Nietolerancja glutenu nie musi oznaczać rezygnacji z pieczywa. Co trzeba wiedzieć o chlebie bezglutenowym i gdzie się w niego zaopatrzyć? To wyjaśniamy w nowym artykule.
Pieczywo bezglutenowe dla osób z nietolerancją glutenu
Nietolerancja glutenu, znana również jako celiakia, to przewlekłe zaburzenie układu trawiennego wywołane reakcją na gluten. Pod tą nazwą kryje się białko zawarte w pszenicy, życie i jęczmieniu. Objawy nietolerancji glutenu mogą być różnorodne i obejmują problemy żołądkowo-jelitowe, skórne i ogólnoustrojowe. Osoby cierpiące na celiakię często doświadczają biegunki, wzdęć, bólów brzucha, nudności. Nierzadko zauważają u siebie też utratę masy ciała.
Gotowy chleb w diecie bezglutenowej? To możliwe
Właściwie jedynym sposobem na wyeliminowanie tych przykrych objawów i powrót do zdrowia jest wyłączenie ze swojej diety produktów zawierających wspomniane zboża. Niestety dla wielu osób nie jest proste. Z pszenicy, żyta i jęczmienia produkuje się bowiem wiele produktów będących podstawowymi elementami naszej diety lub dostarczających nam dużej przyjemności. Osoby z nietolerancją glutenu muszą więc unikać chleba, bułek, ciastek i ciast, pizzy lub piwa. Poza tym gluten może być dostępny w wielu innych produktach - nawet w śladowych ilościach.
Chleb bezglutenowy z mąki bezglutenowej - co warto wiedzieć?
Na szczęście istnieją skuteczne sposoby na to, by mimo nietolerancji glutenu do swojej diety włączyć pieczywo. Jest to możliwe dzięki coraz lepszej dostępności produktów bezglutenowych. Wśród nich są nie tylko różnego rodzaju chleby, ale też bułki, ziarna i mieszanki mąk, dzięki którym różnego rodzaju przysmaki przygotowujemy we własnej kuchni. Szeroki wybór takich produktów można znaleźć na https://bezglutenowyhert.pl/.
Dieta bezglutenowa. Jakie mąki są używane do wypieku chleba?
Chociaż chleb kojarzymy przede wszystkim z mąkami zawierającymi gluten, to można przygotować je także z mąk niezawierających tego zboża. Producenci pieczywa bezglutenowego najczęściej produkują je z mąki gryczanej, mąki ryżowej oraz mąki kukurydzianej. Poza nimi produkty bezglutenowe wzbogacane są skrobią ziemniaczaną oraz dodatkami takimi jak siemię lniane czy ziarna słonecznika. Dzięki temu - oraz użycia świeżych drożdży i zakwasu - pieczywo w codziennej diecie osób z nietolerancją laktozy jest bardzo podobne do tradycyjnych produktów glutenowych.
Produkty bezglutenowe - ratunek przy nietolerancji glutenu
Jak widać, możliwe jest pieczenie chleba również bez użycia mąk pszennej i żytniej. Dzięki temu, że producenci stosują mąkę gryczaną lub mąkę kukurydzianą, pieczywo zachowuje dobry smak i jest podobne do zwykłego chleba. Starannie dobrane suche składniki oraz specjalny proces produkcyjny sprawiają, że produkty bezglutenowe doskonale smakują i mogą być bez obaw spożywane przez osoby z nietolerancją glutenu.