Zamknij

Jakie lady chłodnicze do mięsa i ryb nadadzą się do gastronomii?

09:33, 23.12.2023 . Aktualizacja: 12:17, 23.12.2023
Skomentuj Foto: Zleceniodawca Foto: Zleceniodawca

W branży gastronomicznej priorytetem jest zachowanie jak najdłuższej świeżości produktów. W części obiektów niezbędne są nie tylko lodówki i zamrażarki, ale też lady gastronomiczne. Pozwalają one na eksponowanie produktów spożywczych przy jednoczesnym zapewnieniu niskiej temperatury. Ze względu na szeroki wybór urządzeń z tej kategorii, warto wcześniej przeanalizować, co tak naprawdę jest potrzebne.

Gdzie lady gastronomiczne znajdą swoje zastosowanie?

Miejsce na lady gastronomiczne musi być w każdym sklepie spożywczym, w którym sprzedaje się takie produkty jak mięso, ryby i nabiał. Wykorzystuje się je zarówno w marketach, jak i sklepach regionalnych i niewielkich osiedlowych sklepach. Wybór lad gastronomicznych jest duży, dlatego wybór odpowiedniego modelu nie jest oczywisty. Nie w każdym przypadku ten sam model sprawdzi się równie dobrze. Czym się kierować podczas zakupów?

Wyjątkową ofertę znajdziesz na stronie: https://primegastro.pl/kategorie/803-lady-chlodnicze-miesne-i-rybne

Lada chłodnicza – jak ją kupić?

Lady gastronomiczne mogą się między sobą różnić pod wieloma względami. Na co zwrócić uwagę w pierwszej kolejności?

1. Liczy się budowa i rodzaj materiałów wykorzystanych do produkcji. Ze względu na stały kontakt z żywnością muszą być trwałe, łatwe w czyszczeniu i odporne. Priorytetem jest to, by były wytrzymałe i można je było szybko zdezynfekować. Najbardziej polecane są modele, w których zastosowano stal nierdzewną i szyby hartowane.

2. Funkcjonalność przede wszystkim. Kolejną istotną podczas wyboru lady kwestią jest funkcjonalność. Musimy się zastanowić, ile miejsca jest na ladę i ile produktów chcemy wyeksponować. Patrząc z tej perspektywy, ważna jest głębokość ekspozycji, szerokość drzwiczek, sposób ich otwierania, a także dostęp do zakamarków, w których mogą zbierać się zanieczyszczenia. Nie bez znaczenia jest również pojemność przechowalnika.

3. Wygoda użytkowania. Znaczenie ma również łatwa obsługa. Warto zwrócić uwagę, czy lada posiada automatyczny system odprowadzania skroplin. Dzięki temu konserwacja i czyszczenie są znacznie szybsze.

4. W przypadku lad chłodniczych na ryby istotna jest możliwość wykorzystania lodu.

Ważne jest wzornictwo

Nie bez znaczenia jest design. Aranżacja przestrzeni handlowej i zachowana spójność we wzornictwie wyposażenia rzutują na odbiór sklepu. Szyby w ladzie mogą być proste albo gięte. Inne może być też wykończenie paneli.

Ponieważ lady gastronomiczne mają za zadanie podkreślać walory produktów i zachęcić do zakupu, dobrym rozwiązaniem jest inwestycja w urządzenia wyposażone w oświetlenie. Najlepiej, by było to oświetlenie LED, które jest energooszczędne.

Pojedyncza lada czy ciąg kilku lad?

Jeżeli sklep ma dużą powierzchnię i dużo produktów świeżych w swojej ofercie jak mięsa i ryby, możemy rozważyć inwestycję w kilka urządzeń połączonych w jeden ciąg. Wygląda to spójnie i estetycznie. Tak samo dobrym rozwiązaniem jest zakup lady narożnej. Pozwala jeszcze efektywniej wykorzystać przestrzeń sklepową. O takiej opcji najlepiej pomyśleć już na etapie planowania aranżacji sklepu.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%