. Wtedy też są szanse na pojawienie się mitycznej złotej obwódki. Smażony w niedostatecznie rozgrzanym tłuszczu, chłonie go jak gąbka, robi się gumowaty i niejadalny.
Serce pączka
Są tacy, którzy lubią pączki bez nadzienia, bo wystarczy im smak i zapach drożdżowego ciasta. Większość jednak nie wyobraża ich sobie tak zupełnie bez niczego w środku. Kupując te w wersji luksusowej, mamy szansę delektować się prawdziwą konfiturą z róży. Nadzienie nie ma prawa zdominować smaku pączka. Najtańsze wypieki zawierają podbarwiany i silnie perfumowany wynalazek, który przy bliższej inspekcji okazać się może rzepą podrasowaną burakiem.
Ten pan tu nie stał
Pączki smaży się w nocy, ale w tę poprzedzająca Tłusty Czwartek cukiernicy przychodzą do pracy dużo wcześniej i pracują do białego rana. W tym samym czasie przed niektórymi cukierniami ustawiają się kolejkowicze. Bywa, że towar jest reglamentowany, co na ogół przyjmowane jest ze zrozumieniem. Okazjonalnie wybuchają kłótnie, szczególnie gdy ktoś próbuje przechytrzyć kolejkę.
Pączki z supermarketu
Tanie pączki z marketów cieszą się zasłużenie złą opinią, co nie sprawia wrażenia ani na producentach, ani sporej rzeszy wiernych klientów. Produkuje się je z gotowych mieszanek o składzie brzmiącym mało jadalnie lub z mrożonego ciasta z kilkuletnim terminem przydatności. Cóż, jeżeli jajko od wiejskiej kury kosztuje tyle, co 2 lub 3 pączki z supermarketu, czego tu oczekiwać?
Pączek zamiast śniadania?
Jeżeli chodzi o diety redukcyjne, wkrótce po ich zakończeniu delikwent wraca do poprzedniej wagi, często z naddatkiem. Czy, odmawiając sobie pączka w taki dzień jak Tłusty Czwartek, zwiększa on swoje szanse na wygranie z tkanką tłuszczową? Wątpliwe. Jakkolwiek, regularne zastępowanie posiłku pączkiem jest sporym błędem, przed czym należy przestrzec.
Przed nami Tłusty Czwartek, dlatego przedstawiamy miejsca, w których pączki od lat cieszą podniebienia mieszkańców naszego powiatu nie tylko od święta. Warto je odwiedzić, by rozkoszować się ich wyjątkowym i niezapomnianym smakiem. Poniżej znajdziecie odpowiedź na pytanie „gdzie na pączki w Gostyniu i okolicy?”.
Piekarnia-Cukiernia Aleksander Dolczewski mieści się w miejscowości Siemowo. Jest firmą rodzinną, z tradycjami i prawie stuletnią historią.
W piekarni produkowane są pączki z tradycyjnej receptury nie z gotowej mieszanki. Proces jest bardziej pracochłonny, ale dzięki temu smak jest wyjątkowy. W Tłusty Czwartek Piekarnia-Cukiernia Aleksander Dolczewski poleca pączki z powidłami oraz ajerkoniakiem.
Realizują również zamówienia indywidualne na pączki z nadzieniem różanym, czekoladą oraz budyniem. W sklepie firmowym w Siemowie codziennie wieczorem oprócz świeżego i gorącego pieczywa można kupić również ciepłe pączki.
Firma zaopatruje również okoliczne sklepy na terenie Gostynia i okolic.
Zapraszamy do wizyty w firmowym sklepie w Siemowie, gdzie skosztujecie ich wyrobów. Na bieżąco możecie również śledźcić ich na działania na Facebooku.
____________________________________________________________________________________________________________________
Cukiernia Grzegorz Hoffmann już od 20 lat dostarcza do Państwa domów pyszne słodkości - torty, ciasta, rolady, kostki, ciastka i inne przysmaki. Przez ten czas powstały setki smaków, form, pomysłów. Codziennie cukiernia przygotowuje produkty najwyższej jakości oparte na naturalnych składnikach. Na Tłusty Czwartek szczególnie polecane są tradycyjne drożdżowe pączki z powidłami lub z ajerkoniakiem.
Zapraszamy do odwiedzenia Cukierni Hoffmann i skosztowania przepysznych pączków oraz śledzenia ich nowości na Facebooku.
___________________________________________________________________________________________________________________
Zakład Ciastkarski Piotr Lisiak znany jest na rynku od 1989 roku i znajduje się w Poniecu przy ulicy Sienkiewicza 5. Jest to firma rodzinna, która od lat zajmuje się wypiekiem pysznych tortów, ciast, babek i innych słodkości. Sekretem przepysznych pączków jest rodzinny przepis, dlatego co roku z okazji Tłustego Czwartku przygotowywana jest specjalna oferta, w której możemy znaleźć pączki z powidłami, marmoladą i ajerkoniakiem.
Serdecznie zapraszamy do wizyty w Ciastkarni Piotra Lisiaka a także do śledzenia ich działań na Facebooku.
____________________________________________________________________________________________________________________
Piekarnia-Cukiernia Andrzej Marszałek jest najstarszą gostyńską piekarnią, która mieści się w Gostyniu przy ulicy Powstańców Wlkp. 4. Codziennie znajdziemy tam świeże pieczywo i mnóstwo słodkości. W Tłusty Czwartek oferować będzie pyszne, tradycyjne pączki drożdżowe, wykonane przez profesjonalistów na podstawie rodzinnego przepisu. Do wyboru aż cztery smaki: z powidłami, z nadzieniem różanym, ajerkoniakiem i ze śmietaną.
____________________________________________________________________________________________________________________
Piekarnia z tradycjami, gdzie kupimy codziennie świeże wypieki. Zakład mieści się w Gostyniu przy ulicy Władysława Łokietka 44, ale wyroby dostępne są w sklepach na terenie całego powiatu. Firma Ciążyńscy od lat podtrzymuje tradycję i zapewnia, że w nocy tuż przed Tłustym Czwartkiem cały zespół dzielnie pracuje nad pączkami, by każdy miał możliwość ich skosztowania. Oczywiście z ulubionym nadzieniem. Piekarnia-Cukiernia Ciążyńscy tego dnia szczególnie poleca klasyczne pączki z powidłami.
____________________________________________________________________________________________________________________
Zakład Cukierniczy Mariana Kurasiaka działa na rynku od 1983 roku a siedziba firmy znajduje się w Kościanie przy ulicy Północnej 50. Firma prężnie się rozwija i posiada 19 sklepów firmowych na terenie Wielkopolski. W Gostyniu znajdują się dwa przy ulicach 1 Maja 17 oraz Łokietka 2. Firma produkuje wyroby cukiernicze i pieczywa najwyższej jakości w oparciu o naturalne surowce. Realizuje też zamówienia indywidualne na imprezy okolicznościowe takie jak wesela, komunie, rocznice... W Tłusty Czwartek nie zabraknie u nich pysznych, tradycyjnych pączków z różnym nadzieniem.
___________________________________________________________________________________________________________________
Cukiernio Piekarnia – Monika Sikora mieści się w Gostyniu na ulicy Poznańskiej 34. Oferuje możliwość zamówienia ciast na imprezy okolicznościowe. Znajdziemy tam między innymi świeże pieczywo. Wyroby te powstały w najlepszych okolicznych piekarniach. Cukiernio-Piekarnię w słodkości zaopatruje Pan Andrzej Józiak, który produkty dowozi ze swojej Ciastkarni w Krobi. W Tłusty Czwartek znajdziemy tam pyszne, tradycyjne pączki. Szczególnie polecane są te klasyczne z powidłami.
____________________________________________________________________________________________________________________
Jan Matuszewski z Pępowa od zawsze wiedział, że dobry chleb to podstawa, dlatego w 1935 roku założył piekarnię, która szybko zyskała wiernych klientów. Jego następcy, syn Florian i wnuk Zenon doszli jednak do wniosku, że nie samym chlebem człowiek żyje. Do oferty dołożyli niezapomniane słodkości. Na ich czele stoją puszyste, nadziane powidłami i skąpane w lukrze pączki, które polecamy w Tłusty Czwartek.
Mieszkańcy Pępowa wiedzą, że przychodząc do rodzinnej piekarni Matuszewskich trafią do pączkowego raju... Oprócz klasycznych z powidłami, znajdą tam również pączki z budyniem, posypane cukrem pudrem lub oblane lukrem. W Tłusty Czwartek kilka tysięcy pączków zniknie pozostawiając po sobie uczucie błogości i zadowolenia...
___________________________________________________________________________________________________________________
Cukiernia Andrzeja Józiaka funkcjonuje przy ulicy Spokojnej 21 w Krobi. W Tłusty Czwartek cukiernia również serwuje tradycyjne, drożdżowe pączki bez ulepszaczy w kilku rodzajach: pączki z ajerkoniakiem, pączki pudrowane na sucho, pączki z powidłami, a także z cukrem pudrem na mokro.
__________________________________________________________________________________________________________________
Piekarnia-Ciastkarnia Jesiak znajduje się w miejscowości Krobia przy ulicy Ogrodowej 12C. Jest rodzinną firmą, która od zawsze trzyma się tradycji. Pączki od lat wykonywane są zgodnie z rodzinnym przepisem, bez ulepszaczy i stosowania gotowej mieszanki. W Piekarni Ciastkarni Grzegorz Jesiak możemy kupić pączki w czterech smakach: z budyniem ajerkoniakowym, klasyczne z powidłami, a także ze śmietaną.
__________________________________________________________________________________________________________________
Piekarnia i Ciastkarnia Łakomy znajduje się w miejscowości Borek Wielkopolski przy ulicy Rynek 24. Działa od 30 lat, zajmując się wypiekiem chleba na tradycyjnym zakwasie. Oprócz świeżego pieczywa oferują także słodkości. W Tłusty Czwartek znajdziemy w ofercie pączki z: marmoladą, powidłami, ajerkoniakiem, nadzieniem różanym oraz ze śmietaną. Będą również dostępne mini pączusie z dodatkiem maślanki, kruche faworki wykonane tradycyjnym sposobem jak i inne słodkości.
_________________________________________________________________________________________________________________